BMW X3 xDrive30d (2008)

UitvoeringX3 xDrive30d
Bouwjaar2008
Jaar van aanschaf2009

Eerste ervaringen

Mijn bevindingen na een drietal weken met deze wagen te rijden :

- zeer degelijke motor, de 3.0d. Je hebt niet alle power altijd nodig, maar het is geruststellend te weten dat ze er is.

- (manuele) versnellingsbak: eerste en tweede zijn iets te kort om vlot te kunnen vertrekken.

- de versnellingsbak is een beetje stroef wanneer de motor nog koud is. Na een kwartiertje is hij zacht als boter. Dus rustig de motor warm laten worden is de boodschap.

- weggedrag: de oneffenheden in de weg worden goed geabsorbeerd. Ik merk niets van de zogezegde stugge ophanging. Mijn vorige wagen (Lexus IS220D) was iets harder wat dat betreft maar had dan ook niet-standaard 17" velgen.
De bochten gaan soepel, maar je mag ook niet overdrijven of je merkt meteen dat de wagen uiteindelijk niet zo scherp de bocht in gaat als een berline.

- interieur: sober. Gezien ik van Lexus kom kan ik niet zeggen dat ik een stap vooruit heb genomen. Ik besef wel dat dit nog de "oudere" generatie, maar het oogt en voelt zeker niet kwaliteitsvoller. Ik durf zelfs zeggen dat het interieur nog steeds "hetzelfde" is als de 318i van mijn zus (dateert van de jaren negentig). Dus ik begrijp de lyrische reacties van sommige BMW aanhangers echt niet op dat vlak (geen evolutie).
Echt akkoord kan ik dus niet gaan met de opmerkingen (in de vergelijking tussen Lexus en BMW) als zou Lexus minderwaardige materialen gebruiken in het interieur want het grijze plastiek in de BMW voelt goedkoper aan dat het standaard aluminium in de Lexus (zeg nu zelf). Het leder in Lexus wagens is ook veel zachter en malser dan bij BMW (nevada zwart).

- GPS: de gps (mk4) oogt ronduit ouderwets. Maar hij doet zijn werk, dus geen probleem voor mij.

- Audio installatie: kan beter (vooral als je weet dat dit de "professional" versie is).

Conclusie:
Daar waar de "freude am fahren" wint t.o.v. mijn vorige wagen doet hij dit allerminst wat betreft interieur (da's mijn mening, zonder vooroordelen of clichés). En dat maakt toch ook deel uit van de "freude am fahren"...
Niettemin een wagen waard om te hebben en zeer comfortabel voor lange afstanden. Ben benieuwd hoe de nieuwe generatie eruit zal gaan zien...

7,5