Daihatsu Charade 1.3 XTi (1997)

Daihatsu Charade 1.3 XTi (1997)

UitvoeringCharade 1.3 XTi
Bouwjaar1997
Jaar van aanschaf2009

Goedkoop en relatief comfortabel rijden in de Char

Sinds 3 jaar in het bezit van deze Daihatsu Charade. Deze auto is gekocht als occasion omdat de auto voor erbij is. Hiervoor altijd nieuwe auto's gekocht dus het was spannend om een gebruikte auto te kopen. Je weet immers nooit hoe de vorige eigenaar ermee is omgegaan. Daarom de auto bij een merkdealer gekocht voor een achteraf gezien te hoge prijs. Ondanks dat ik er waarschijnlijk teveel voor heb betaald heb ik er een goede auto voor teruggekregen.

De auto op zich rijd voor zijn klasse erg lekker tot ongeveer 100 km/h. Daarna is de auto luidruchtig. De stoelen zitten erg prettig, zeker voor een auto van deze leeftijd. Wat betreft de snelheid is het auto'tje zeker niet traag. Boven de 2500 toeren is ie lekker vlot. Een echte japanner dus.
Wat ik wel nadelig vind is dat de auto met koud weer erg stroef rijd met koude motor. De motor draait dan stationair 2200 toeren! Terugschakelen van 2 naar 1 kost dan veel moeite omdat de versnelling er dan niet in wil. Als de motor warm is rijd ie weer als een zonnetje!
Een ander minpuntje van de auto is dat de lak afbladderd. Dit is echt geen gezicht en is typisch iets voor de Daihatsu Charade. Ik heb dit opgelost door een wit plastick autoplakvel op het dak aan te brengen. Hetzelfde spul wat op bedrijfsbusjes zit. Het is een goedkope oplossing en het ziet er nog leuk uit ook!

ONDERHOUD
Niet veel bijzonders, wat versleten onderdelen zoals een nieuwe uitlaat, radiateur, banden, deurvanger, en wat kleine onderdelen. De auto is dus na 15 jaar nog motorisch in perfecte staat en ik krijgt dus vaak de opmerking van de dealer dat de auto nog prima is en glansrijk door de APK gaat. Hulde voor Daihatsu kwaliteit!
Het enige wat een beetje tegenvalt is het verbruik, 1:15. vergeleken met onze andere auto, een VW Passat bluemotion benzine die net zo zuinig rijd, niet zo best.

Verder ben ik heel tevreden over deze auto. Lekker goedkoop in verzekering, wegenbelasting en onderhoud. Zo blijft autorijden leuk!