Citroën 2CV (1984) #2
| Bouwjaar | 1984 |
| Jaar van aanschaf | 2001 |
| KM-stand laatst | 308.000 km |
less is more !!
Dagelijkse auto . deze eend kocht ik in 2001 met voorschade . het is een van de circa 2400 geproduceerde speciaal serie's - transat - . blauwe strepen op de auto . daarvoor had ik ook al een eend ( 1988 ) deze echter werd van achter aangereden op de duitse autobahn . franse auto,s in die tijd hebben een slechte reputatie wat roesten aangaat , dat is ook terecht .
het steeds maar weer bijwerken en lassen zat , heb ik de auto in 2010 kompleet gestript en in een 460 graden heet zinkbad gedompeld , zoiets als een vangrail aan de snelweg .
het roestprobleem is nu zeker voor de komende 30 jaar geen probleem meer .
vanaf het begin in 2001 reed de eend op LPG. toen de instalatie wegens ouderdom vervangen moest worden , besloot ik als grap er een CNG instalatie in te zetten . aardgas dus ! 2 keer 6 kilo tanks is 12 kg aardgas , bij een rustige rijstijl op lange afstanden kan je 1:29 halen . dan is er natuurlijk ook nog de orginele benzine tank met 22 liter . verbruik op benzine bij lange ritten 1;18 . korte stukje,s 1 op 15.
ondanks zijn leeftijd is de auto zeer betrouwbaar . ritten in de winter van 2018 naar murmansk ( rusland ) bij min 28 , waren geen probleem ! ook rijden we daar gewoon mee naar barcelona , noorwegen , of kroatie . vinden veel mensen heel erg vreemd !
onderhoud doe ik zelf , voor de 2 cv is bijna alles te koop , zij het meestal van mindere kwaliteit dan het orginele spul . de techniek is zeer simpel en zelfs voor niet monteurs te snappen .
het comfort in de eend is natuurlijk voor huidige verwende automobilisten ver beneden peil , maar mijn ,,peil ,, is niet zo hoog ! dus ik red me er best mee. blijf er dus voorlopig nog in rondrijden , aan de eend zal het niet liggen , die doet het nog wel een jaar of 30 . of ik dat zelf ook red ??