Citroën Xsara 2.0 HDI 110pk Exlusive (2003)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Xsara 2.0 HDI 110pk Exlusive |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2003 |
Jaar van aanschaf | 2007 |
KM-stand bij aanschaf | 172.345 km |
KM-stand laatst | 0 km |
Ervaringen
Mijn "nieuwe" Xsara is een ex-lease waar in krap vier jaar tijd 172.000 kilometer mee is gereden. Het is één van de laatst geleverde modellen met eigenlijk alles erop en eraan.
Deze Xsara heeft de krachtigste diesel aan boord die leverbaar was. Het betreft een tweeliter HDi met 110 pk en 250 Nm, waarvan 240 Nm al bij 1500 toeren beschikbaar is - hij piekt op 1750 en loopt dan mooi geleidelijk af. De motor is zeker in vergelijking met een TDI heerlijk rustig en gecultiveerd. Zelfs koud is er nauwelijks genagel te horen. Werken doet hij in combinatie met een tamelijk lange (maar scherp schakelende) versnellingsbak, waardoor het geluidsniveau lekker laag blijft. Nadeel is wel dat 50 km/u in vierde versnelling maar net gaat. De bediening van de koppeling is naar mijn smaak wel zwaar, ik ben dan ook een benzine gewend. Met de auto is heerlijk schakellui te rijden, alleen heeft de turbo wel even nodig om op stoom te komen. Als hij dan eenmaal meeblaast blijft hij maar sleuren. Hij loopt tot nu toe gemiddeld 5.5 liter/100 km, waarbij ik een normale rijstijl hanteer, maar wel aardig wat in de stad rijd en zo nu en dan flink doortrek.
De wegligging is uitstekend, in combinatie met ESP ook goed hufterproof, was in de oude Xsara wel anders. Het stuur zou rond de middenstand iets scherper mogen, onbewust blijf je toch een beetje corrigeren op de snelweg. Bredere banden zullen dat wel fixen (standaard 195/55R15). Toch heb je met 190 op de cruisecontrol aan één vinger genoeg, zo goed wil de auto rechtdoor. De auto is iets stugger dan ik gewend ben, maar zeker niet oncomfortabel. De remmen zijn een speciale vermelding waard. De schijven (283 mm voor en 247 mm achter) zorgen met z’n vieren voor een indrukwekkende remvertraging, die bovendien ook nog eens perfect te doseren valt. Het pedaal is vrij hard, maar ik prefereer een grotere remvertraging naarmate ik meer druk uitoefen en niet naarmate ik het pedaal verder trap - zoals ik dat bij VWs en Fords wel eens ervaren heb. Je voelt dat je vrijwel altijd nog iets harder kunt remmen. Grappig detail, als je echt flink in de ankers gaat beginnen de alarmlichten te knipperen.
Rijden in deze auto is een genot, op uitstekend meubilair. Het met leder beklede stuur is lekker dik en pakt heerlijk beet. Tijdens constante snelheden is het ook mooi stil met 64 dBA op 100 en 66 dBA op 120 km/u. Wel is het zo dat doordat je de motor nauwelijks hoort, het wind- en bandengeruis wat nadrukkelijker aanwezig is. De bediening tijdens het rijden is zeer doordacht, met name de cruisecontrol en bediening van de audio achter het stuur zijn zeer prettig. Qua opties laat deze uitvoering niet veel te wensen over. Ik noem: ABS/ESP, front- zij- en gordijnairbags, mistlampen in de bumper, elektrisch verstelbare en verwarmde spiegels, ramen rondom elektrisch, radio/cd-speler met wisselaar en stuurbediening, regensensor, automatische verlichting, climate control, cruisecontrol, sportstoelen met instelbare lendensteun, luxe velours bekleding en lichtmetalen velgen. Eigenlijk ontbreekt alleen lederen bekleding, parkeersensoren, navi en een schuifdak, maar dat zijn nou niet echt de opties waar ik om zit te springen, bovendien vertegenwoordigden die indertijd een meerprijs van ongeveer 5000(!) euro. Wat wel een beetje tegenvalt is dat er toch wel een en ander kraakt en rammelt. Gaandeweg heb ik een en ander kunnen verhelpen. Volgende stap is de deurbekleding wegnemen en de portieren beter isoleren. Dit is eigenlijk meer bedoeld om de akkoestiek te verbeteren.
