Dacia Logan MCV 1.6 16V Lauréate (2009)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Logan MCV 1.6 16V Lauréate |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2009 |
Jaar van aanschaf | 2011 |
KM-stand bij aanschaf | 39.000 km |
KM-stand laatst | 135.000 km |
Weer eens wat anders....
- 41.000 km
Een positieve zwangerschapstest deed ons in eerste instantie niet echt omkijken naar een andere auto. We hadden al vaker 3 kinderzitjes achter in de Materia gehad en we waren dik tevreden over deze auto. Echter als onze enige auto bleek de Materia i.c.m. buggy en wekelijkse boodschappen toch niet de sterkste kandidaat na wat ervaringen. Stoeltjes paste wel met wat wurmen, maar naast de kinderwagen waren boodschappen niet echt een optie meer. Een klein kratje oke, maar dat is niet echt veel voor een gezin van 5...
Ons budget liet een Focus uit 2005/6 toe of een Logan MCV uit 2008/9. De keus was snel gemaakt. We gaan niet terug in bouwjaar met een nieuwe auto en bovendien bleek Dacia erg betrouwbaar. Hoewel ikzelf niet echt veel geluk gehad heb met diverse Renaults, ben ik toch overstag gegaan....
We hadden de keus. Een 1.4 uit 2009 bij de Renault/Dacia-dealer of een 1.6 uit 2009 bij een andere merkdealer.
Na de aanschaf van de 1.6 en een dikke maand sturen zijn we erg enthousiast over de auto. Kinderwagen niet ingeklapt) past achterin met daarnaast de nodige boodschappenkratten en nog wat andere spullen. Comfort is prima voor elkaar. De Daihatsu reed wat strakker, maar was ook 70 cm korter. De Dacia is wat soepeler geveerd, maar niet te soepel...
Het verbruik valt me mee. Gemiddeld zullen we op 1:11,5 uitkomen met heel veel stadskilometers. Elders lees ik veel over een gemiddelde van 1:10. We doen het dus netjes.
Qua prestaties vind ik de 1.6 van de Dacia vele malen fijner dan de Daihatsu. De Dacia heeft over een groter toerenbereik meer dan genoeg trekkracht beschikbaar. Voor ons voldoet de machine uitermate.
Issue waren de ruitenwissers welke op de auto zaten. Op de Dacia fora klaagt ongeveer iedereen hierover. Ik heb deze vervangen door Valeo flatblades. Kost wat, maar wat een genot.
Hopelijk gaan we hier nog vele plezierige kilometers in rijden. Stiekem kijk ik al naar een LPG installatie...
Dat valt niet tegen!
- 69.000 km
Inmiddels rijden we alweer twee jaar in onze Dacia. Bij 50000 de originele banden verwisseld voor een set zomerbanden en een set winterbanden. Dat was even slikken, maar ja, het is gewoon onderhoud, daar kun je weinig van zeggen. Dat hoort er eenmaal bij. Met de nieuwe zomerbanden met energielabel B, zakte het verbruik overigens van 1:11/11,5 naar 1:12,5. We rijden met name korte stukjes en twee of drie keer in de maand een wat langer stuk (80 km enkele reis)
Onderhoud laten we niet meer bij de dealer doen, maar bij onze vertrouwde Bovag garage 'om de hoek'. Ook zij zijn tevreden over de Dacia's die ze in onderhoud hebben. Weinig gekke dingen.
Zelf hebben we een grote beurt (55000) laten doen en een kleine beurt vanmorgen bij 69000. De grote beurt bracht niets aan het licht en na het achterlaten van 210 euro konden we weer voor een jaar vooruit. Vanmorgen tijdens de kleine beurt (ca. 100 euro) ook niets vreemds. Enkel de aantekening dat de remschijven en blokken er aan zaten te komen. Verwachte kosten 275 euro. (Bij de dealer heb ik ook al gevraagd, daar kwam men op ca. 340 euro uit.)
Kortom. Prima auto zonder gekke fratsen. Doet wat hij doen moet tegen heel acceptabel onderhoud. Kunnen andere merken nog wat van opsteken....
Vooralsnog zijn we dik tevreden met onze auto en hebben we zelfs niet de neiging om naar een andere auto te kijken.
Als ik een minpuntje moet bedenken... Het stuur vertoont wat slijtagesporen. Dat schijnt echt een dingetje te zijn waar meer Dacia's last van hebben. Maar goed, om daar nu wakker van te liggen. Laatst vond ik op internet een leren hoes die je er om heen kon naaien. Kosten ca. 25 euro.
Zoals het hoort...
- 91.000 km
Inmiddels staat de teller op 91.000 km. De leren hoes om het stuur zit er alweer 20000 kilometer om heen en verbloemt de slijtageplekjes op het stuur. Ook hebben we de laatste tijd met een rammeltje rondgereden linksvoor. De stabilisatoreindpuntjes waren op het eind van hun latijn. Beide vervangen, schade 87 euro... Ach... We rijden weer rammelvrij. Voor de rest iets spannends....? Eigenlijk niet. Of het moet zijn dat we bij een verhuizing van een kennis een 3 persoonsbank achterin geschoven hebben, met de deurtjes van de kofferbak netjes dicht.
