Cupra Tavascan 77kWh 210kW Adrenaline (2025) #3

Cupra Tavascan 77kWh 210kW Adrenaline (2025)

UitvoeringTavascan 77kWh 210kW Adrenaline
Bouwjaar2025
Jaar van aanschaf2025

Toch maar aan de BEV

Na van een benzineslurpende, maar oh zo prachtige DS5 overgestapt te zijn in een heerlijk comfortabele C5 PHEV, hebben we de doorgaande lijn doorgetrokken en zijn we voor een volledig electrische aandrijflijn gegaan in onze zoektocht naar een nieuwe auto. We slaagden niet bij Stellantis, maar hebben onze keus laten vallen op de (in onze ogen) waanzinnig mooie Tavascan van Cupra. Klopt dat het misschien wat veel 'spiegeltjes en kraaltjes' is, als ik wel wat reacties lees en hoor, maar het heeft allemaal wel wat.

Voor woon-werkverkeer van ongeveer 50 kilometer per dag is de batterij veel meer dan prima. Ik laad 'm eenmaal doordeweeks en eenmaal in het weekend bij (netjes tot 80%), behalve als ik weet dat ik wat verder weg moet gaan. Dan komt er een extra laadsessie (thuis) bij en wil ik wel eens tot 100% volladen. Ik bezit zelf een 16 kW laadpunt thuis en heb voldoende zonnepanelen om (nog) e.e.a. te salderen.

Ik vind het comfort (in gelijkgenaamde stand) heerlijk en veel beter dan ik verwacht had. Na jaren Citroën, dacht ik dat het wel eens zou kunnen tegenvallen, maar niets is minder waar. Daarbij komt dat 'ie ook weer niet zo zacht als boter is dat je de bocht niet goed om kan. Het stuurt en veert meer dan prima.

Toch nog even terug naar het verbruik (of eigenlijk Range), want dat speelt altijd een uiterst belangrijke rol als ik me blijkbaar in de kantine moet verdedigen voor mijn keuze om met een BEV te gaan rijden. Ik heb daar zelf eigenlijk nooit echt bij stilgestaan, maar dan lees je theoretisch wel eens iets over W/km en dan valt het op mijn dashboard toch altijd een beetje tegen in vergelijking met wat ik daar dan lees. Tenminste: een beetje zuinige BEV zou zo tussen de 150 / 200 moeten verbruiken, maar die van mij zit daar (nogmaals: op het dashboard!) zeer regelmatig boven (rond de 250). Poah, dat maakte mij toch wat zenuwachtig toen ik afgelopen weekend van plan was om een retourtje Amsterdam te doen bij temperaturen rond het vriespunt.
Op de heenweg zaten we met 2 personen in de auto. Ik heb toen 191 kilometer afgelegd met een gemiddelde snelheid van 100 km/u op de snelweg. Daarbij heb ik 55% van de batterij (zijnde 42 kWh) verbruikt. Dat komt neer op een gemiddeld verbruik van 222 Wh/km.
Ik heb daarop bijgetankt tijdens mijn parkeersessie in de P+R garage onder de ArenA. Genoeg plekken beschikbaar aldaar, maar het is wel oppassen: na 5 uur geldt er (terecht) een kleeftarief.
Op de terugweg zaten we met 4 personen in de auto. Ik heb toen eveneens 191 kilometer afgelegd, maar nu met een gemiddelde snelheid van 120 km/u op de snelweg. Daarbij heb ik 65% van de batterij (zijnde 50 kWh) verbruikt. Dat komt neer op een gemiddeld verbruik van 262 Wh/km.
Vanwege de vrieskou staat de stuur- en stoelverwarming natuurlijk lichtjes aan, hetgeen ook het verbruik kan verklaren. Al bij al ben ik gerustgesteld dat dit soort tripjes "gewoon" mogelijk zijn, ondanks alle indianenverhalen die je altijd moet aanhoren over wat er allemaal niet zou kunnen met een electrische auto. De grote test wordt natuurlijk deze zomer op vakantie naar Noord-Italië, maar dat zie ik met groot vertrouwen tegemoet. We hebben een goede keuze gemaakt denken we.

Wordt vervolgd...