Citroën Xantia 1.8i 16V (1998)
Uitvoering | Xantia 1.8i 16V |
Bouwjaar | 1998 |
Jaar van aanschaf | 2004 |
Vanwege mijn nieuwe baan moest ik op zoek naar een middenklasse auto waarmee ik probleemloos en comfortabel lange afstanden kon afleggen. (Ik rij naar verwachting 50.000 km/jaar). De auto mocht relatief niet duur zijn in aanschaf. Na een grondige inventarisatie van het aanbod het internet kwam ik uit op Alfa, Fiat en Citroën.
De Italianen vanwege de ’Looks’, de Citroën Xantia vanwege haar reputatie als comfortabele reiswagen. Uiteindelijk is de keus gevallen op de Xantia welke ook nog eens is uitgerust met LPG G3. Goedkoop kilometer vreten dus. Ik heb geen moment spijt gehad!
Qua uitrusting is ze zeer kompleet: LPG G3, lederen interieur, Climate control, houten afwerking, elektrische ramen & buitenspiegels. Het is tot 160.000km een dealeronderhouden leaseauto geweest. Vervolgens is de auto verder vertroeteld door een liefhebber tot 240.000km. Ik heb de auto via marktplaats gekocht.
Het blijft een risico een auto met zoveel kilometers op de teller, maar ik heb liever een ’jonge, technologisch betere auto met veel leasekilometers’ dan een ’10 jaar (ver-)oudere auto met weinig stadskilometers’.
Zeker als de auto gewoon goed is onderhouden. De aantoonbare onderhoudsgeschiedenis i.c.m. met de relatief goedkopere aanschafprijs tov de dealer-/bovagprijzen gaf de doorslag.
Qua rijplezier is De Xantia is werkelijk waar FANTASTISCH! Ze zweeft dankzij haar hydropneumatische veersysteem over de weg! De 1.8 16v motor is lekker pittig en het is lekker ’cruisen’ (120km/uur maar ook nog met 170km/uur.)
De ’handling’ in de bochten, daar moet je enigszins aan wennen, maar op den duur wen je aan de dit specifieke karakter.
In zijn klasse is de Xantia erg ruim, ook lange mensen kunnen goed achterin zitten. Een volle belading (5 man + koffers) is voor de Xantia geen probleem, de vering stelt de auto altijd goed af.
De auto bevalt zo goed (comfort, luxe, aanschaf, brandstofkosten) dat ik van plan ben om haar tot de 500.000km te houden.
--Geen--