Laatste grote beurt in december laten doen, ook toen geen gekke dingen. Zoals het hoort dus. In september komt de APK er aan. Er worden geen mankementen verwacht.
En toch heb ik spijt van de auto. Spijt dat we niet de 7 persoons gekocht hebben. Met 3 kinderen is dat soms erg makkelijk. Dat beetje plaats wat de derde bank achterin in opgeklapte toestand nodig heeft, kan op die echoput van een kofferbak best gemist worden.
100.000 gehaald en kleine beurt
- 100.000 km
100.000 km. Zover ben ik nog nooit (zelf) doorgereden met een auto. Een tijdje geleden overwogen wat te doen met deze auto. Het inruilbod van de Dacia dealer op een nieuwe Logan MCV was eigenlijk nog niet zo heel erbarmelijk (1500 afgeschreven/jr), aan de andere kant... We zijn nog steeds heel tevreden met hem. Er rammelt en kraakt er zelfs nog steeds helemaal niets (meer) aan deze auto.
De APK, afgelopen septmber, bracht een tweetal kleine dingen aan het licht. Een stuurkogel met een klein beetje speling (Hetgeen een rammeltje op dwarsliggers, zo nu en dan verklaarde en een middendemper die wat dun werd op de lasnaadjes. Roetsporen waren zichtbaar. Gevolg van veel korte stukjes rijden, zullen we maar zeggen.
Dit beperkte lijstje aan aankomende gebreken hielp mee. De kogel is door de kerk... We gaan proberen om de auto nog wat jaartjes door te rijden. 200.000 is natuurlijk een leuke uitdaging.
Nu met de kleine beurt heb ik de middendemper laten vervangen en de stuurkogel. De stuurkogel kon nog wel even, volgens de garagehouder, maar aangezien het onze enige auto is, moet hij gewoon in perfecte staat zijn, vind ik.
Inmiddels heb ik de winterbanden ook weer onder de auto geschroefd. De Continental zomerbanden waren op. Na 30000 km vond ik dat wel vrij snel, maar het is een redelijk zachte band waar verder niks negatiefs over gezegd kan worden. In het voorjaar maar 4 nieuwe exemplaren bestellen.
O ja, een defect lampje achter de knoppen van de verwarming heb ik zelf verwisseld (1,80 euro)
3 A's: APK, Airco en Accu
- 125.000 km
Voor IKEA's, tuincentra, milieustraten en bouwmarkten is de Dacia inmiddels een ideale auto gebleken. Nog nooit hebben we problemen gehad om e.e.a. thuis of uit huis te krijgen.
Qua onderhoud is het eigenlijk oersaai. De APK ter gelegenheid van de 8e verjaardag van de auto vertoonde weinig schokkends. Eigenlijk helemaal niks. Het enige advies dat ik kreeg was om de (nog originele) accu te vervangen aangezien deze bovenop wat accuzuur lekte, witte drab rondom de accupolen waren inderdaad rijkelijk aanwezig. De accu is dus nu wel vervangen.
De airco heb ik, middels een Social Deal-actie bij een garage (Carworld Heerlen) in de buurt, opnieuw laten vullen. Helaas hield de auto direct na het vullen stevig in bij het inkomen van de aircopomp tijdens het rijden. Daarnaast schakelde de pomp in met een luid piepen. Beide zaken zijn oor het hervullen van het systeem nog nooit voorgekomen. Op de heenweg koelde de airco ook nog. Nadien heel eventjes als de aircopomp even liep ook overigens. Volgens deze garage was de aircopomp stuk. (471 euro) Jajaja... Nu opeens....? Lijkt me niet. Maar goed. Men heeft 600 gr vulmiddel erin gedaan volgens hun systeem, terwijl ik bij het nakijken van Dacia specs er een 750 gr in hoort te zitten. Te weinig of teveel vulling geeft gek aircogedrag en de airco hebben we dus sindsdien niet meer gebruikt. Binnenkort, als men bij dé airco specialist weer op volle sterkte is, na de vakantie, ga ik daarheen om te laten kijken wat er écht aan de hand is. Wordt vervolgd.
En de rest....? Olieverbruik is nog steeds nihil en de olie die er nu sinds 8 maanden in zit is nog steeds goudgeelbruin aan de peilstok.
Inmiddels ook een paar keer E10 benzine getankt De auto rijdt er minder fijn rijdt op, vind ik. Hij lijkt af en toe niet helemaal bij de les. De normale Euro95 benzine vertoont dit gedrag niet. Recent ook twee keer Shell VPower 98 getankt voor het rijden van lange stukken in de vakantie. M.n. tijdens de tweede tank leek de auto wat lekkerder te reageren, maar dat kan natuurlijk ook liggen aan het feit dat er lekker lange stukken gereden werden.