Updates
- 278.000 km
Voordat ik de auto kocht heb ik van de dealer in Eindhoven een uitdraai van de onderhoudsgeschiedenis gekregen en hierop stond niets noemenswaardigs vermeld. Enige opvallende zaken waren het incidenteel weigeren van de cruisecontrol (opgelost want hij werkt nog altijd perfect) en een melding ’vermogensdip bij vollast. Deze laatste melding is door een software update opgelost.
Bij 140000 km zijn de remschijven en blokken rondom vervangen en zijn er twee Michelin Energy’s voorop gemonteerd. De Michelin Premacy op de achteras zijn nog origineel met dus 174000 kilometer ervaring(!)
Bij aanschaf van de auto is de distributieriem vervangen en heeft er een klein onderhoud plaats gevonden. Verder mankeren er een paar kleine zaken aan, maar die worden te zijner tijd nog wel gefixt. Eén ervan is dat het loopwerk van de CD-speler stuk is, het andere probleempje is dat de kofferklepschakelaar niet meer werkt en ik dus altijd de afstandsbediening moet gebruiken om de achterklep te openen. Ik heb het mijn eigen dealer laten nakijken maar die heeft niets kunnen vinden. Vermoedelijk een kabelbreukje.
Laatst trouwens ook nog een lekke band gehad, maar dat kan nu eenmaal gebeuren. Zit nu een propje in dus hij kan voorlopig er weer tegenaan.
Update 27-9-2007, kilometerstand 181.000
Ik heb de auto nu nog geen drie maanden in mijn bezit maar al wel bijna tienduizend kilometer afgelegd. Het zijn probleemloze kilometers geweest. De auto leent zich overal voor, van korte stadsritten of een lekker potje sturen tot 110 cruisen op de snelweg of een incidenteel stukje blazen (190+) op de autobahn. Jammergenoeg slaagt de auto er niet in de psychologische 200 barriere te doorbreken. Misschien toch een keer iets aan laten doen.
De CD-speler heb ik gerepareerd door een tweedehands Clarion RD3 uit een 206 te ontdoen van het loopwerk en die in mijn headunit te schroeven. Werkt perfect sindsdien, en dat voor drie tientjes! De achterklepknop doet het nog altijd niet van buitenaf. Het moet volgens een monteur in de bekabeling liggen bij de klepscharnier. Kan ik nog eens naar kijken, maar eigenlijk ben ik er al aan gewend altijd de sleutel te moeten gebruiken.
Update 28-9-2007
Vandaag ben ik er achter gekomen dat de achterklep gewoon uit stond. Door de knop op de afstandsbediening ingedrukt te houden terwijl deze in het contactslot zit kun je de achterklepschakelaar in- of uitschakelen. Geen fout van de auto dus, maar gewoon user-error.
Update 5-12-2007, kilometerstand 185.500
De roetkatalysator blijkt iets te lekken op een lasnaad. Als dit verergert wordt het APK afkeur. Reparatie gaat bij de dealer aan onderdelen alleen al ongeveer 960 euro kosten(!) - niet dus. Waarschijnlijk gaat er een katvervanger onder of ga ik proberen de kat opnieuw te laten lassen. Ook trapte ik laatst het koppelingspedaal naar de bodem en kon ik niet meer schakelen, dit kwam door een gebroken verbindingsstangetje. Het stangetje kostte 4 euro. Gelijk ook een nieuwe koppelingskabel gemonteerd à 75 euro. Alles heb ik zelf in een uurtje tijd vervangen. Last but not least begint de accu wat minder te worden maar dat mag wel na 4,5 jaar.
