BMW Z3 roadster 1.8i S (1999)

BMW Z3 roadster 1.8i S (1999)

UitvoeringZ3 roadster 1.8i S
Bouwjaar1999
Jaar van aanschaf2015

Een jaartje cabriorijden

Vanwege toegenomen woon-werk verkeer waren we op zoek naar een tweede auto, naast de Saab 9-3 estate die als primaire gezinsauto fungeert. Het zou een auto worden die wel wat kilometers per jaar zou gaan afleggen. De eerste gedachte ging uit naar een leuke gebruikte Mini Cooper, een VW Polo of iets soortgelijks. Maar gezien de ZZP status van mijn vrouw hebben we besloten om de zoektocht te starten naar een 15 jaar of oudere auto in verband met het fiscale voordeel. We hebben toen ook besloten om iets 'leuks' te kopen en het moest een cabrio worden. Het voordeel hiervan is dat mensen vaak zuiniger zijn op een cabrio en ze er dus redelijk goed uitzien voor hun leeftijd. Het was kiezen tussen een Audi TT, BMW Z3, Volvo C70 cabriolet en een Saab 9-3 cabriolet.

Ons oog was uiteindelijk gevallen op een zwarte BMW Z3 1.8S uit eind 1999. Het facelift model met airco, stoelverwarming, leer en heel belangrijk, een hardtop. Hij heeft goed gedocumenteerd regulier onderhoud gehad en ziet er, zowel van binnen als van buiten, netjes uit. Tijdens de proefrit waren we positief verrast door de rij-eigenschappen en de wegligging. Dit werd nog eens versterkt toen de kap naar beneden ging, met het toch redelijk sportieve geluid van de 4 cilinder was het cabriogevoel prima voor elkaar.
Met 120pk is het helaas geen vlotte auto, wel voldoende om met het verkeer mee te komen. Het budget voor zowel aanschafprijs als dagelijkse kosten liet helaas de aanschaf van een 6 cilinder niet toe, dus daar moeten we nog even van dromen zeg maar.

Het sportieve karakter van de auto komt goed tot zijn recht op buitenwegen met bochten, hij ligt lekker in de bocht en reageert goed op het gas. Het rijden op de snelweg is eigenlijk niet comfortabel, met de hardtop gaat het nog wel maar anders is er simpelweg teveel herrie.

Helaas is het wel te merken dat de auto 15 jaar oud is, zo rammelt er hier en daar wat en gaat er toch geregeld iets kapot (met name elektronica). Daarnaast was het nog een behoorlijk gedoe om de hardtop wind en waterdicht te krijgen.

We hebben ongeveer 20.000km afgelegd in de auto en het was zeker heerlijk om een groot deel daarvan open te kunnen doen. In verband met de tweede kleine hebben we besloten de auto te verkopen, in ruil voor een tweede gezinsauto. Al met al is het cabriorijden ons erg goed bevallen alleen was een 15 jaar oude auto in ons geval, mede ook door de vaste inzet in woon-werk verkeer, niet geschikt. Wellicht in de toekomst met een verser, wat minder spartaans, exemplaar. Hieronder de balans.

Wat is goed:
- Hij rijdt 'lekker'
- Cabrio
- Uiterlijk

Wat was minder:
- Ietwat tamme motor
- Na 15 jaar toch veel mankementen
- De auto is eigenlijk niet geschikt voor de snelweg

6,0