Fiat Croma 1.8 16v Active (2007)

Fiat Croma 1.8 16v Active (2007)

UitvoeringCroma 1.8 16v Active
Bouwjaar2007
Jaar van aanschaf2007

De nieuwe auto net in het bezit. Allereest: Wat een verademing vergeleken met de Fiat Stilo. Wat een kwaliteit..... iets wat ik bij Fiat niet gewend ben, en dit is al te merken bij het opnenen en dicht slaan van de portieren. Het volgende aangeschaft:

- Fiat Croma 1.8 140 pk
- kleur: zwart (geen LM velgen helaas)
- interieur: beige stof (wel erg besmettelijk, maar wel sjiek)
- opties: dakrails, automatische airco (gedeeld), cruise control

Eerste indruk:

Toen ik de auto voor het eerst zag, zag ik een zakelijke auto met een redelijk anoniem uiterlijk. De recensies zijn erg goed van de auto en we wilden bij Fiat blijven dus gekozen voor de Fiat Croma ipv wachten tot dat de Bravo wagon leverbaar is.
De auto voor het weekend opgehaald en de eerste indruk van de buitenkant is al 10x beter dan toen we hem in het zilvergrijs in de showroom zagen. Dat zwart staat de auto goed en scheelt 500 euro aan metalic kosten. Ook wat opvalt dat zelfs de wieldoppen de auto goed staan terwijl ik normaal dit geen gezicht vind. Hoe langer ik naar de auto kijk hoe mooier en dynamischer ik hem eruit vind zien. Daarnaast heb je een exclusieve auto die helaas slecht verkoopt (maar het voordeel is weer dat bijna niemand er één heeft).
Ik kan tot nu toe alleen maar positief spreken over het interieur. De stilo vond ik er al goed uitzien van binnen maar in de Croma zijn nog betere materialen gebruikt. Wel wat minder opbergmogelijkheden maar het straalt klasse uit en alles sluit mooi aan. standaard audio van Blaupunkt weer geweldig (veel wattage) net zoals in de Stilo en standaard elektrische ramen achter. De grote zijspiegels zijn ook goed voor de veiligheid maar het saabsysteem voor het starten van de auto (op het middenconsole tussen de stoelen) is wennen.
De rijeigenschappen tot nu toen zijn prima. De vering is veel zakelijker ingesteld dan bij de stilo, oneffenheden voel je nauwelijks. De auto stuurt niet erg direct maar dit is niet vervelend, overiges is de city stand niet aanwezig. De pook zit op het middenconsole dat resulteerd in een korte afstand van stuur --> pook en een korte pook waardoor de slagen mooi kort zijn. Over het schakelen kan ik alleen zeggen dat het niet stroef gaat maar ook niet te soepel, maar dit kan naar een paar duizend km veranderen. We zijn alleen maar 1.6jes gewend dus het iets wat diepere geroffel van de 1.8 is mooi maar hoor je nauwelijks wanneer je aan het rijden bent. De isolatie is vergeleken met de stilo 10x beter. De auto komt boven de 3000 toeren mooi los en trekt nog iets sneller op dan de stilo.

Kortom het blijft een eerste indruk maar vanuit vorige auto’s bij fiat zit dat wel goed. Ik heb bij de waarderingen voor betrouwbaarheid en kosten voor voldoende gekozen omdat dit natuurlijk nog niet duidelijk is. Er zal over een tijd een update volgen, maar het lijkt erop dat Fiat een goede weg aan het inslaan is met de Grande Punto, Croma en Bravo... de tijd zal het leren.

Natuurlijk geen nog (eventuele update volgt)

7,5