Alhoewel dit best wat tegenslagen zijn wil ik de betrouwbaarheid nog steeds als goed beschouwen.
Voordat de winterbanden weer in de berging verdwijnen wil ik vier nieuwe Michelin Pilot Exalto’s laten monteren om de lichtmetalen velgen, omdat de achterbanden erg uitdrogen en ik niet echt te spreken ben over de Energy’s.
De Vredestein Wintrac 2 winterbanden op staal bevallen ondertussen best goed qua tractie en grip maar stellen teleur qua afrol en frictiegeluid. Ook het verbruik is met 0,5 l/100km gestegen. Volgend jaar misschien toch maar weer voor de Michelin Alpins gaan.
Update 20-8-2008, kilometerstand 198.100
De auto rijdt nog steeds heerlijk. Aan niets merk je de kilometerstand, die nu toch aardig op begint te lopen. Toch ontkom ik nu niet aan minpunten voor de betrouwbaarheid. De bak moet vervangen! Een rammel die nog het meest weg had van een gare homokineet/kruiskoppeling blijkt toch in de versnellingsbak te zitten, of beter gezegd (de lagers van) het diff. De auto heeft net geen twee ton gelopen en het waren eigenlijk vrijwel alleen snelwegkilometers, ik hoop dat er nog achterhaald kan worden wat nou de oorzaak is van deze nare verassing. Ik heb een bak uit een sloper kunnen kopen (500 euro) en deze wordt er binnenkort ingehangen voor nog eens 700 euro, inclusief nieuwe koppelingsset. Toch nog een klein lichtpuntje dus, de nog originele koppeling kan nu zonder veel extra kosten worden vervangen.
Verder zijn er nieuwe Michelin Energy Savers opgegaan. Fijne stille banden met goede grip op droog wegdek, in de nattigheid heb ik ze nog niet echt aan de tand kunnen voelen. Ik moet ze nog wel een keer na laten balanceren, iets wat sowieso al lastig is door de lichtmetalen velgen, die geen naafgat hebben. De bandenboer moet dan elke keer zijn balanceerapparaat ombouwen, gelukkig kennen ze mij bij de KF hier en doen ze er niet moeilijk over.
Dan is er nog die lekkende kat, die is recentelijk helemaal doorgeroest. Omdat ik geen zin had een origineel deel te laten monteren (kosten zie vorige update) heb ik er bij EPS te Hoogezand een mooie RVS demper tussen laten lassen. Was nog geen uur werk, kosten vielen reuze mee en het lijkt er voorlopig weer tegenaan te kunnen. Het rijdt stukken beter! De motor pakt makkelijker op – aanzienlijke trekkracht al bij 1400 toeren – en stoomt ook nog beter door als je het gas ingedrukt houdt. Zeker in combinatie met het open luchtfilter een ideale basis om te chiptunen..
Voor de APK heb ik even de achterremblokken en een stadslichtje vervangen. De keuring zelf was geen probleem, daar is de auto met vlag en wimpel doorheen gekomen.
Update 16-09-2008, kilometerstand 198.900
De bak is inmiddels vervangen bij een specialist, een nieuwe koppelingsset is daarbij gemonteerd. Een wereld van verschil! Waar de originele koppeling toch wel erg soepeltjes liep (lees: aardig slipte) is de nieuwe koppeling onverbiddelijk in het aangrijpen, waardoor de auto veel feller is geworden. Ook is de bediening een stuk lichter. Zeker de eerste paar honderd kilometer was ik steevast als eerste weg bij het stoplicht, niet eens omdat ik dat wilde. Een klein beetje extra gas, koppeling wat snel op laten komen en de auto wordt bijkans gelanceerd! Zeker tijdens een paar regenbuien het ESP-lampje regelmatig driftig zien knipperen. Chiptunen is niet meer nodig lijkt me zo. Uiteindelijk bleek dus inderdaad het diff van de oude bak gekraakt te zijn. De "nieuwe" bak schakelt een tikkeltje hakeriger (alhoewel nog altijd zeer trefzeker) maar dat kan ook de nieuwigheid van de koppeling zijn. Even aankijken dus.
