Fiat Cinquecento Sporting (1997) #3

Fiat Cinquecento Sporting (1997)

UitvoeringCinquecento Sporting
Bouwjaar1997
Jaar van aanschaf2011

Bella Italia! (met oosteuropese invloeden...)

Cinquecento. Een klassieker in wording? Misschien. Feit is dat vooral het type Sporting steeds meer in de belangstelling komt van de liefhebbers van italiaanse auto's. Het kleintje (wat in Polen werd gebouwd) toont karakter door uitstraling en een gretig motortje. Natuurlijk zal ik hier niet gaan overdrijven, want 54 pk is geen overdonderend cijfer. Maar de 'Cinq' weegt maar 750 kg, en dan wordt het een stuk leuker! Mijn auto heeft geen enkele vorm van luxe (nee, echt waar, helemaal niks) maar alle Sportingattibuten zitten erop. De sportstoeltjes (die niet gemaakt zijn voor hoge km-standen, manman wat was dat ding versleten, inmiddels vervangen door een gaaf exemplaar), de rode gordels, toerenteller, gespoten bumpers en spiegels en de sportvelgen maken het een lekker fris karretje om te zien. En met alle rondgeslepen blik van tegenwoordig springt dit legoblokje er steeds meer tussenuit!

Rijden in de Sporting is gewoon leuk. Niets meer en niets minder. Het leren stuurtje is precies groot genoeg en het brommende motortje sleept je met prettige snelheden door bochtjes en over rotondes. De beleving is nadrukkelijker aanwezig dan de cijfers doen vermoeden, want rijden lijkt harder te gaan dan daadwerkelijk gebeurt! Maar goed, het is tenslotte geen sportwagen maar een 'Stadtflitzer'.

Onderhoud: tja, het is natuurlijk wel een italiaanse auto van 15 jaar oud met een nieuwprijs van een paar duizend euro. Dan kun je erop rekenen dat je (zeker met deze hoge km-stand) op korte termijn meer aan onderhoudskosten dan aan aanschafwaarde kwijt bent. Daarentegen, als je een beetje handig bent (en de plek ervoor hebt) kun je heel veel dingen zelf doen. De techniek is simpel en veel kan er niet aan kapot (want wat er niet aan zit...). Cinquecentos staan 3 hoog opgestapeld op elke sloperij, dus onderdelen zijn altijd voorhanden. Als hobbyauto is het een ideaal ding! Ik heb al flink wat autotechniek geleerd sinds ik deze auto in mijn bezit heb!

Zou ik de Cinquecento aanraden? Ja en nee. Zoek je een goedkope auto om van a naar b te komen? Doen, maar kijk goed rond. Er zijn er meer dan genoeg te koop, winkelen loont! Let op de wielkasten en balken, roest is echt nog een thema bij deze auto's. Ik kan ook echt de Cento Club Holland (www.centoclub.nl) aanraden voor advies en troubleshooting, een goed forum is een must tegenwoordig!

3,5

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens