Fiat Croma 1.9 Multijet 16v 150 Dynamic (2007)

Fiat Croma
Fiat CromaFiat CromaFiat CromaFiat CromaFiat CromaFiat CromaFiat CromaFiat CromaFiat Croma - interieurFiat Croma - interieurFiat Croma - interieur

UitvoeringCroma 1.9 Multijet 16v 150 Dynamic
Bouwjaar2007
Jaar van aanschaf2009

Fiat Croma 1.9 MultiJet 16v 150 Dynamic

Heel erg fijne reis-auto.

Ik heb de Croma in 2009 gekocht met een km-stand van 86500.
Na 10.000km zorgeloos te hebben rondgereden kan ik zeggen dat deze auto mij uitstekend bevalt.
De uitrusting is zeer ruim te noemen, o.a. automatische airco, parkeersensoren, autom.dimmende binnenspiegel, autom. inklapbare buitenspiegels, 2 inhoogte verstelbare stoelen met lendensteun, ESP, ASR, hillholder, 7 airbags etc.
De rij-eigenschappen vind ik zeer comfortabel, in de stad is dit een fijne wendbare auto (toch 4.76 m. lang),op de snelweg een echte kilometervreter! Lekker comfotabel cruisen en wel op de snelheidsmeter letten, de auto is erg stil ook bij hoge snelheden.

Motorisch gezien kunnen de 150pk de auto zeer goed aan, de handgeschakelde 6 bak ligt goed in de hand en je hebt absoluut nooit het gevoel te kort te komen. De auto trekt goed, en is schakellui te rijden, mede door deze fijne diesel is de auto zeer comfortabel.

Wat betrouwbaarheid betreft, ik heb in de 10.000km die ik ermee gereden heb niet één storing of rammel kunnen ontdekken.
Aangezien de auto toch al bijna de 100.000km te pakken heeft kan ik vermelden dat de betrouwbaarheid van Fiat erg goed is.(net zoals mijn vorige Fiats).

Ik verbruik gemiddeld zo'n 1:14 á 1:16 op de kortere ritten, bij langere snelweg ritten ligt het verbruik boven de 1:17 (+/- 130-140km/u).
De ruimte in de auto is fantastisch, met een jong gezin met 2 kleintjes is de bagageruimte lekker groot, de ruimte achterin is bovengemiddeld in zijn klasse en voorin de auto is het zeer goed toeven.
Eigenlijk kan ik niets slecht over deze bolide kwijt, en ben er zeer tevreden over, deze auto hoeft nog lang niet weg!

Km stand: 96500
Sinds 86500 km:
Gem. verbruik: 1:15.5
Storingen : geen
Reparaties : geen
Onderhoud : bij 93.000 4 nieuwe all-seasons banden

vervolg van mijn Croma

Inmiddels de 100.000km overschreden, bij 105.000 vroeg de auto of ik de olie wilde laten verversen.Dat heb ik dus maar laten doen. Bij controle bleek dat de Croma 45.000km met de olie had gereden, gezien de vele korte ritjes die ik met de auto maak ben ik hier zeer tevreden over!

De reguliere 30.000km beurt moet volgens de auto over zo'n 10.000km gebeuren dus neem ik aan dat hij de garage niet eerder hoeft te bezoeken.

Op een wat langere rit dwars door de GB kwam ik weer eens achter, wat een perfecte reiswagen, verbruik ong. 1 op 17 bij ong. 120 km/u over een afstand van 600 km.

Nog storingen gehad?
Ja zeker, één kapotte koplamp, direct beide lampen maar vervangen, want dat is niet de makkelijkste klus, dus als je dan toch bezig bent...

Gelijk even naar de banden gekeken, die zitten er nu zo'n 12.000km op en slijten mooi regelmatig af, het viel me mee met de hoeveelheid slijtage voor een toch redelijk zware auto, de all-season banden voldoen erg goed, ben wel erg benieuwd naar de banden bij hoge temp. afwachten dus.

Geen problemen met de Fiat, ook deze blijft dus nog een poosje in mijn bezit!

Inmiddels heeft de Croma zo'n 114000km gereden.
Intussen met de auto naar Frankrijk geweest, en dan valt het weer eens op; zeer prettige reiswagen, met het gehele gezin plus dakkoffer ongeveer 1100km lekker cruisen.
Het verbruik viel me allessinds mee, ong. 1 op 16 bij een gangetje van 130-140 km/u. Na zes uur rijden was de conclussie dan ook "Goh zijn we alweer 6 uur onderweg!?".
In de bergen viel me op dat de auto toch wel wat om zijn as rolt bij wat sneller genomen (haarspeld)bochten. Soms is de auto wat te comfortabel, een iets strakker onderstel zou dan wel fijn zijn.

Binnenkort zal de auto naar de garage gaan voor een beurt (120000km), maar dat zal denk ik geen problemen opleveren. Olieverbruik kent de auto niet, nog niets bijgevuld, maar misschien kan er wel een 1/2 litertje bij.

Reparaties en onderhoud:
Ja, de rechter achterdeur ging soms wat moeilijk open, zat hem in de klink, en is naar alle tevredenheid opgelost door de dealer.
Na 110.000km voor de 1ste maal de remblokken voor vervangen. Dit vind ik zeer netjes voor zo'n redelijk zware auto.

