Fiat Bravo 1.9 16v Multijet 150 Corporate (2008)
Uitvoering | Bravo 1.9 16v Multijet 150 Corporate |
Bouwjaar | 2008 |
Jaar van aanschaf | 2008 |
Rij sinds een aantal maanden in de Bravo, heb deze nieuw uit mogen zoeken (leaseauto). Ik heb hiervoor vooral Duits gereden (oa Opel Astra en Seat Leon als eigen auto (jonge occasions) en Opel Vectra als leaseauto (uit wagenpark)), maar dit was de eerste keer dat ik een nieuwe auto mocht uitzoeken. In de middenklasse vind ik veel auto's te saai of duur. Uiteindelijk gevallen voor de mooie uitstraling van de Fiat Bravo, die bovendien veel aantrekkelijker is geprijsd is dan bijv. een Golf en Astra. En zoveel mooier dan een Golf! Vooral van binnen ook een genot om naar te kijken. Supermooi en strak dashboard met mooie materialen. De
Natuurlijk ook wel spannend, want voor het eerst Italiaans, we kennen de vooroordelen. Maar tot nu toe, na ruim 13.000 km waaronder een lange vakantie naar italie ben ik erg tevreden. Alhoewel de auto ook wel wat minpuntjes kent.
De corporate versie is standaard erg compleet, met o.a. duo-climat control. Heb als extra wel blue en me pakket laten installeren, en een trekhaak.
Motor is erg fijn, veel power (150 pk) maar motor blijft rustig. Ik heb proefgereden in benzine 150 pk maar deze was veel nerveuzer. Deze diesel is veel meer uitgebalanceerd voor mijn gevoel. Eerste versnellingen zijn vrij kort, maar in 4 en 5 kun je lang doortrekken. Motor wordt ook steeds soepeler en sneller. Met zesde versnelling kun je ook op hoge snelheid rustig rijden (160 met 3000 toeren). Op vakantie in Duitsland heerlijk op de autobahn gereden, trekt makkelijk door tot 190 en top ergens boven 200.
Meest positief:
- design, zowel van buiten als binnen.
- materiaalgebruik erg mooi en voelt goed, erg degelijke uitstraling!
- motor, veel trekkracht en power, maar blijft rustig voor gevoel
- audiosysteem (blue en me), 2000 tracks op een usb stick (8 GB)!, geen rondslingerende cd's meer, geluidskwaliteit audiosysteem is goed en mooi in dashboard weggewerkt.
- telefoon (blue en me) werkt geweldig. Goede geluidskwaliteit. Spraakherkenning is erg handig en werkt bovendien vrijwel foutloos (in tegenstelling tot navigatie).
- parkeersensoren, erg handig omdat zicht naar achteren niet super is
Negatief:
- navigatiesysteem (blue en me) vind ik niet prettig, ben toch maar weer overgestapt op tomtom. Deze is veel gebruiksvriendelijker
- meters soms slecht afleesbaar (afhankelijk hoe zon staan), maar de meters zijn wel erg mooi vormgegeven ;-)
- weinig opbergvakken en dashboardkastje is erg diep (kan er vanuit de bestuursderstoel nauwelijks bij)
- regelbare interval (4 standen) kan alleen op best snel, snel, nog sneller en heel snel, waarom geen langzame en redelijk langzame stand? Dat had ik in vorige auto (Vectra) wel. Zal wel met Italiaanse bloed te maken hebben ;-)
- richtingaanwijzers. Slaat alleen terug bij bocht 90 graden (bij een minder flauwe bocht dus niet) en slaat wel terug als je maar een beetje de andere kant op stuurt. Is vooral irritant als je een minirotonde driekwart wil nemen en vooraf al richting naar links afgeeft (is vriendelijk voor medeweggebruikers!), maar bij oprijden rotonde (waarbij je dus eerst een beetje naar rechts stuurt) slaat aanwijzer meteen uit. Ben er nu wat aan gewend, maar blijf het irritant vinden. Ben er overigens inmiddels achter dat voorgaande standaard is bij Fiat/Lancia/Alfa.
Kortom, op wat typische Italiaanse eigenzinnigheden na ben ik zeer tevreden over de auto!
Foto's volgen later
Er zat een ondefinieerbare rammel in kofferbak. Na lang zoeken door de dealer uiteindelijk gevonden, te weten speling in het slot van de kofferdeksel. Dat is verholpen en verder geen kraak of rammel meer te horen.
Verder geen problemen. Nog geen olie genomen.