Daihatsu Charade 1.3i TX (1993)

Daihatsu Charade 1.3i TX (1993)

UitvoeringCharade 1.3i TX
Bouwjaar1993
Jaar van aanschaf2018

Daihatsu gekocht!

Het is halverwege 2018. Al enige jaren rijden we privé een Volkswagen Passat uit 1993. Wegens wisselen van baan heb ik mijn leaseauto ingeleverd en ga ik de Passat nu voorlopig dagelijks inzetten als woon/werk auto. Echter nu heeft mijn vrouw een autootje nodig voor de korte stukjes die ze 3x per week doet naar haar werk en voor de boodschappen etcetera. Al enkele maanden staat er een Daihatsu Charade uit 93 te koop bij een garage in de buurt waar mijn oog op is gevallen. Na jaren VW rijden wil de vrouw wel iets kleins en geen polo. De Charade is wel een grappig ding. Klein, maar toch ruim genoeg voor de kids op de achterbank en voldoende kofferbak ruimte voor een buggy of krat boodschappen. Deze Charade is niet echt vertroeteld door de vorige eigenaar of eigenaren: rondom deukjes, krassen, roestplekjes en een bestuurdersstoel met een scheur in de bekleding. Ook geen onderhoudshistorie bekend. Niet echt iets waarvan je dan denkt, die moet ik kopen, toch bleef ie interessant. Immers, we wilden de auto voor een jaartje. Daarna wellicht weer een leaseauto en de Passat nog als 2e auto. Goed, bij de garage nog een nieuwe APK geëist en nog 150 euro van de vraagprijs afgekregen en voor 600 euro mee. Net 140.000km op de klok. We zien wel hoe dat gaat verlopen.
Na enkele weken gebruik blijkt het wel een prettige auto. Voelt week wat blikkerig aan en moet een beetje wennen aan de automaat. Wel is de auto rap met zijn 75pk. Ook. Vind ik hem een beetje stuiterig. Verder niets op aan te merken.

141.400km: net 6 weken in bezit en problemen. De auto bouwt druk op en spuugt de koelvloeistof eruit via overloop op het expensatievat. Blijkt een lekke koppakking te zijn. Wij zijn niet blij. Dat wordt dan een volle zaterdag sleutelen.
Na vervangen van de pakking en een dag werk rijdt de auto weer probleemloos.

147.100
We zijn bijna een jaar verder en het is tijd voor de APK. Eigenlijk hadden we de auto maar een jaartje willen houden en wat nieuws aan willen schaffen. Nu overwegen we de auto nog een jaartje te houden mits de APK niet te duur uitvalt. Tijdens de keuring werd wel een gat gevonden in de kokerbalk, maar het gat is nog niet groot genoeg voor APK afkeur. Verder moest er 1 band worden vervangen en een wiellager rechtsachter.
Ook is inmiddels het lager in de versnellingsbak af en toe hoorbaar, maar hier doe ik voorlopig niks aan.
Tweedehands bandje gescoord en een nieuw wiellagertje en weer een jaartje legaal sturen.

Inmiddels staat de klok op 148000km en buiten de lekke koppakking rijdt de auto inmiddels al weer enige tijd probleemloos. Algemene indruk is dat de Charade best een prettige auto is. Ons exemplaar heeft alleen iets te weinig liefde gehad de afgelopen jaren, maarja.. wat mag je verwachten voor het geld..

Een jaar verder

Inmiddels hebben we onze Charade een jaar. De auto doet prima wat hij moet doen. Afgelopen zomer hielden de accu en thermostaat het tegelijkertijd voor gezien. Gelukkig is de thermostaat vrij eenvoudig zelf te vervangen en niet duur. Op de sloop een tweedehands accu op de kop getikt voor weinig en weer door. Tot dusver geen problemen meer gehad. Mogelijk gaat de auto binnenkort wel weg. Er zit een leaseauto aan te komen waarbij deze overbodig wordt. Tot die tijd gaan we er nog even mee door

Verkocht

Zo, de leaseauto is afgeleverd, dus de Daihatsu moest wijken. Al met al ongeveer 1,5 jaar gehad en 15k km mee gereden. Als ik er op terug kijk zijn het over het algemeen redelijke autootjes, alleen erg roestgevoelig, met name bij de achterste wielranden. Verder had ons exemplaar weinig liefde en onderhoud gehad in de afgelopen jaren waarbij een groot deel van het onderhoud tijdens onze eigendomsperiode aan de beurt kwam (radiateur, thermostaat, koppakking, tempsensoren, uitlaat midden en einddemper, accu, 2 banden). Misschien in de toekomst nog wel weer een keer een Daihatsu, maar dan wel een beter exemplaar.

7,5