BMW Z3 roadster 1.8i (1997)

BMW Z3 roadster 1.8i (1997)

UitvoeringZ3 roadster 1.8i
Bouwjaar1997
Jaar van aanschaf2021

Nostalgie met BMW's ultieme roadster!

-03/2021 'Aankoop BMW Z3' (KM: 119.211)

Met mijn cabriolet van Zweedse (failliete) makelaardij sta ik tijdens het tanken wat te staren in de etalage van het naastgelegen autobedrijf. Zonder dat ik het door heb wordt ik plotseling overvallen: ik sta oog in oog met een stukje 'childhood memories'. Terwijl de vulslang van de pomp een aantal keer klikt, kijk ik meerdere malen van links naar rechts. Mijn hoofd wijkt van een glimmende donker groene Duitse roadster naar een mat groene Zweedse en tevens van sportief naar klassiek. De keuze is eigenlijk al gemaakt. De volgende dag ruil ik de 900 in en neem ik het roer over van mijn nieuwe BMW Z3. Er is mij iets moois overkomen..

-Wat heb ik gekocht?

Een pareltje, zoals ik mijn Z3 zelf beschrijf. Maar meer dan dat, namelijk met een laag kilometrage in volledig originele staat. (met uitzondering van een prachtige set STYLE 32 velgen inclusief Vredestein)
Een heerlijke rijders auto, en met de zomer in het verschiet zoveel gelukzalige momenten gehad! De auto ziet er tip top uit en verkeerd oprecht in prachtige staat. Een stukje 'oud BMW' is herleeft en dit ook tot de grote genoegdoening van andere BMW liefhebbers maar ook zeker van de praatjes bij de pomp. Een vreemde eend in de bijt? Mocht je hem zo willen beschrijven, dan wel in de meest positieve zin van het woord!

-Fun Facts

Een grote jongens auto in klein formaat. Met de nadruk op grote jongens want ik persoonlijk ben 200 cm lang en ruim 100KG. Comfortabel? Ja! Oké, het interieur is wat aan de kleine kant maar ik zit nog steeds heerlijk op de (tevens groen) lederen elektrische stoelen en kan de lange benen prima kwijt.
De binnenkant is afgewerkt met notenhout en het geheel ziet er chique uit. Deze auto geeft mij toch een beetje 'Miami Vice' vibes.
Een handbak met 5 versnellingen wat nog dat échte BMW schakelen is, mijn partner heeft toch wat moeite maar voor mij is het bedienen van de pook inclusief de koppeling de definitie van puur auto rijden.
In mijn auto zit (keurig netjes) een aftermarket radio/cd ingebouwd wat ik stiekem toch wel fijn vindt. Hier is namelijk ook draadloos mee te bellen en via Bluetooth muziek mee te streamen. Niet origineel, wel ideaal!

-Een zomer trip! 05/2021 (KM: 120.846)

Zomer 2021 bijzonder veel genoten van de Z3, de afwerking is over zijn geheel ontzettend goed te noemen. De auto rijdt als een kart, behendig en vlot. De 1.8 4 cilinder benzine motor is pittig maar niet bloedsnel te noemen. De complimenten van de plaatselijke BMW specialist waar ik toevallig stond geparkeerd voor een koffie break over de staat van de auto. Naar eigen zeggen waren dit de technische hoogstandjes van BMW, tof om te horen! De Z3 is van origine al erg laag, let goed op bij hobbels/drempels en minder behendige passagiers. In tegendeel geeft dit wel het laagvliegende gevoel op de snelweg.

-Dakloos

Het dak in mijn Z3 is handmatig, moest ik even aan wennen maar volgens de verkoper kon het dan ook niet kapot gaan. Eerlijk gezegd voelde ik dat verkoop argument al aankomen, u ook? Het werkt overigens super, 2 klikjes en een zetje naar achter, dan ligt het dak automatisch netjes opgevouwen achter de stoelen. Laat je dus zeker niet tegenhouden op een Z3 met geen elektrisch dak!

-Jubileum

De Z3 is nu ruim een jaar in mijn bezit en ik moet zeggen, waanzinnig! In de winter heeft de auto binnen gestaan in onze verwarmde garage en met eerste (goede) zonnestralen komt hij weer naar buiten. De motor loopt rustig & zuiver en met de stoelverwarming aan kan ook in de koudere dagen het dak los geworpen worden!

-Pechvogel& APK 03/2022 // (KM: 122.989)

Ik heb niet bijzonder veel kilometers met de auto gereden zoals hier boven te zien is. Bij aankoop in 2021 heb ik de auto direct een grote beurt gegeven. In maart 2022 moest de Z3 voor de apk en terwijl ik een zonnig zondagsritje aan het maken was met mijn moeder en ergens keerde... Begaf de versnellingsbak het, met geen mogelijkheid kreeg ik de auto in welke versnelling dan ook. De ANWB gebeld en ik voelde de nieuwe koppelingsplaten of versnellingsbak al aankomen.. Niks bleek alleen minder waar, de Z3 bij de garage neergezet en het bleek een tekort aan vloeistof in het motorcompartiment rechts achter wat kennelijk invloed heeft op de werking van het schakelmechanisme. Deze reparatie koste mij €195,- en de APK goed keuring €0,-! De auto was namelijk in een oogwenk door de APK gerold. Top voor elkaar en het schakelen is weer vanouds, lekker..

- EINDVONNIS

Een werkelijk fanatische nekken-draaier die ik een ieder kan aanraden. Bouwkwaliteit uit de jaren dat kwaliteit nog bovenaan stond. Met 2 man een ritje maken voelt alsof je samen op een klein bankje zit met de zon op je hoofd. De auto is knus! Dus voor een eerste date zeker aan te raden..

Is er dan niks slechts? Nee, dat is mijn eerlijke antwoord. Als je deze auto op het oog hebt is mijn advies: doorpakken en kopen! Ook met een hoger kilometrage had ik 'm wel aangedurfd. De Z3 is op elk vlak een goed gebouwde auto en reparaties zijn vaak te overzien. Geloof mij maar, ook jij wil er 1!

TO BE CONTINUED.