Citroen Xsara Coupé 1.6i 16V VTR (2002)

Citroen Xsara Coupé 1.6i 16V VTR (2002)

UitvoeringXsara Coupé 1.6i 16V VTR
Bouwjaar2002
Jaar van aanschaf2024

Citroën: een haat-liefdeverhaal

Deze Citroën was mijn tweede auto. Ik heb hem aangeschaft in de zomer van 2024 met het idee om er mee op vakantie te gaan en hem daarna voor woon-werkverkeer te gaan gebruiken. Ik heb hem voor zo'n €1000 aangeschaft, dus de verwachtingen lagen niet erg hoog; zolang de auto enigszins vlot, betaalbaar en praktisch zou zijn, was ik tevreden. Goed nieuws: dat was deze auto allemaal!

Kort na aanschaf brak de adapter van de koelwaterleiding die de motor met de verwarming verbindt. Een dag sleutelen en een paar tientjes later, was de auto klaar voor een ambitieus avontuur: een tiendaagse kampeervakantie met 2 vrienden, eindbestemming: Oostenrijk (en hopelijk weer terug). Buiten alle verwachtingen om, heeft de Citroën het fantastisch volgehouden. Het verbruik viel enorm mee, we konden met een constante 140 - 150 km/h door Duitsland heen blazen, al onze spullen pasten erin (maar net) en het koelvloeistof- en olieverbruik viel heel erg mee. Het ging zo goed dat we zelfs begonnen te klagen over dat de airco leeg was. Na dit onvergetelijke avontuur heb ik nog enkele maanden met de auto naar stage en teruggereden. Toen kwamen de problemen langzaam: het begon met de richtingaanwijzerstok. Deze gaf in beide posities het signaal voor 'links'. Dat was niet ideaal bij afslaan, maar gelukkig was dat goedkoop te repareren. Nadat ik het oliefilter vervangen had begon de auto hopeloos veel olie te lekken. De koelvloeistof ging steeds sneller op en ook de uitlaat begon het steeds meer het nakijken te geven.

Ik heb de auto bij een vriend op de brug gezet en de prognose was verre van positief: De auto had twee versleten achterbanden, de uitlaat was zo lek als een mandje, hij verbruikte olie en de handrem was zo versleten dat de auto stoïceins doorreed wanneer je deze aantrok. Kortom: het was investeren of slopen. Na een nieuw setje banden, kreeg ik het vertrouwen dat de auto met enkele extra investeringen nog wel te redden viel. Helaas bleek dat ijdele hoop. Enkele dagen na de bandenwissel werd mijn VTR, waar ik inmiddels toch best verknocht aan was geraakt, geramd door een andere auto in de ochtendspits. Ik kwam er met wat hoofdpijn vanaf, maar de auto was helaas total loss. Toch zonde van die nieuwe banden...

Al met al heb ik enorm veel plezier aan deze frappante, wendbare, vlotte baguette. Ondanks de terugkerende problematiek heeft de VTR mij en mijn vrienden een vakantie om nooit te vergeten bezorgd, en heeft hij mij maanden lang van a naar b gebracht. Lang niet slecht voor een auto van 1000 piek!

7,0