Citroën AX 15 First D (1995) #2

Uitvoering | AX 15 First D |
Bouwjaar | 1995 |
Jaar van aanschaf | 2003 |
Was op zoek naar een goedkoop en zuinig kilometervretertje.
Liep bij toeval tegen de Citroën AX 1.5d first aan bij een autohandelaar.
De wagen had inmiddels 177200 kilometer gereden maar zag er goed uit.
Inmiddels staat de teller op 260000 kilometer en ben ik zeer te spreken over de prestaties van dit dieseltje. Bij woon werk verkeer waarbij ik op de snelweg zo rond de 90 km/u rijdt verbruik ik gemiddeld 1 op 26, een zeer mooie waarde voor een auto uit 1995.
Het is een vrij simpel wagentje met weinig toeters en bellen, maar een voortreffelijk zitcomfort en heerljke wegligging.
Grote afstanden zijn dan ook geen probleem en regelmatig rijden we er dan ook mee naar het zuiden van Frankrijk.
Het motorgeluid van de 1.5 diesel vind ik persoonljk niet storend.
Olie verbruikt de motor niet ondanks dat de teller op 260000 staat.
Kortom een heerlijk basic betrouwbaar vervoermiddel!
De volgende problemen hebben zich voorgedaan.
-Defect voorgloeirelais, bij 185000km (zelf vervangen)
-kapot wiellager linksvoor, bij 200000km (laten vervangen)
-slang koelvloeistofcircuit lek, 245000km (laten vervangen)
-richtingaanwijzerschakelaar versleten, 248000km (zelf vervangen)
-tankje ruitenwisservloeistof lek, 252000km (zelf gerepareerd)
-hoes aandrijfas gescheurd, 257000km, (laten vervangen)
-met hoes hierboven gelijk fuseekogel laten vervangen, was nog goed maar stond al 3 jaar als aandachtspunt op Apk rapport.
Verder zijn er bij onderhoudsbeurten vanwege apk eisen de remslangen achter vervangen, is er een nieuwe handremkabel gemonteerd, nieuwe oranje lampjes geplaatst in de beide voorknipperlichten en is er tweemaal wegens steenslag een nieuwe voorruit gemonteerd en een nieuwe koplampunit die eveneens door steenslag gesneuveld was.
Ook heb ik eenmaal een nieuwe accu moeten plaatsen.
Het grootste probleem is echter een roetfilter vinden voor deze auto !!
Deze auto kan nog járen mee, maar dan wel met roetfilter voor een minder vervuilende uitstoot.
Hopelijk werken de producenten van de filters mee !!
Voor de rest geen problemen.