| Uitvoering | Sandero Eco-G 120 Journey |
| Jaar van aanschaf | 2026 |
| KM-stand bij aanschaf | 11 km |
| KM-stand laatst | 1.000 km |
Een Dacia
Recent heb ik mijn Dacia Sandero Journey Eco-G 120 auto aangeschaft. Dit betreft de hoogste uitvoering van de niet-Stepway reeks met de 1.2 120pk sterke motor die ook op LPG rijdt. Ondertussen ben ik alweer de 1000km gepasseerd, dus tijd voor de eerste ervaringen van deze Dacia.
Wat goed is:
+De auto lijkt er zuinig met zijn brandstof om te springen. Op LPG zit ik voorlopig aan de fabrieksopgave. (Verbruiksmonitor hou ik bij.)
+Het touchscreen is snel en zeer makkelijk te bedienen. Ook verbindt hij binnen enkele seconden draadloos met Apple CarPlay en de verbinding is stabiel.
+Het stuur houdt heel fijn vast en ook de knoppen op het stuur en in de auto zijn duidelijk en goed.
+Het volledig digitale dashboard is goed afleesbaar en reflecteert niet.
+De airco werkt goed en heel snel.
+De kleur Ambergeel is fantastisch mooi in het echt, ik ben zeer over deze kleur te spreken. Over het algemeen is het een mooie wagen, het oog krijgt ook wat. De LED dimlichten schijnen goed en fel en de LED dagrijverlichting en achterverlichting is ook erg mooi in de T-vorm.
+De wagen is algeheel heel erg value for money, je krijgt waarvoor je betaalt. Ik heb (nog) zeker geen spijt van de aankoop.
+Met de hoge brandstofprijzen is rijden op LPG echt een verademing. In België schommelt de prijs tussen de €0,70 en €0,80 per liter. Dus da's ongeveer €40 voor een volle tank, waarmee je dan ongeveer 700km mee kan rijden. Daarnaast is er ook nog een benzinetank waar je ook nog 800km mee zou moeten kunnen doen.
+Een heel ruim dashboardkastje waar je veel in kwijt kunt.
+De motor is vinnig en je kan goed mee in het verkeer mits je hem wat hoger in toeren jaagt. Ik vind dat je de motor ook niet heel erg hoort in het interieur.
Wat gemiddeld is:
/ De stoelen zijn OK, niet super, niet slecht. Ik zit met mijn 1.82m prima, maar ik heb al zeker comfortabelere stoelen gevoeld.
/ De afwerking van de auto is netjes, hij kraakt en piept niet, maar het gebruikte materiaal is allemaal hard plastic. Het plastic op het dashboard reflecteert ook gelijk zot en via aanraden op een Dacia forum heb ik daarvoor een perfect op maat gemaakte mat besteld die je op het dashboard kan leggen. Nu heb ik totaal geen last meer van reflecties en is er toch een beetje zacht materiaal gebruikt in de auto ;-)
/ De middenarmsteun is bekleed maar wel minimaal. Bij een lange rit ligt je elleboog er niet heel comfortabel op. Dit is het zelfde als de armsteun in de deuren. Het comfort is matig.
/ Mistlampen en groot licht zijn halogeen. Spijtig, maar je moet ergens op inleveren.
/ Het onderstel en de vering zijn OK. Niet heel hard, maar ook niet super comfortabel.
De minpunten:
- De auto is best gehorig, zeker op bepaalde betonwegen die in België her en der te vinden zijn kan het gigantisch galmen binnen in de auto, oneffenheden komen hard binnen.
- Bij een koude start, ook in de zomer, is de auto wat schokkerig en stoterig. Dit verdwijnt zodra de motor opgewarmd is.
- Het welkomstgeluid bij instappen IS ERG LUID. Je kan dit niet uit of zachter zetten. Wat wel helpt is snel het contact opleggen, dan stopt het direct of als je echt heel snel bent, begint het zelfs niet eens.
- De auto klinkt bij het dichtslaan van de deuren heel blikkerig.
- Proberen 30 te rijden door het gaspedaal zachtjes ingedrukt te houden resulteert in een schokkerig spel, het gas gaat de hele tijd op en af terwijl je je voet stil houdt. Bij zone 30's best gewoon de cruise control gebruiken, die is wel 'smooth'.
- Alleen de bestuurdersstoel is in hoogte verstelbaar, de passagiersstoel niet.
- Er zit een YouClip bevestigingspunt aan de passagierskant links. Dit is een hard stuk vierkant plastic precies op kniehoogte van de passagier. Mijn lief heeft een kussentje gehaakt om deze hieraan te hangen zodat dit geen pijnpunt meer is. Onhandige plek.
- Als je een zonnebril opzet krijg je telkens opnieuw de melding dat de aandachtsdetectie een probleem heeft.
Binnenkort ga ik nog de achterruiten laten tinten. Aangezien deze wagen geen automatisch dimmende binnenspiegel heeft, merk ik op donkere momenten dat koplampen toch wel al snel verblinden. En het ziet er natuurlijk ook strakker uit met een tint.~