Citroën C5 1.8 16V Ligne Prestige (2002)
autoreview
Signalement
Uitvoering | C5 1.8 16V Ligne Prestige |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2002 |
Jaar van aanschaf | 2002 |
KM-stand laatst | 0 km |
ERVARINGEN
Sinds juni 2002 heb ik deze LPG lease auto in gebruik. Het is een plezierige, rustige auto die speciaal voor comfort en ruimte is gemaakt. Verder zit zo´n beetje alles er op aan luxe die je bij deze klasse auto kunt verwachten. Alleen ontbrak bij deze uitvoering de cruise control die ik dan ook bij de dealer heb laten opzetten. De later opgebouwde cruise control vind ik zelf een beetje knullig en onhandelbaar vergeleken met andere merken. Verder heb ik een trekhaak en dakdragers er direct laten bijleveren. De 60 liter (50 liter 100% gevuld) gas tank heb ik op de plaats van het reservewiel laten bouwen. Het reserve wiel zelf heb ik gewoon achterin (onder het bagage net) liggen omdat er toch voldoende ruimte in de laad ruimte beschikbaar is. Op vakantie zet ik de achterwiel rechtop aan de zijkant van de laadruimte, en dan kun je natuurlijk niet meer de bagage bedekken met het rolgordijntje. Dit was het mooie verhaal die je altijd van de dealer hoort.
PROBLEMEN
Ik heb nu diverse reparaties achter de rug bij een stand van 49.000 km. Het begon allemaal bij een km stand van 10.000 km. Elke keer als je op de motor afremde en daarna weer gas gaf (dit gebeurd in file rijden) stotterde de motor. Ook liep de motor op ongeveer 1800 toeren heel erg slecht op LPG en benzine. Ik ben eerst naar twee dealers geweest die mij door verwezen naar de gas installateur AG. Ik heb toen een lpg inbouw garage benaderd die mij weer doorverwees naar de dealer. Ik ben toen naar een andere dealer gegaan die dit probleem kon verhelpen. Na drie weken er mee gereden te hebben kreeg ik weer het zelfde probleem. Ik ben weer naar de dealer geweest en die constateerde een storing in het motor management systeem ’aandrijf agregaat unit’, teveel inlaad lucht. Ik ben in december 2004 naar het bedrijf AGIT geweest om dit probleem te melden. Er werd geadviseerd om onder AG garantie vier nieuwe AG-LPG injectoren in te laten bouwen. Nadat deze ingebouwd waren lijken de problemen opgelost te zijn. Ik rij nu vier weken ermee dus nog even wachten om een nog beter gevoel te krijgen.
Problemen:
• Motor stottert en loopt slecht op ca. 1800 toeren. Oplossing weghalen van storing `Teveel inlaad lucht gedetecteerd´ in het motor manegement. Ik ben na de LPG installateur gegaan om deze storing te melden. Gelukkig had hij net een auto behandeld (een ander merk, Nissan) met het zelfde verschijnsel. De brandstof inlaad mengsel raakte soms ook uit z´n bereik waardoor het motor management een storing zal gaan melden. Hij stelde voor dat ik onder garantie een update van de AG-LPG installatie krijg (dit moet wel binnen 2 jaar gebeuren want anders vervalt de garantie), waardoor de storing niet meer zal gaan optreden.
Deze wijziging heeft niets geholpen want na drie/vier weken was de storing weer terug. Ik heb contact gehad met de Citroen dealer, en deze had nog een C5 1.8 16v staan met een AG-Gas installatie (dezelfde configuratie als die van mij) die dezelfde storing heeft. Het blijkt dat deze fout alleen bij 1.8 16V motoren optreedt en niet bij de andere benzine configuraties. Ook blijkt dat er verder geen melding komt op het dashboard als deze storing optreedt.
Het vermoeden is dat wanneer de motor management module wordt gereset (de kern getallen worden geprogrammeerd als factoy settings), de kern getallen van de motor heel langzaam uit zijn bereik zal gaan lopen. Omdat een LPG mengsel anders is dan een benzine mengsel zal het aanpassen van deze getallen schijnbaar niet altijd goed verlopen. Na ongeveer drie/vier weken zijn deze getallen zo ver uit het normale regelbare gebied gelopen, dat de motor management unit een fout melding geeft `te veel inlaad lucht/kan inlaad lucht niet bijregelen´) waarna de motor in een soort emergency settingsmode gaat lopen. In deze mode zal de motor niet optimaal presteren (`hikken en meer meer verbruiken´), maar in iedergeval wel altijd blijven starten.
