BMW X5 xDrive35i High Executive (2013)
Uitvoering | X5 xDrive35i High Executive |
Bouwjaar | 2013 |
Jaar van aanschaf | 2023 |
Eerste paar weken
Helaas weinig reviews van dit model en type zal mijn best doen om er een te maken.
Met een beetje geluk tegen deze X5 aangelopen, wilde een benzine, geen V8, geen import, geen trekhaak, zwart, donkere ramen en de nodige opties.
Dan blijven er maar heel weinig over om uit te kiezen.
Mijn eerste indruk was een super strakke auto, die er rondom en van binnen zeer verzorgt uitzag, geen deuken, krassen of kapot stoel/ interieur. Hij glimt of ie net uit de showroom komt rijden. Zeer rijkelijk in de optie’s wat zich uitdrukt in een zeer forse nieuwprijs.
De garage Rubz in Staphorst maakte een goede indruk, met een hele goede ( niet drammerige) verkoper.
Na een proefrit was ik er wel snel uit, na wat overleg kon ik de auto zelfs direct meenemen!
Een compleet andere auto dan de Benzine Outlander van 2019. De X5 geeft mij weer een stuk beleving terug.
Het interieur en de comfort stoelen (18x) instelbaar zitten uitstekend, de afwerking in zijn geheel is echt van niveau. De individual audio installatie maakt een concertzaal van de auto.
Ook de headup display werkt uitstekend met de navigatie. ( ook leesbaar als je eigenlijk een leesbril op moet hebben)
Het panoramadak is ook een topper, bijna geen extra geluid als hij op stand 1 openstaat, zet je het hele dak open, dan slaat de wind naar binnen en wordt het op de snelweg lawaaierig.
De instap is best hoog en zal even wennen zijn.
De vorige eigenaar heeft de uitlaat eindstukken aangepast ( origineel) daardoor maakt de auto een ingetogen sportief geluid. Echter bij koude start ( verhoogt toerental) dan hoor je en de eerste minuut echt wel goed.
Hij zoeft over de weg, niet te stug, de gecompliceerde ophanging en actieve schokbrekers in combinatie met luchtverontreiniging (achter) houdt de auto ook in de bochten strak en recht op de weg.
De motor in combinatie met de 8 traps automaat doet uitstekend zijn werk stil en rustig en snel als het moet.
De active cruise was even wennen, maar is echt een aanrader, past de snelheid keurig onmerkbaar aan en zit je niet op te letten brengt ie de auto geheel tot stilstand. ( dat merk je wel want dat remmen van het systeem is duidelijk merkbaar)
Uiteraard rijd ie wat duurder dan de Outlander, maar daar had ik op gerekend. Op de snelweg bij 105 km/h (gps) en 1600rpm is de 1 op 10 wel haalbaar ( tenzij harde wind tegen dan zakt ie naar de 1 op 9) in de stad lust ie wel iets meer. (Elke keer optrekken moet er toch ruim 2 ton aan gewicht verplaatst worden)
Ga nog wel een keer avond rijden dan kan ik harder op het lange stuk. Mijn BMW 6 cyl ervaring is dat zolang de motor onder de 2500rpm blijft het verbruik ook relatief meevalt.
De N55 turbo motor kent wel wat kwaaltjes ( lees olie lekkage klepdeksel, oliefilterhuis en carterpan), die reparatie is erg prijzig als je er problemen mee krijgt. Gelukkig heb ik er ook aardigheid in om de handen uit de mouwen te steken, dat kan helpen om de onderhoudskosten ( met name uur tarief BMW) betaalbaar te houden.
Advies, koopt je een dergelijke auto, zorg voor wat reserve geld voor eventuele kwaaltjes.
En bedenk ook even wat de banden op de 20 inch velgen met 275 en 315 brede banden kosten bij vervanging en het verbruik. Het maakt de auto wel extra dik.
Ook de service interval wordt in de auto bijgehouden, echter met een trucje kan is die zelf aan te passen, ga daar dus niet vanuit. ( facturen er bij vragen)
Zelf heb ik direct de auto een grote beurt gegeven, kost een kleine 400 euro aan materiaal, dan heb je zekerheid.