In de nattigheid nu ook eens de banden aan de tand kunnen voelen, ze doen het heel goed. Tractie in orde (ondanks die 250 Nm aan koppel en 1200 kilo leeggewicht) en ook blijft de auto goed op koers in een scherp aangesneden bocht. In het begin was ik nog wel redelijk sceptisch, omdat de oudere types Energy juist in de regen teleur stelden. Nu lijkt het dat Michelin dus weldegelijk een en ander heeft weten te verbeteren. Ze zien er eigenlijk ook veel gelikter uit, deze nieuwe sloffen.
Qua verbruik zit ik nog altijd op een gemiddelde 5,8 liter op honderd kilometer en dat vind ik gezien mijn rijstijl zeer acceptabel. Nu maar op naar de twee ton!
Update 21-2-2009, kilometerstand 206000
Maandje of twee geleden alweer zelf een klein beurtje uitgevoerd: olie gewisseld, deze keer 5W50 volsyntheet in plaats van 5W40 volsyntheet, oliefilter en dieselfilter vervangen. Uiteraard ook even de staat van de remmen nagelopen en alle dragende delen op speling gecontroleerd. K&N inlegfiltertje nog even uitgeklopt en het actief-kool interierfilter vervangen. Kan er dus weer even tegenaan.
Tijdens de koude sneeuwperiode heb ik de winterbanden totaal niet gemist. Ook in de sneeuw viel er met de zomerbanden prima te rijden, maar dat zal zeker te danken zijn aan het nog diepe profiel, zo rond de 7 millimeter. Wel heeft de ESP/tractiecontrole overuren gedraaid, maar eigenlijk heb ik me daarmee juist wel prima vermaakt, zo'n beetje driften en boenderen. Koude start bij -18 graden: geen probleem, alhoewel de accu merkbaar slechter presteert tijdens de koude. De startmotor wil wat minder snel rond.
Moest ook nog even door duitsland over de A31 richting Groningen, waarbij ik een dieseladditief heb toegevoegd aan de BP Ultimate Diesel die ik altijd tank en vervolgens de boel even heb losgeblazen. Opvallend is wel dat ik de topsnelheid niet meer haal: meer dan 190 op de klok is niet haalbaar. Ik vermoed dat de uitlaat niet meer genoeg tegendruk levert. Een probleem van de motor sluit ik uit: geen olieverbruik, geen koelvloeistofverbruik en onderin (vanaf 1400(!) toeren) trekt de auto als een tierelier. We kunnen er nog wel een paar jaar tegenaan denk ik zo.
Update 16-11-2009, kilometerstand 223000
We zijn de zomer weer door, zonder één enkel probleem. Wel vrolijk dik vijftienduizend kilometer erbij gezet, waarvan bijna vierduizend tijdens ritjes van/naar respectievelijk Frankrijk en Zwitserland (zie nieuwe foto's). Lange afstanden rijden is werkelijk een genot, vanuit Le Mans terug naar huis heb ik zeshonderd kilometer 130-150 kmh gereden zonder te stoppen, behalve dan voor de Péagestations. Dat zegt toch wel iets over de kwaliteit van de stoelen en zitpositie.
Hitte, bergen, gummen, het heeft de auto allemaal niet gedeerd. Als beloning voor alle trouwe diensten heb ik pas de olie (tijdens de 222K-beurt) vervangen voor Mobil 1 5W50 volsyntheet, die ik uit Zwitserland meegenomen had.
Weinig te melden dus eigenlijk. APK is zonder opmerkingen gegaan, remmen slijten maar heel langzaam, olie verbruik is nul. Het zou bijna saai worden zo. 'Betrouwbaarheid' krijgt er bij deze weer een sterretje bij.
