Dacia Lodgy TCe 115 Lauréate 5P (2013)
Uitvoering | Lodgy TCe 115 Lauréate 5P |
Bouwjaar | 2013 |
Jaar van aanschaf | 2013 |
Dacia, ruim, goedkoop maar matige auto
3 jaar met deze auto gereden.
Reden van aanschaf: de ruimte, de prijs en de lage rijkosten.
We hadden eerst een busje (Opel Vivaro dubbel cabine) maar de versnellingsbak was gaar. Te dure reparatie. Nieuwe auto moest ook ruim zijn, maar geen busje meer.
De Dacia is inderdaad heel erg ruim. Zowel met als zonder bank kunnen er ontzettend veel spullen in. Wel hebben we de achtervering laten verzwaren anders ligt de auto te veel achterover en zit je zo op de eindstop van de vering.
(Relatief) goedkoop was de auto ook. De aanschafprijs ligt veel lager dan auto's met vergelijkbare afmetingen. Ook de onderhoudskosten waren erg laag. We waren in totaal nog geen €150,- kwijt voor twee beurten. De achterbumper was beschadigd. Nieuwe bumper en achterlicht opnieuw monteren kostte €540,-. Banden zijn ook niet de duurste.
Wat ging er stuk? Na 1 jaar het contactslot. Het zat muurvast (niet op het stuurslot) en na anderhalf jaar de MediaNav. Beiden onder garantie verholpen. De betrouwbaarheid is goed. De motor is sterk genoeg voor deze (lichte) auto. (Dun plaatwerk, dus oppassen voor kleine deukjes). Ook met de caravan (Kip TTZ380) geen moeite. Het rijden is helaas niet erg goed. Hoewel de motor voldoende vermogen heeft trekt de auto niet altijd even consequent op. Soms lijkt je last te hebben van turbo-lag, maar niet altijd. Wel lastig als je even snel wilt optrekken. De auto is 'zoekerig' op het stuur. De auto remt niet goed. Het rempunt van het pedaal lijkt steeds op een andere plek te zitten. Soms denk je wanneer remt ie nou eindelijk, soms zit je met je neus tegen de voorruit. (Je zou denken aan lucht in het systeem, maar de garage kon niets vinden. De stoelen voorin zijn niet comfortabel. De zittingen zijn te kort en geven nauwelijks zijdelingse steun. Langere ritten zijn vermoeiend. Daarentegen kun je achterin wel goed zitten. Veel beenruimte en een volledig vlakke vloer. Er zit ook een 12V aansluiting achterin. Alles bij elkaar hebben we na 3 jaar besloten de auto in te ruilen voor een Peugeot 308 SW. Zie hiervoor mijn andere review.
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee