Fiat Grande Punto 1.4 T-Jet 16v Sport (2008)

Uitvoering | Grande Punto 1.4 T-Jet 16v Sport |
Bouwjaar | 2008 |
Jaar van aanschaf | 2012 |
Eerste ervaringen Grande Punto
Aanschaf en eerste 1000 km
================================================
Sinds 24-05-2012 rijden mijn vrouw en ik deze Fiat GP T-jet. Hoe kwamen we op deze auto?
De Peugeot 307 Break beviel prima maar voor mijn vrouw haar werk was deze toch wel wat groot van formaat. Ze is wijkverpleegkundige en komt zodoende in veel kleine straatjes en landweggetjes waar een wat kleinere auto gewoon veel beter uit de voeten komt. Daarbij zat de Peus ook tegen de 120.000km aan wat voor ons een teken was om langzamerhand te gaan zoeken naar een andere auto.
We hebben samen gezocht en vele modellen kwamen voorbij van een Peugeot 207 tot aan een Nissan Note. En dus ook de Grande Punto die mijn vrouw en ik al kende omdat we deze auto al een keer als leenauto hadden gereden en deze ervaring was zeker niet tegengevallen.
We gingen dus opzoek en na een aantal weken internet speuren hadden we onze pijlen definitief gericht op de Fiat Grande Punto maar wel met minimaal de 1.4 16v omdat onze ervaring met de leen auto ( een 1.2 60 pk ) wel erg gering was voor deze auto. Binnen ons budget kwamen we een aantal auto's tegen. Zo kwamen in Dordrecht, uitgerekend bij een Peugeot dealer, een mooie tegen. Na een proefrit waren we beide om. De 1.4 T-jet moest het worden! Gretig motortje, erg soepel en mooi opbouwend vermogen. Helaas had de auto zelf wat minpunten. De velgen, waar de lak al vanaf sprong en nog meer kleinigheden wat ons deed besluiten toch af te zien van deze auto. Goed een week later had ik een ogenschijnlijk mooi exemplaar gevonden bij de Fiat-Opel dealer in Valkenswaard. Een paar dagen later stonden we dan op onze vrije dag bij de dealer en wat een mooie auto! Alles zag er strak uit. Velgen geen schade, geen krassen, geen slijtplekken interieur. Nagenoeg nieuwe banden kortom erg netjes! Goede garantievoorwaarden en een kilometerstand wat niets voorsteld. Na wederom een proefrit waren we om dit moest hem worden!
Nu hebben we inmiddels alweer 1000 km met de auto erop zitten en alles werkt prima! De Blue and Me voor de telefoon de USB in het dashboard kastje en zelfs het geluidssysteem is een hele vooruitgang als de standaard systeem van Peugeot gewend bent. Niets te klagen dus.
Over het rijden zijn we het beide ook eens. Hij ligt strak op de weg, stuurt direct en niet te licht ( wellicht door 17" wat eronder ligt ). En de motor is een genot! Het verbruikt kan ik nog weinig over zeggen maar ik denk dat we rond de 1 op 12 gaan zitten. Dit omdat we toch vaak kleine afstandjes moeten rijden ed. Niet heel goed maar ook niet dramatisch onzuinig. Gelukkig werkt mijn vrouw in het grensgebied en zijn de tanken benzine zo'n 15 cent per liter goedkoper dan in NL. Ik hoop dat ik nu meer tijd kan vrijmaken om deze review bij te gaan houden. Volgende week op vakantie en dan gaan we veel kilometers rijden. Na de vakantie zal ik proberen een uitgebreide update te plaatsen.
Voor nu ben ik in ieder geval een zeer tevreden Fiat rijder en ben ik blij dat ik een keer ben " vreemd " gegaan.
Km: 33500
==================================================
We zijn weer terug van vakantie naar het zuiden van Frankrijk en hebben weer flink wat ( plezierige ) kilometers achter onze kiezen.
Ruimte in de auto:
Het was even wennen met de ruimte maar de achterbanken plat want onze hond ( border-collie ) ging ook mee. De bench ging erin met de bagage dus uiteindelijk niets over te klagen. Maar met een kleine onderweg zullen we deze reis met de hond en de kleine niet meer kunnen maken maar dat staat ook niet op de planning dus dat is geen ramp. En we hebben zelf voor deze auto gekozen om praktische reden voor dagelijks gebruik en om voor 1 maal in het jaar een grote auto te rijden daar is het de tijd tegenwoordig niet meer voor naar mijn idee.