Update 17-06-2010, kilometerstand 241000
Koning winter hebben we alweer een tijdje achter ons gelaten. Op Michelin Alpin winterslofjes ging dat allemaal prima, alhoewel ik blij was toen ik ergens in maart het zomerrubber weer terug kon hangen. Ondanks vele veilige kilometers toch ook een vervelend voorval gehad: de kachelradiateur is gaan lekken. Dat uitte zich door witte rook uit de ventilatie-openingen en een zoetig-droge lucht. Het vervangen ervan kostte me €450,- en de auto was ik vier dagen kwijt. Schijnt nogal een ingrijpende reparatie te zijn want het dash moet er uit.
Qua kosten/onderhoud verder de middendemper vervangen (want lek), de airco af laten vullen en de APK ondergaan, dit laatste zonder opmerkingen. Binnenkort wel weer een oliewissel doen en de remolie laten vervangen. Over de remmen gesproken, het setje schijven en blokken op de vooras gaat alweer honderdduizend kilometer mee maar is nog lang niet versleten. Eens kijken of ik daarmee de drie ton ga halen.
Laat de zomer maar komen!
Update 2-12-2010, kilometerstand 261000
Koning Winter heeft zich geroerd. Korte update: Weinig te melden. Een injector is aan het overlijden, daardoor roet de auto wat meer. Gaat een specialist binnenkort naar kijken. In de zomermaanden heb ik de nog originele accu preventief vervangen voor een Bosch S4. En ondertussen blijven we maar dom kilometers maken. Laatste tijd wat meer zakelijke snelwegkilometers en dat wordt beloond: gemiddeld 1 op 20 om precies te zijn. Heb je geen bluedinges voor nodig. Zelfs op winterbanden die ik afgelopen week nieuw heb aangeschaft: Michelin Alpin A4. Kost wat meer, een ander merk ga ik echt nooit meer aanschaffen. Voor welke auto dan ook. Onder de huidige barre omstandigheden presteren ze in elk geval fantastisch.
Afijn, eens kijken hoe de winter me vergaat.
Update 13-4-2011, kilometerstand 273000
Twee weken geleden in de gelegenheid geweest om vier dagen lang in een DS3 THP Sport Chic rond te rijden. Tijdens dat weekend zelf op een circuit flink gas gegeven in een DS3 Racing. Een Racing heeft met 207 pk nog een slokje meer paarden dan een THP, die het met een armzalige 156 moet doen.
En wat heeft dit allemaal met mijn 110 pk dieselhok [sic] te maken? Veel. Want hoe fantastisch een DS3 ook is en hoe graag ik er eentje zou willen, terug in de Xsara stappen na een adembenemend weekend (en krap tweeduizend kilometer verder) was als het aantrekken van een oude jas, die vertrouwd is en waar je aan gehecht bent. Gekkigheid hoor, bijna drie ton nu en de kilometers gaan hard en ze vertoont echt wel wat karakter (leeftijdskwestie) maar voor de rest blijft het maffe ding gewoon heerlijk rijden. Tuurlijk, niet radicaal, niet uitgesproken sportief maar fijn kilometers vreten, in relatieve rust en comfort, zonder meteen de scherpte kwijt te zijn wanneer er een potje gestuurd of geaccelereerd moet worden.
En ja, uiteraard scheelt er wel weer wat aan. Het overmatig roeten, daar moet eigenlijk nog steeds iets aan gebeuren, alhoewel het met warmer weer minder erg lijkt te zijn. Eerst maar eens afwachten wat de apk en roetmishandeling uitwijzen. Die apk zal er ook de oorzaak van zijn dat de remmen vóór de drie ton al vervangen moeten worden, want ze beginnen aardig op te raken. Nogmaals en wellicht ter overvloede, de remschijven én blokkenset aan de voorzijde worden dan pas voor de tweede keer vervangen. Als ik het hele zwikje rondom laat doen worden meteen de remslangen vervangen voor rvs/teflon-exemplaren. Omdat het kan.
