| Uitvoering | C4 PureTech 130 Business Plus |
Transmissie: 8 versnellingen sequentiële automaat
Bouwjaar: 2021
Kilometerstand bij aanschaf in 2023: 34.475
Huidige kilometerstand juli 2026: 68.266
De auto is in onderhoud bij de Citroen-dealer.
Brandstofgebruik: 1:18,7.
Kosten exclusief afschrijving: €278,-- per maand. (onderhoud, brandstof, verzekering, belasting)
Ik was op zoek naar een vervanger voor mijn Citroën C4 Cactus en wilde graag weer een comfortabele auto. Ik heb in 2023 een proefrit gemaakt in de Citroën die ik nu bespreek. Ik was meteen onder de indruk van het rijgedrag van deze auto. Wat een comfort! Er was één ding dat mij tegenviel en dat was het afrolgeluid van de banden. Dit hangt natuurlijk ook af van het soort wegdek en de banden. Het geluid van de motor blijft, behalve bij stevig accelereren, mooi op de achtergrond. Wegligging, stuurgedrag, vering: fantastisch.
De adaptieve cruisecontrol vraagt gewenning. Hij reageert soms te abrupt en remt dan plotseling zeer sterk af. Na enige tijd herken je dergelijke situaties en leer je ermee om te gaan. Dan is dit een prettige voorziening die in grote mate bijdraagt aan het comfort. Vooral bij filerijden (stoppen, optrekken, rijden, afremmen enz.) bewijst deze voorziening zijn nut: de auto doet dat allemaal zelf.
Dus een 10 voor Citroen? Nou, nee. Ik heb met deze auto wel enkele problemen gehad.
In 2025 is de aanjager uitgevallen en vervangen.
In 2026 is de radiator vervangen in verband met een lekkage.
Ik heb verschillende elektronische storingen gehad:
Twee keer uitval van de cruisecontrol. Dit kan vooral gebeuren bij stortregens. Als het adaptieve deel niet goed kan waarnemen werkt de hele cruisecontrol niet. Je kunt dan nog wel comfortabel rijden met de snelheidsbegrenzer. Na een stop en een nieuwe start was het probleem niet meer aanwezig.
Een keer uitval van de dodehoekwaarschuwing. De garage heeft dit bij de servicebeurt opgelost.
Een keer is de motor in de noodloop gegaan. Er verscheen een mededeling: “zoek snel een garage op”. Je kunt wel blijven rijden, maar accelereren gaat zeer traag en de maximumsnelheid is begrensd. Na een stop van enkele uren (ik was op de plaats van bestemming) was het probleem weer verdwenen.
Enkele keren werkte de ingebouwde navigatie niet goed. Na een stop en een nieuwe start werkt het weer.
Is je volgende auto weer een Citroën? Waarschijnlijk wel. De storingen die ik heb ervaren zijn natuurlijk vervelend, maar 99% van de tijd werkt alles zoals het moet. De storingen wegen voor mij niet op tegen het comfort van deze auto.