Dacia Lodgy SCe 115 Bi-Fuel Stepway 7P (2019)

Dacia Lodgy SCe 115 Bi-Fuel Stepway 7P (2019)

UitvoeringLodgy SCe 115 Bi-Fuel Stepway 7P
Bouwjaar2019
Jaar van aanschaf2019

Eerste week / 500 km

• 500 km

Vorige auto
Mijn vorige leaseauto was een Peugeot 308sw 1.6 Blue Lease Executive (Diesel) uit 2015 met 14% bijtelling. De meeste vergelijkingen zullen dus hiermee gemaakt worden.

Reden
Omdat we in februari 2019 ons 4e kindje verwachten begon het in juli 2018 bij te kriebelen, hoe gaan we dit nu doen met maar 5 zitplaatsen in de Peugeot die we eigenlijk nog tot eind 2019 moeten rijden...een extra achterbank plaatsen...een andere auto...?

Gelukkig had ik een collega die -eigenlijk-eind augustus 2018 een nieuwe moest uitzoeken. Echter wilde ze een elektrische auto en had nog helemaal niet georiënteerd dus ik bood haar mijn Peugeot aan zodat ze nog tot eind 2019 had. Daardoor kon ik meteen een nieuwe auto kon uitzoeken, net op tijd voor nummer 4!

Uitzoeken / Shortlist
Omdat we dus een auto nodig hadden met meer dan 5 stoelen was de keuze al niet reuze, daarbij moet ik op de kleintjes letten en wil ik (liefst) niet boven de 200,- per maand uitkomen. (Ik was verwend met 150,- met de 14% van Peugeot).

- Dacia Lodgy 7P
- Renault Grand Scenic
- Citroen Grand Picasso
- Peugeot Rifter (2019 pas leverbaar)

We besloten begin september met het gezinnetje de lokale Bochane (Renault) dealer op te zoeken om te kijken naar de Lodgy en de Grand Scenic. Beide auto's waren (mede door het WLTP gebeuren in die tijd) niet aanwezig. We konden in een plaats verderop wel kijken naar een Dacia Lodgy uit 2012. We besloten dit te doen omdat we toch wilde kijken naar het formaat en de zit.

Bestellen
Na onze proefrit waren we het eens, het wordt de Dacia Lodgy dus gingen we weer terug naar Bochane om de boel samen te stellen. Er bleken vier 7-zitters al in bestelling te staan en gelukkig ook de Stepway in de kleur Blue Cosmos. Het was een beetje onzeker in welke motor deze zou komen omdat de brochures er nog niet waren, maar het zou in ieder geval een Bi-fuel variant zijn. Uiteindelijk is het een 1.6 SCe 115pk LPG/Benzine geworden.
Omdat de bagageruimte met 7 stoelen rechtop nogal beperkt is (270 liter) meteen maar trekhaak en dakkoffer bijbesteld voor de vakanties. En om hem toch nog wat stoerder uiterlijk te geven als optie privacy-glass 15% laten uitvoeren.
Tijdens bestellen ging ik er vanuit dat DAB+ standaard bij Stepway modellen aanwezig zou zijn, dit was helaas niet het geval dus deze moet ik t.o.v. de Peugeot nu missen...

Levering
Het was onduidelijk wanneer de auto geleverd zou worden, wat wel duidelijk was dat de auto op 2 november 2018 gebouwd zou worden en wat ook duidelijk werd is dat de leasemaatschappij niet in november/december 2018 nog zou gaan uitleveren.
Op 11 januari 2019 mocht ik eindelijk de auto op gaan halen...
Daar stond ie dan, netjes met z'n geblindeerde achterramen te proken in de showroom op z'n stoere "design"-velgen. (heel stiekem zijn dit gewoon ordinaire plastic wieldoppen op open stalen velgen, maar als je niks zegt )
Helaas kon ik wegens het autoruilfeest niet meteen rijden en nam mijn vrouw de 7-zitter die dag onder haar hoede.

Eerste week / 500 km
Nu een weekje gereden in de Dacia met één keer een langere rit.
Op het langere stuk snelweg vond ik dat hij wat stoterig/hobbelig was bij snelheden >125km/u, ook het sturen voelde wat onzeker aan.

De auto zit lekker hoog en t.o.v. de Peugeot een veel beter overzicht op het verkeer. De 115pk benzine trekt naar mijn menig wat traag/loom op maar je komt prima mee met het stads-verkeer.

Ook al 2x LPG getankt, wat zeker even wennen is, het lostrekken van het LPG-pistool vergt wat handigheid maar een waterpomptang, zoals iemand eerder aanraadde, is zeker niet nodig.

Ter vergelijking qua kwaliteit t.o.v. de Peugeot valt Dacia reuze mee, het is wat minder praktisch (bijv. geen vlakke laadvloer wanneer stoelen plat liggen), maar het is zeker geen oost-blok auto waar sommigen misschien voor vrezen.
Kwaliteit van dashboard/stoelen/navigatie kunnen gewoon doorgaan voor een moderne Europese auto.

Verschil t.o.v. Peugeot
+ 2 extra stoelen
+ Hoge zit / beter overzicht wegverkeer
+ Betere parkeercamera, zeker in het donker
+ Makkelijker kinderstoelen plaatsen/vastzetten
+ Trekhaak
+ Dakkoffer
+ Geen AdBlue/Urea gezeik meer om de 20.000km

- Geen climate control (resp. 2 zones)
- Geen dimmende spiegel (privacy-glass heft dit deels op)
- Geen follow-me-home verlichting
- Geen parkeersensoren vóór
- Geen visuele parkeersensoren achter (op beeldscherm)
- Geen 6e versnelling
- Geen DAB+ radio

Conclusie (tot 18-01-2019)
Plussen
+ Wat een ruimte
+ Stoer uiterlijk, kan prima mee voor de dag komen
+ 7 stoelen
+ Hoge zit

...en Minnen
- Trekt trager op
- Sturen voelt "onzeker" aan op hogere snelheid
- LPG tanken is "wennen"
- Tussen wal en schip-model, net geen Android Auto op MediaNav en (toch) geen DAB+ radio

Gebreken
* Linker ruitenwissersproeier zat los / werkte wel maar was gewoon bevroren...

Ik probeer zoveel mogelijk ervaringen en foto's nog toe te voegen. Vragen zijn zeker welkom!

7,0