Zoek je informatie op een forum, dan is er in Europa weinig te vinden, in Amerika is wel een heel actief forum.
Vragen, opmerkingen, aanvullingen dan graag reageren!
De eerste 10000km
Inmiddels een kleine 10000 km verder.
Zoals de meeste auto’s hebben de X5 modellen ook zo hun kwaaltjes. De 6 cyl turbo wat minder ernstig en veel minder kostbaar dan de 8 cyl modellen.
Denk aan, electrische waterpomp en thermostaat, lekke klepdeksel pakking, lekke pakkingen oliefilterhuis, vervuiling van de inlaat, lekkage carterpakking.
Als je met deze kwaaltjes naar de dealer gaat, moet je een stevige pak geld meenemen. Niet zo zeer dat de onderdelen duur zijn, maar de hoeveelheid arbeidsuren in de reparatie gaan zitten.
Inmiddels heb ik zelf de klepdeksel vervangen ( kosten 500 euro) door een nieuwe originele (6 uur werk) De pakkingen van het oliefilterhuis ( kosten 50 euro) tegelijk, de Pakkingen van de inlaat, om te kijken naar de vervuiling ( 30 euro) samen goed voor 8 uren werk, de inlaat moet los on het oliefilterhuis te kunnen demonteren.
ook voor de walnut blasting is een afspraak (3,5 uur werk)
Ik kwam er achter dat er verkeerde koelvloeistof in zit, dus de boel moet gespoeld worden, dan pak ik gelijk de waterpomp en thermostaat mee. ( kosten circa 500 euro) verwachte tijd circa 6 uur werk.
Dus koop je een X5 of een andere BMW met een N54 of N55 motor, hou dan rekening met deze kosten.
Een lekke carterpakking, dan ben je serieus aan de beurt, dan moet je heel goed kunnen sleutelen een brug hebben e.d. Bij de dealer laten doen, snel 2000 tot 3000 euro aan tijd en een paar tientjes materiaal.
De klepdeksel lekkage is te herkennen aan olie op de katalysator, die gaat roken. Oliefilterhuis lekkage kan je herkennen aan een vuile voorkant van de motor.
Met name deze lekkage kan ernstige gevolgen hebben, de multiriem degradeert door de olie en kan knappen, als deze achter de poelie terechtkomt trekt de motor deze door de keering naar binnen. Controleer dat bij aankoop en blijf dat controleren.
Verder qua verbruik, op de snelweg is het verbruik ongeveer 1 op 11 met normaal rijden, in de bebouwde kom lust ie flink wat meer.
Gemiddeld genomen zit ik ergens tussen de 1 op 9 en 1 op 10. ( 1/3 stad en 2/3 snelweg)
De adaptiv cruise is echt een verademing tijdens het file rijden. Past zich goed aan, ook tot stilstand brengen en vanzelf wegrijden functioneert uitstekend.
Wel oppassen dat je dan niet een afrit neemt en de Cruise vergeet uit te zetten, want een lege weg en hij versnelt aanzienlijk snel naar de ingestelde snelheid.
Al met al een hele fijne auto om te rijden, ondanks eerder genoemde dingetjes nog steeds erg blij met de auto.
Binnenkort meer nieuws.
Dealer recal airbags
Recal gehad ( gevonden via RDW website) van de bestuurders en bijrijdersairbag. Was een dingetje om een afspraak te krijgen, de beschikbaarheid van airbags schijnt een dingetje te zijn.
Dat is een klusje waar de dealer ( Ekris) niet blij van is geworden. De bestuurders airbag was een halfuurtje werk, de bijrijders airbag vervangen zijn ze 20 uur mee bezig geweest. Het systeem had slechts 4 aan. Keurig een gratis leen auto gekregen omdat de auto niet tijdig klaar was.
Auto weer keurig netjes en gewassen retour gekregen.
215000 km
De eerste 20.000 km zitten er op.