De auto bevalt nog steeds uitstekend, we hopen nog een poosje te blijven cruisen in deze limo!
Later meer.

Vervolg bij 135000km

Inmiddels 135000km op de teller van de Croma, na 40000km de all- seasonbanden gewisseld voor een winterset.
Helaas begaf de dynamo het bij 117000km, er is toen een nwe, aangepaste dynamo in gekomen, dit probleem komt vaker voor bij de Croma (minpuntje)
Grote beurt gehad bij 120000km, geen rare dingen tegengekomen. Bij 125000km nwe stabillisator-eindstukjes laten monteren, vind ik acceptabel. Nog steeds erg tevreden over de auto, ook tijdens de vakantierit naar Zwitserland weer erg genoten van een comfortabele auto, met een gemiddeld verbruik tussen de 1op15 en 1op17.
Al met al erg tevreden over de Croma!

vervolg croma

Nog steeds erg tevreden over de "rijdende huiskamer"van Fiat.
Laatst voor de APK geweest, en helaas voor de dealer, gewoon direkt door de keuring.
Verbruik ligt zo rond de 1op16 gemiddeld bij relatief korts afstanden. Ik heb wel het gevoel dat deze auto lang in ons bezit zal blijven. Binnenkort even voor de beurt terug, en daarna,vol vertrouwen, op naar Tjechië voor de vakantie! Na de beurt en vakantie zal ik me wel weer een keertje melden, met hopelijk een saai, maar zeer tevreden verslag.

Vervolg review

Inmiddels is de Croma de 160.000km gepasseerd. Nog steeds erg tevreden over de auto, wel een paar kleine mankementen gehad, maar eigenlijk mogen die geen naam hebben;de portiergreep rechts achter is inmiddels vervangen, want bij warm weer ging de deur moeilijk open, de vergrendeling voor de tankdop is ook vervangen want deze wilde niet meer sluiten, flexibele gedeelte uitlaat had een klein lek en is dus ook vervangen.

Net weer een reis gemaakt van in totaal zo'n 1800 km naar Scandinavië en kwam er wéér achter dat de Croma onder (soms zeer) winterse omstandigheden een erg fijne reisgezel is voor het gehele gezin, ook bij snelheden van +/- 160 km/u bij onze oosterburen.

Bij 159.000km kwam de melding dat de auto graag nieuwe olie wilde hebben, dit betekend dus dat hij 41.000km met z'n olie rijdt, vorige keer is de olie ook bij z'n 120.000km beurt vervangen (118.000km).

Als het zo doorgaat dan heb ik nog geen reden om de auto te vervangen (zou ook niet weten wat het zou moeten worden).
De onderhoudskosten houden zich lekker binnen de perken, alleen wil de staat wel steeds meer MRB voor onze bolide zien, hier kan de Croma uiteraard niets aan doen.
Dus sluit ik ook dit vervolg v/d review weer af met; Zeer tevreden!

Inmiddels heeft de trouwe Croma 175000 km gereden. In de zomervakantie met caravan van 1400kg naar Italië geweest, wat prima is verlopen.
Wat me opviel tijdens de rit met de caravan is hoe makkelijk deze auto met zo'n caravan rijdt, heb veelvuldig de cruisecontrole gebruikt, omdat de max . snelheid wel heel makkelijk overschreden werd. Perfecte auto om met caravan te rijden.
Voor de vakantie wel wat ongemakken gehad met de stuurbekrachtiging, viel soms uit, contactpunten schoongemaakt en probleem opgelost.
Verbruik van de Croma blijft nu op zo'n 1op15 tot 1op17.
De auto mag dus nog een poosje blijven!

Weer 10.000km's erbij

Momenteel staat de teller alweer over de 185000km.
Inmiddels een beurt inclusief APK laten uitvoeren, en jawel de Croma fietste wéér in één keer door de APK. Beurt laten uitvoeren, en op een stabilisator-eindstukje na, bonkte wat, niets bijzonders gevonden. Helaas moet ik waarschijnlijk volgend jaar wel nwe winterbanden aanschaffen, nwe remschijven achter, en een distributieriem, maar dat is normaal onderhoud .
In de Paasvakantie heeft de Croma ons weer naar en door de GB gebracht, en uiteraard zonder problemen, binnenkort hopen we voor de zomervakantie naar zijn geboorteland te gaan, en ook daar verwacht ik geen problemen te ondervinden.
Na de vakantie zal ik m'n review voortzetten.

Vervolg review

Inmiddels heeft de Croma weer een reis naar Italië mogen maken, en die is uiteraard weer goed bevallen. Vlak voor de vakantie de auto nog een zgn vakantiecheck laten geven, zodat we weer zorgeloos over de Gotthard konden toeren. Tijdens de Italiaanse trip ( met erg veel filerijden) heeft de auto geen slag fout gemaakt.
Na de vakantie lieten de voorremmen van zich horen, er bleef een remblok hangen, waardoor deze nagenoeg verbrandt was. ( gelukkig op woon-werk route, wat niet te ver is). Gelijk maar beide blokken laten vervangen.
Binnenkort hoop ik de 200.000km met deze "limo" te behalen, wat me vast gaat lukken. Zodra de 2ton gehaald is meld ik me weer, om over deze zeer fijne auto verder te vertellen.
Oh ja er is intussen wèl een stabilisator-eindstukje voor vervangen....