Een oplossing is nog niet bekend! Er wordt geprobeerd om het LPG mengsel zodanig in te stellen (bij AG) dat de motor hiermee goed over weg kan en niet meer uit z´n bereik loopt. Ik zelf heb hier twijfels over omdat het volgens mij een firmware probleem is die niet door mengsel aanpassingen kan worden beïnvloed.
Een mogelijke oplossing is om de kern getallen (de zelf lerende functie) niet meer op te slaan maar bij elke start beurt de factory settings te gebruiken. Dit zal dan alleen voor LPG motoren van toepassing zijn. Er moet dus een software matige schakelaar worden toegevoegd: leer functie `aan´ of `uit´.
Verder hoorde ik dat de pakking tussen de injectoren en het inlaadspruitstuk, na ongeveer 5000 km kunnen gaan uitdrogen (vooral bij Peughot en Citroën). Dit uitdrogen kan er voor zorgen dat er misschien een lek kan ontstaan. Omdat ik toch nieuwe injectoren worden ingebouwd, zullen de pakkingen denk ik ook wel vervangen worden.
Over een paar jaar zullen er bijna geen nieuwe auto’s meer zijn die op lpg kunnen rijden. Dit meldt het Algemeen Dagblad. De grote autofabrikanten stoppen met de produktie van auto´s die kunnen rijden op gas. Oorzaak is de afnemende betrouwbaarheid van lpg. Door de toename van electronische apparatuur in de auto´s en het strakker afstellen van de motoren zullen auto´s op gas steeds vaker afslaan of zelfs niet willen starten.
Toyota, Volkswagen en Fiat stoppen dit jaar definitief met de produktie van auto´s die geschikt zijn voor lpg-inbouw. BMW, Mercedes en Ford waren daar al een paar jaar geleden mee gestopt.
De lpg-branche kondigde een grootscheepse campagne aan om het rijden op gas te promoten. Leasemaatschappijen krijgen goedkopere gassystemen aangeboden en alle storingen zouden vier jaar lang snel opgelost worden. Maar volgens directeur Vedder van Leaseplan zal dat niet veel helpen.
• 4 keer een reset gehad van de board computer (nieuw display gemonteerd)
• Waterpomp lekkage, lekt koelvloeistof (wordt onder garantie vervangen)
• Pendelen van hydraulica (opnieuw in geregeld, nog steeds niet opgelost)
• Ramen rammelen (nog niet verholpen)
• Dopjes vallen eruit van de achterklep (nog niet verholpen).
• Linker achterraam liepen moeilijk, ingevet.
• Stoot rubbers zitten op verkeerde hoogte. Diverse deuken in de twee achter portier laten verwijderen. Schijnbaar vinden anderen mensen het niet zo belangrijk om voorzichtig te zijn met andermans spul. Meestal bij supermarkten slaan ze met portieren tegen je auto aan waardoor ze een deuk in het portier drukken. Ik probeer nu altijd een apart ruimere plek te vinden.
• De airco is niet vrouw vriendelijk gemaakt omdat het te veel koude lucht blaast.
• De benzine meter geeft steeds minder aan als er op LPG wordt gereden. Bij het opnieuw starten wordt de formule gereset
• De voorlampen knipperen iets als de hydro-elektrische pomp aangaat (vering) tijdens het rijden. (nog niet verholpen)
• Linker en rechter knipperlicht doen soms niet als de hendel op het stuur wordt bediend. Schakelaar vervangen.
• Vloeistof nivo ruitensproeier werkt niet goed
Al deze problemen worden onder garantie door de dealer en gas installateur bekeken, en indien er een oplossing voor is dan wordt deze toegepast.
Het lijken heel wat problemen, maar eigenlijk zijn sommige dingen ook wel geneuzel. Ik heb besloten om deze auto privé over te nemen omdat ik van werkgever zonder lease auto ben veranderd. Verder ben en ik nog steeds zeer tevreden over deze auto.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.
Lezersreacties (0)
Reageren