Rijervaring:
De Fiat heeft zicht uitstekend bewezen in Frankrijk! We zijn compleet binnendoor naar het zuiden gereden in twee dagen. Waardoor de eerste dag alleen maar uit snelweg bestaat en de tweede dag voor het grootste deel uit gewone buitenwegen. Beide dagen bevielen prima in de Fiat op de snelweg is hij voldoende stil en over de wegligging/zitpositie in de auto heb ik niets te klagen. Geen rugpijn of andere klachten gehad. Het benzineverbruik op de eerste dag was ideaal maar dat komt omdat we achter een caravan aan reden en daardoor kwam dat uit op zo'n 1 op 16.
De tweede dag ging dus binnendoor en ook daar kwam de Punto uitstekend naar voren met een iets minder gunstig verbruik vanwege de bergritten aan het einde maar dat scheelde niet zoveel.
Betrouwbaarheid:
Eenmaal op bestemming hield de auto zich ook uitstekend. De airco weet het met 35 graden ( buitentemperatuur ) nog goed te koelen en de auto heeft zelf totaal geen problemen met deze temperaturen alles bleef naar behoren werken.
Zijn er dan nog minpuntjes te noemen?
Ja, vergeleken met de Peugeot merk je dat aan comfort wat inlevert maar dit is volstrekt logisch als je naar de uitvoering van de auto kijkt. Maar ook erg logisch omdat de Fransen het schijnbaar erg moeilijk vinden om hun binnenwegen fatsoenlijk te onderhouden. Wat een gaten!!
Samenvattend:
Het is gewoon een prettige auto. Hij is snel, redelijk stil, betrouwbaar en redelijk lux in deze uitvoering. Ik hoop nog heel veel van deze tevreden kilometers te maken. Ik zal mijn ervaringen hier blijven posten.
Ervaringen jaar later
Mijn ervaringen over deze auto zijn nog steeds prima. We zijn inmiddels een jaar verder maar de auto is trouwe metgezel gebleken.
Problemen.
Een paar maanden geleden heeft zich eigenlijk het enige probleem wat ik tot nu toe heb gehad met de auto voorgedaan. Na een lange rit van Arnhem naar Tilburg wilde ik in de avond weer de auto starten en toen niets... Hij was helemaal 'dood'. Wat bleek de accu was plotseling overleden waardoor de auto uiteraard niet meer startte. Nieuwe accu de volgende dag erin en probleem was opgelost.
Positief.
Voor de rest niets dan lof voor deze auto. Buiten het bovenstaande heeft zich geen enkel probleem voorgedaan. Een hele trouwe auto in mijn ogen dus. Ook het verbruik vind ik meevallen. Mijn verbruik is elke keer rond 1 op 12. Waarbij gezegd moet worden dat er vele korte stukken bijzitten. De motor in deze auto blijft een feest, niet overdreven snel maar altijd voldoende kracht en door de turbo bij lage toerentallen al goed bij de les. Ver doortrekken heeft niet zoveel zin want dan voel je dat de turbo zijn adem verliest. Is niet erg op tijd schakelen en je ervaart een hele pitte auto met altijd meer dan voldoende kracht. Zijn er dan nog negatieve punten?
Negatief.
Natuurlijk niet alles is perfect. Zo vind ik bij deze auto, ook nog na een jaar, dat het comfort wat minder is dan mijn vorige auto. Natuurlijk komt dit door het sportonderstel en de grote wielen die eronder zitten dus dit wist ik van tevoren. Net zoals dat we nu wat ruimte tekort komen af en toe. Destijds deze auto aangeschaft voor mijn vrouw haar werk die over vele kleine landwegen moest rijden. Echter heeft ze nu ander werk en hebben we een kleine. Net aan voldoende nu. Helaas hebben we niet zomaar een andere in deze tijden.
Overall.
Zeer tevreden Fiat rijder geworden. Wanneer deze aan vervanging toe is zullen we zeker Fiat meenemen in overweging.