Verder werkte de airco sinds de winter niet meer. Afgelopen week is deze daarom opnieuw gevuld, terwijl dit een jaar geleden voor het laatst nog is gedaan. Over een weekje weet ik pas of er iets lekt, en zo ja wat er lekt en wat het kost om dat te laten repareren. Ik vind namelijk wel dat als het op de auto zit, het moet werken. Ik heb overigens een vermoeden dat een lek te maken zou kunnen hebben met de reparatie van de kachelradiateur eind 2009, wellicht weet ik daar binnenkort meer over.
Ondertussen zit ik op koers om de 45k kilometer per jaar te gaan halen, met een gemiddeld verbruik over de laatste twaalf maanden van 5,3 liter op honderd kilometer. Eén op negentien dus. En nog een leuk weetje, vandaag heb ik precies honderdduizend kilometer gereden sinds aanschaf. De auto wekt de indruk er graag nog een tonnetje bij te doen.
Mijn waardering van de auto blijft dus zoals hij al was.
Update 4-6-2011, kilometerstand 278000
Ondertussen de APK weer binnen, maar dat ging niet zonder slag of stoot. De afspraak was al gemaakt voor remmerij en APK, maar in de week voordat de auto naar de garage zou gaan begon een steeds onheilspellender geratel uit het vooronder te klinken. Alles wees op de multiriem, spanrollen en/of krukaspoelie. Uit voorzorg de auto op het afgesloten parkeerterrein van mijn werkgever laten staan en een paar dagen in een vw Transporter 90pk tdi rondgereden. Geen feest, maar het doet wat het doen moet. Ik wilde in ieder geval geen enkel risico nemen.
Daags voor de afspraak de auto weggebracht naar de garage, wat een spannend ritje was, maar zonder incidenten verliep. Als leenauto kreeg ik een AX 1.1i mee, wat op geheel eigen manier een fantastisch leuk autootje is, omdat het een hele pure rijbelevenis biedt zo zonder rem- en stuurbekrachtiging en maar 750 kilo.
Goed, de remmerij dus vervangen, schijven en blokken voor/achter en dit was hard nodig, want tot op de draad versleten allemaal. Je zou natuurlijk ook kunnen zeggen dat mijn timing perfect was, maar zover zal ik niet gaan.. :) Verder bleek de krukaspoelie op sterven na dood te zijn, dus werd deze vervangen met een nieuwe poly-v riem. En toen de APK. Roetmeting met vlag en wimpel geslaagd, maar sinds dit jaar is de werking van de koplamphoogteverstelling een harde eis en laat die aan de linkerzijde al vijf jaar niet werken.. Bovendien waren de handremkabels slecht. Geen APK dus die dag.
Een vervolgafspraak gemaakt voor de week erop en twee dagen later - ja hoor - steen op de voorruit, die in de loop van die ochtend groeit tot een scheur van 30 centimeter. Het zit ook allemaal niet mee maar gelukkig ben ik ervoor verzekerd en kan het tijdens de APK-hercontrole meegenomen worden.
Uiteindelijk is voor de APK de linker koplampunit vervangen, de handremkabels ook en heb ik een mooie nieuwe putloze voorruit. Alles bij elkaar heeft bovenstaand me net geen duizend euro gekost en dat vind ik best acceptabel.
De auto kan er dus weer tegenaan, maar wellicht met een andere eigenaar binnenkort, want ik mag van de baas in een DS3 e-HDi gaan rijden. Daar word ik zelf heel blij van, maar misschien dat de auto daarom wat nukkig deed. Wie zal het zeggen..