Vol vertrouwen dus naar de 150.000. Eind dit jaar staan in ieder geval twee winterbanden en twee zomerbanden op het vervangingslijstje. Of daar iets bijkomt.... We zullen het zien...
We hebben besloten, vanwege het dramatisch lage inruilbod, de auto helemaal op te rijden. W.b inruilbod: we hebben weinig betaald in verhouding met andere auto's bij aanschaf, dus zeuren over een laag inruilbod moeten we niet. Afschrijving is nu 7500 op 6 jaar :) ) Wel willen we omzien naar een kleine auto voor erbij voor de korte stukjes als de ruimte toch niet nodig is en voor de momenten dat een tweede auto toch erg handig is.... Hopelijk kunnen we zo de levensduur nog wat extra oprekken en hebben we nog lang plezier van deze no-nonsense auto.....
Grote beurt
- 127.000 km
Gezien de kwakkelwinters de goede winterbanden voor laten leggen en de goede zomerbanden achter. We gaan over op All-Seasons. Aangezien de NL winters meestal temperaturen boven de 8 graden laten zien, de laatste tijd, lijkt het verdedigbaar.
Bij de recente grote beurt verwachtte ik eigenlijk de remschijven/-blokken aan de voorkant. Maar er was uiteindelijk helemaal niets aan de hand. Een roestrandje aan een remschijf voor zorgde voor het piepje bij koude remmen en er werd een melding gemaakt van een dreigende lekkage op een T-stuk van het koelsysteem. (Heb ik in een andere review hier op AW ook gelezen van hetzelfde motorblok.) Voor nu geen drama, maar wel het advies gekregen om hem te vervangen voor de grote vakantie. Aangezien we dan een kleine 900 enkele reis in de planning hebben, nemen we dat ter harte.
De airco lijkt het weer gewoon te doen, ondanks dat er geen reparatie plaats gevonden heeft. Voor de grote vakantie door een echte aircospecialist maar even laten nakijken. Al is het maar voor het gevoel.
Blijft een beetje saaie auto zo, maar hij doet wat hij doen moet. Kilometers gaan niet zo hard meer sinds we er nog een Yaris bij hebben sinds het najaar. Je merkt wel dat de Yaris heel anders in elkaar steekt en veel lichtvoetiger rijdt, maar ach.... Zo'n Logan rij je niet voor de looks, zullen we maar zeggen.... Aan de andere kant... Ga het eens proberen. Ik denk dat veel mensen verrast zullen zijn.... :)
Op naar 150.000...
Twijfel
- 132.500 km
Sinds vorige week zit er weer een verse APK op. Wederom foutloos. We mogen weer een jaar. Voor de zomer hebben we toch preventief het hele aircosysteem uitgebreid laten checken en overnieuw laten vullen. Het voelde niet goed wat die prutsers aan de Beersdalweg in Heerlen hadden gedaan. Er bleek inderdaad te weinig koelmiddel in te zitten (En bedankt!). Hij koelt nu weer geweldig. De auto is weer spik en span... maar.... Volgend jaar lijkt een duur jaar te worden. Rondje banden, grote beurt, remschijven en -blokken voor, distributieriem staan op de todo-list. Voorts is de grootlichtschakelaar ook niet meer helemaal lekker. Niks geks, eigenlijk standaard onderhoud (m.u.v. de grootlichtschakelaar) maar toch.... Alles bij elkaar zal de rekening drie nullen hebben... zonder dat er nog wat onvoorziens bijkomt. De auto wordt in 2019 10 jaar, heeft dan ca. 140.000 op de teller en ondertussen kriebelt het stiekem voor wat anders.... Dilemma dus. Na deze onderhoudsdingen is de auto echter weer/nog steeds foutloos en kan hij nog vele kilometers mee. Onderhoud laten doen en dan verkopen is niet handig, puur financieel gezien... Doorrijden dan maar totdat hij helemaal op is, of voor die tijd inruilen...? De tijd zal het leren.
Verkocht
- 135.000 km
De Daas is verkocht. Bij de ruitenwisser o de achterdeur ontwaarde ik een roestplekje. Mooi rondom de bevestiging. Het verbaasde me niet echt, gezien de recenties, maar de eerdere twijfel die we hadden vanwege het dure aankomende onderhoudsjaar werd hierdoor nog wat gevoed. Ook was de wens om stevig te bezuinigen op de autokosten aangezien we meestal nog maar lucht vervoerden. De keren dat we met 5 in de auto zitten, was op 1 hand te tellen in de maand. Naast onze Yaris zou er dus een kleintje moeten komen. Bij onze eigen (nietmerk-welbovag) garage stond op enig moment een mooie Panda met weinig kilometers. Na een proefrit was de koop gesloten. Tevreden kijken we terug op bijna 7 jaar Dacia rijden. Probleemloos van beurt naar beurt gereden, goedkoop in onderhoud (nooit gekke dingen) en een zee van ruimte. Afschrijving na 7 jaar was iets meer dan 7.000 euro. Goedkoper zal het bijna niet meer worden... Heel tevreden, dus. Chapeau voor de Dacia!
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.