Citroën CX (1982)

Citroën CX (1982)

Bouwjaar1982
Jaar van aanschaf2020

Een mooi avontuur

Deze Citroën kocht ik in 2020 tussen de Corona's door. Een prachtig avontuur. Het begon met een Carbagerun in 2015 waar ik met vrienden een CX gti kocht, om te kijken hoe ver we zouden komen met deze beruchte auto. Die hield het moeiteloos vol, 4000km door Schotland, en met een comfort van heb ik jou daar.

Toen rond 2020 mijn midlifecrisis kennelijk al vroeg begon, en er een klassieker moest komen, mocht dat een CX worden. Even heel wat anders dan al die strak sturende BMW's die ik kende. En: dan graag de break, waarmee mijn oom altijd gokkasten vervoerde voor onderhoud. Illuster!

Mijn dorpsgenoot is CX kenner en kon mij steun en toeverlaat bieden. En zo ben ik gaan zoeken naar een CX. Eerst nog naar 'nette' voor een duizendje of 5 a 10. Maar toen duidelijk werd dat dat nette vaak uiterlijke schijn is, kwam ik uit op een zilvergrijze in oost-Frankrijk. Voor €750! Rijdend maar niet gekeurd. Een dikke gok.

Eenmaal thuis begon een tweejarig project waarin de hele auto off-body is gerestaureerd. Het laswerk en het spuitwerk heb ik laten doen. En de puntjes op de i motorisch ook. De rest heb ik mezelf geleerd met hulp van de CX man en van goede handleidingen in het CX Magazine.

Na anderhalf jaar genieten verhuisden wij en bleek de garage nauwelijks groter dan deze lel van een auto. Bovendien wilden mijn kinderen en vrouw er eigenlijk niet in meerijden, laat staan ermee op vakantie. De CX mocht derhalve weg, met pijn in het hart. Gelukkig beland bij een echte liefhebber.

Qua rijden kan ik kort zijn: uitermate comfortabel. Echt iets unieks. Voelt moderner dan het bouwjaar doet vermoeden.

7,5