Update 26-4-2012, kilometerstand 309000
Soms lopen de dingen niet zoals je hoopt of verwacht. Zo kan het zomaar gebeuren dat mensen/werkgevers op hun beloftes terug komen en je dus géén DS3 e-HDi van de baas mag gaan rijden. Over het hoe en waarom, en wat ik daar van ben gaan denken zal ik niet uitweiden, maar voor de Xsara betekende het meer van hetzelfde: vertrouwd veel kilometers rijden. Naar genoegen van ondergetekende overigens. Maar aan al het goede komt een eind. Ik heb inmiddels een andere lease-auto toebedeeld gekregen, waar ik geen privékilometers mee maak. Met een verwacht jaarkilometrage van ongeveer 15000 privékilometers wordt een diesel die 95 euro wegenbelasting per maand doet gewoon nét teveel van het goede. Tel daarbij aankomend onderhoud op en je gaat toch aan alternatieven denken.
Wat moet er dan gebeuren? Ten eerste de distributie, die bij aankoop vervangen is en bij 330000 weer gedaan moet worden. Ander probleem is de opbouw van druk in het koelsysteem. Dat is te wijten aan een (vermoedelijk) lekke koppakking, en alhoewel ik daar al een ton lang mee rond rijd lijkt dat nu wel erger te worden. Geen idee hoe lang dat nog een werkbare situatie blijft dus. KVS-verbruik neem ik nu nog even voor lief, maar om dit op de lange termijn te herstellen moet met de distibutie ook de kop gelicht worden (gezamenlijke kosten 1500 euro). Verder kraken de voorveerpoten dat het een lieve lust is en wil de hogedrukdieselpomp na vlotte snelwegritjes nog wel eens tijdelijk diesel lekken. Had ik al verteld dat na de winter de airco wéér bijgevuld moet worden? De Michelins die ik in 2008 nieuw aanschafte hebben na dik 85000 kilometer (dat is vier en een half miljoen rondjes draaien) nog voldoende profiel voor een willekeurige APK-meester maar zijn voor het overige wel aan hun pensioen toe.
Nou ben ik behoorlijk geneigd al deze reparaties onder het motto 'karakter' voor lief te nemen en uit te laten voeren, maar gezien de verandering op het werk heb ik toch besloten de auto van de hand te doen. Een opvolger is inmiddels aangeschaft en ik kan al verklappen dat deze maar een paar maanden jonger is, andere brandstof lust en een derde van de kilometerstand van de diesel heeft gelopen. Verder heb ik nu twee deuren minder maar is op de kleur na alles bij hetzelfde gebleven :)
Even ter samenvatting, sinds de aanschaf heb ik ruwweg 140000 kilometer gedieseld, met een gemiddeld verbruik van 5,56 liter op 100 kilometer (1:18). Onderhoud heeft in totaal ongeveer 5500 euro gekost, verdeeld over de gereden afstand komt dat op vier cent per kilometer uit, ex wegenbelasting en verzekering. Maar eigenlijk doen deze cijfers tekort aan de auto zelf. Want na bijna vijf jaar is de auto meer dan een betrouwbaar vervoersmiddel geweest. Het is een trouwe metgezel gebleken.
Stom stuk blik, ik ga je missen.
Reflectie.
Donderdagmorgen, achttien over acht. A58, knooppunt Ekkerswijer. Ik glijd over de fly-over in de door mijn baas betaalde, aan mij ter beschikking gestelde, niet door mij gekozen auto. Ik ben er blij mee, omdat deze terbeschikkingstelling mij kwijt van de vervelende bijkomsten die het eigen-autobezit met zich mee brengt.
De matrixborden knipperen zoals elke ochtend respectievelijk '70' en '50' wanneer ik de auto er onderdoor stuur. Waar ik me soms nog erger over de mate waarin mijn medeweggebruikers deze signalen op deze plek serieus nemen, is er geen auto om me heen op deze fly-over die me tot dit soort gedachten brengt.