Net 4 nieuwe banden laten monteren, goede merkbanden ( Bridgestone Turanza 6 XL), goed rondkijken want daar kan je makkelijk een flinke besparing vinden, 1000 euro incl montage. De banden maat is ook wel een beetje idioot 275/40-20 voor en 325/35-20 achter.
Na de reparatie van de olielekkage, staat het olie peil nog steeds op 100%, dus in 10.000km geen merkbaar verbruik.
Wel merk ik dat in de koude periode er iets meer brandstof verbruik is. Maar blijft met een beetje normaal rijden rond de 1 op 9 a 10.
Ook het kwaaltje van de loskomende dampschermen van de deuren opgelost, even op nieuw vastzetten, voorkomt water lekkage bij met name de achterdeuren waardoor er water onder het tapijt kan komen, wat weer elektronische storingen kan veroorzaken.
Gelijk ook even wat bitumen platen tegen de binnenzijde van de deuren geplakt, nu klinken de deuren heel anders, minder hol.
Wat ik vergeten ben om te vermelden is dat ik bij Mosselmann turbo langs geweest ben om de auto te tunen (stage 1) op de dyno. Die mannen weten echt wat ze doen, duurt een halve dag ongeveer.
De auto had 311 pk en 431nm, nu 345 pk en 556 Nm, gelijk de xHP automaat software er op laten zetten. Moet toegeven dat dat geen verkeerd besluit was, de auto rijd nu echt veel prettiger.
( kosten 1400 euro)
Ook tank ik tegenwoordig Euro98, beetje prijziger maar beter voor de motor ( ook als deze niet gechipt is)
Ook een ritje naar ZF in Delfgauw voor nieuwe automaat olie en bak onderhoud gedaan, daar merk ik niet heel veel van, maar is ook voor behoud van de bak. ( kosten rond de 1000 euro, incl olie wissel diffs)
Verder nog steeds een genot om met de auto te rijden, doorgaans ben ik een beetje suffe rijder, maar even op het gas en de auto en de auto krijgt een heel ander karakter ondanks het formaat en het gewicht, komt hij echt zeer rap van zijn plek, het weggedrag in bochten is ook uitstekend.
Collega’s vinden het ook een hele fijne auto om mee te rijden.
230000
Naar aanleiding van wat trillingen bij het remmen rond de 85km/h heb ik aan de voorzijde de onderste+bovenste draag en reactie armen zelf vervangen. ( het is een dingetje maar zeker zelf te doen) Daarna laten uitlijnen.
Remtrillingen zijn weer helemaal tevreden.
Kosten 600 euro,
Uiteraard ook een olie wissel gedaan, filters, remblokken en schijven achter vervangen ( origineel materiaal). 750 euro.
Hij was ook aan de beurt voor de jaarlijkse APK en airco check, dat heeft de BMW dealer keurig gedaan zonder opmerkingen.( 270 euro)
Verbruik op 10.000 km blijft liggen tussen de 1 op 9 / 9,5. Daar zit vrij veel korte stukken tussen met stoplicht rijden.
Op de snelweg met normaal rijden rond de 1 op 11.
Al met al nog steeds een prima verbruik voor deze zware auto.
Wel nog een zwakke plek ontdekt m.b,t. Het koelsysteem van de N54/N55 er loopt een koelslang van de waterpomp naar een aansluiting op het blok ( naast het oliefilterhuis) dat eindigt op een kunststof aansluiting, dat kunststof ding is een zwakke plek. Nieuwe slang waar dat ding aanzit kost 170 euro, een nieuw kunststof ding is niet te koop, in de USA kan je een aluminium ding bestellen voor 15 dollar, komen nog wel verzendkosten bij.
Afscheid
Vandaag de X5 ingeruild voor een 4 serie grand coupé 440i xdrive.
De afgelopen 20 maanden veel plezier gehad aan de auto, nooit op onderhoud bezuinig, maar blijft een prijzige auto qua onderhoud en verbruik ( 1 op 9 gemeten over 20.000km)
De rijbeleving maakt dat overigens ruimschoots goed.
Hoop dat de volgende eigenaar ook veel plezier aan de auto gaat beleven, alle facturen zijn keurig met de auto meegegaan.