Fiat Punto (2008)
Bouwjaar | 2008 |
Jaar van aanschaf | 2023 |
Fiat Punto LPG
Gekocht in juli 2023 met een km-stand van 292000, rijdend op LPG, voor de prijs van 1300 euro. Tijdens het proefritje over polderwegen, waarbij de snelheid dus beperkt bleef, had ik de indruk dat er iets mankeerde aan het vermogen: trager dan gewend. Maar het 1.2 motortje klonk prima, geen gekke geluiden, dus ik dacht aan een sensor of iets dergelijks. Na aankoop bleek op de snelweg al gauw dat 110 ongeveer het maximum was. Dit probleem op een forum geplaats, en al snel kwam een reactie dat wellicht de katalysator of de demper verstopt zou zijn. Bleek de demper. Een andere eronder laten zetten en het was opgelost. Ben daarna naar Frankrijk en Leipzig gereden zonder problemen. In het voorjaar van 2024 begon de auto te schokken bij constante snelheid en lichte belasting, bijvoorbeeld op autosnelweg. Niet continu overigens. Bougies en bougiekabels nagekeken (LPG is gevoelig voor elektronische storingen) maar het euvel bleef. Bovendien was het verbruik op LPG vrij hoog, ongeveer 1 op 11. Niettemin op vakantie geweest naar het Lago Maggiore en Berlijn (op langere stukken leek het schokken minder, en sowieso niet constant). Tijdens de apk daarna bleek CO veel te hoog. Volgens garage waarschijnlijk de katalysator. Nu had ik toevallig al maanden eerder 4 gebruikte lpg-injectoren (Landi) gekocht voor slechts 40 euro's! Deze heb ik uiteindelijk zelf vervangen, en nadat nog een veer (rechtsachter) en stuurhuisrubber zijn vervangen, was de APK goedkeuring een feit. CO was weer perfect in orde en het schokken weg. En, het LPG verbruik daalde naar 1 op 14. In de tussentijd nog wat lampjes vervangen, zelf oliewissels gedaan, en op naar de zomer. Het motortje snort nog steeds perfect, en het olieverbruik is minimaal. Op naar 400000km.