Ik voeg naadloos in op de file die er op de A50 zuidwaarts staat - omdat die er altijd staat, daar, die tweehonderd meter, als een ezel die zich elke dag aan die steen stoot. Meteen stoom ik door naar de linkerbaan omdat ik weet dat deze zich sneller in beweging brengt dan de rechter en voor ik er erg in heb rijd ik alweer een alleszins acceptabele negentig kilometer per uur - ik wil de cruise control even activeren, maar zie daar toch van af - en kijk in de binnenspiegel en ontwaar een paar honderd meter achter me een bepaalde vorm, die meteen tot herkenning dwingt.
Een Xsara. Met een bodemplaat onder de motorruimte en onwillekeurig komt de gedachte bij me boven: HDi, 90 pk. Totdat de auto dichterbij komt. Nadert. In de spiegel, groter wordt. Ik zie mistlampen in de bumper: een 'phase III'. Een laat kenteken: cijfers, vier letters, beginnend met 'SH'. Misschien wel een import.
De Xsara passeert en ik zie de 'Exclusive' schildjes op de flank. Een Exclusive! Honderdtien pk! Welgeteld de derde in deze uitvoering - de mijne meegerekend - die ik ooit in Nederland heb mogen treffen. Meteen word ik meegesleept in de herinneringen die deze fijne auto bij mij oproept.
De kleur is een ietwat warm aandoend zilvermetallic. Op de linkerachterzijde een vertrouwen-wekkend donkere verkleuring van roetuitstoot uit de uitlaat, een zeker teken van leeftijd en ervaring van deze Xsara. Ik word ondergedompeld in een sentimenteel gevoel van herkenning, geborgenheid. Mijn eigen Xsara HDi Exclusive, de fijnste auto die ik ooit heb bezeten en misschien wel ooit zal hebben bezeten.
Ik zou de bestuurder bijna willen achtervolgen en bij het bereiken van zijn bestemming willen confronteren met de juistheid van zijn keuze, ik wil weer een Xsara HDi Exclusive om kilometers mee te vreten, tonnen achter elkaar, jaren lang, de auto vertroetelen, het pedaal vloeren om de soevereine trekkracht van de tweeliter diesel - waar vind je dat tegenwoordig nog in een compacte middenklasser - als een zachte, maar dwingende, terechtwijzende hand in de rug te voelen. Ik wil de bestuurder vragen naar zijn beweegredenen om deze auto te rijden, waarom nou deze, hem of haar bevestigen in de juistheid van zijn of haar afwegingen, alles beter dan een Golf TDi uit 2001, we zijn een uitstervend ras, na deze auto alleen nog maar te zware compacte middenklassers met te kleine 1.6-liter diesels die allemaal kapot gaan na twee-en-een-halve ton, die niet zonder één zuchtje een ton kilometers rijden met een lekke koppakking. Die bij een fluwelen rechtervoet zuiniger, bij een reëeler voet dorstiger zijn, maak niet de vergissing deze auto in te ruilen maar koester hem, blijf kilometers schrijven, beter iets meer kwijt te zijn aan je vervoer dan je ziel te verkopen aan de duivel en het allemaal niet meer in eigen hand te hebben.
Bij het onder het viaduct door rijden springen onmiddellijk de achterlichten aan, en bij het onder het viaduct vandaan komen gaan ze vrijwel direct weer uit. Daar kan mijn huidige auto niet aan tippen. Ik denk ook meteen aan de stoelen in de Xsara. Velours en chique, maar een perfecte balans tussen comfort en ondersteuning, tussen hard en zacht, tussen sport en gemak. Hoe de cruise-control bij het weer activeren met een niet mis te verstane zelfverzekerdheid het vooraf ingestelde tempo weer opbouwt. Hoe heerlijk het toeven was daar achter het stuur.
De Xsara verdwijnt uit het zicht en buigt in de verte af naar de A2 richting het zuiden, terwijl ik mijn astmatisch - maar maandelijks goedkoop - benzinegebakje achter een vrachtwagen vandaan naar de linkerbaan dirigeer, verder de A58 af. Een halfuur later arriveer ik op mijn werk en vraag ik me voor de zoveelste keer af of het roer niet om zou moeten.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.