AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het

BMW X3 xDrive20d (2011)

autoreview

BMW X3 xDrive20d (2011)

Signalement

UitvoeringX3 xDrive20d
Versnellingen8, Sequentiële Automaat
Bouwjaar2011
Jaar van aanschaf2011
KM-stand laatst39.501 km
Lezerswaardering: 90%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

BMW X3

  • 4.000 km

Een nieuwe auto kiezen
----------------------
Na 9 jaar en in totaal een 140.000 km in een Audi A4 Avant gereden te hebben (tot zeer grote tevredenheid), was het tijd voor een nieuwe auto.
Ik wou iets groters hebben, want dat was toch het voornaamste nadeel van de A4. Maar ik wou vooral een automatische versnellingsbak. Omdat ik veel stadsverkeer doe, dacht ik dat een hydraulische versnellingsbak (met koppelomvormer) eerder geschikt zou zijn dan een versnellingsbak met dubbele koppeling (type DSG). Een vergelijkende test in Autobild van automatische versnellingsbakken bevestigde dit:
http://www.autobild.de/artikel/automatikvarianten-im-test-1321087.html
De beste automatische versnellingsbakken zouden van Mercedes en van ZF komen. Een Mercedes kwam niet meteen in aanmerking, dus een bak van ZF. Die worden o.a. ingebouwd in de Audi A8, Jaguar XJ, Range Rover, BMW,... Ik heb het niet zo voor achterwielaandrijving, dus ofwel een voortraktie, ofwel vierwielaandrijving.
Na al voorgaande elementen bij elkaar gegooid te hebben, kwam ik op één specifieke auto uit: de BMW X3. Permanent vierwielaangedreven, met de ZF 8HP70 automatische versnellingsbak, met een moderne 2-liter diesel. Uiteindelijk, na veel positieve berichten in de pers, o.a. in AutoBild
http://www.autobild.de/artikel/bmw-x3-gegen-audi-q5-vergleich-1296038.html , stond het besluit vast: een BMW X3 xDrive 20d.


De auto
-------
Ik kocht de BMW X3 xDrive 20d in z’n “ongelimiteerde” versie. In België wordt dikwijls een fiscaal aantrekkelijke, maar qua vermogen beperkte versie verkocht. Voor de X3 zou die dan 163PK hebben, maar ik verkoos de éénmalige hogere belasting op te hoesten en voor de 184PK (135 kW) te gaan. Die heeft 380 Nm, een topsnelheid van 210 km/u en accelereert van 0 tot 100 km/u in 8.5 seconden. Maar toch zou de auto zich met een normverbruik van 5.6 liter per 100 km (1 op 17.9) tevreden stellen. Dat geeft een uitstoot van 147gr/km; natuurlijk roet-gefilterd.
Een X3 is niet meteen een goedkope auto. Ik wou enkele opties, maar niet al dat spul waarmee de meeste showroom-auto’ s mee uitgerust zijn. Dus geen GPS (3200 Euro! Nee, ik gebruik m’n Garmin wel), Geen leder (ruikt wel lekker en toont wel sjieker, maar ik vind het wat frisjes in de winter en heet in de zomer), geen mega-grote wielen, ...

Welke opties:
- Zwart metallic kleur (“Saphirschwarz”)
- Donkere ramen achteraan
- Alarminstallatie
- Xenonlichten
- Koplampsproeiers
- Electronisch gestuurde dual airconditioning
- 40/20/40 neerklapbare achterbank
- Parkeersensoren
- Radio Professional
- Bluetooth koppeling voor GSM
- USB-aansluiting voor memory-sticks en iPod-connectie
- Aluminium dakrails
- Origineel BMW Dakdrager
- BMW Winterbanden en –velgen (205/65 R 17 ~ Pirelli Sottozero Series II)
De auto wordt met z’n standaard (zomer)banden geleverd: 225/60 R 17 ~ Pirelli Cinturato P7


Bestelling en levering
----------------------
Ik heb de wagen besteld op zaterdag 4 december 2010 (2 weken nà de officiële voorstelling bij de dealers) bij de lokale BMW-dealer in Leuven, en de uiteindelijke levering was op vrijdag 11 februari 2011.
Slechts iets meer dan 2 maanden wachten dus. Toen ik de auto geleverd kreeg in februari, was de leveringstermijn voor een nieuwe X3 ondertussen opgelopen tot meer dan 10 maanden!
Dit heeft zeker te maken met de BMW-badge, maar ook met de vele lovende kritieken en testverslagen die de X3 gekregen heeft. Zo heb uiteindelijk ook ik me laten verleiden...


De auto, eerste ervaringen
--------------------------
Eerst het goede nieuws. De auto BMW X3 rijdt heel goed. Met z’n 184PK rijdt die heel vlotjes. Snel wanneer het moet; zuinig waar mogelijk. Met z’n permanente vierwielaandrijving behoren traktieproblemen natuurlijk voorgoed tot het verleden. Jammer genoeg is België niet meer ondergesneeuwd nadat ik de auto geleverd gekregen heb, dus de traktie en wegligging in de sneeuw heb ik niet meer kunnen testen. Volgend jaar wellicht.
Ook de automatische versnellingsbak is geweldig. Heel comfortabel in stadsverkeer, maar ook op secondaire wegen en zelfs de autosnelweg. Gewoon in “D” zetten en rijden maar.
Ik had graag peddels aan het stuur gehad om ook manueel te schakelen. Maar dat is voor de 2-liter diesel niet beschikbaar. Dit is voorbehouden aan de top-of-the-range 3-liter turbo benzine. Eerlijk gezegd heb ik die schakelpeddels nog niet gemist. De bak vindt altijd de geschikte versnelling.
De wegligging en de besturing zijn prima. Strak in de bocht, zonder al te veel over te hellen. Bij andere SUV’s kan dit al wel eens problemen opleveren. Maar de X3 volgt mooi de aangegeven richting in de bochten. Het stuur heeft daarbij perfecte voeling met de weg, en wordt net de juiste hoeveelheid (electrisch) bekrachtigd. Niet te veel, niet te weinig, net correct.
De motor doet het ook zeer goed. Ik heb altijd graag met m’n Audi gereden met z’n 1.9 TDI motor (van 130PK – 96 kW), maar dit is andere koek. 184 PK rijdt ècht wel vlotjes, en je wordt daarvoor niet echt afgestraft aan de pomp. Gemiddeld verbruik is nu 7.2 liter per 100 km (1 op 13.9), maar bij langere ritten en op de autosnelweg zit je aan een kleine 7 liter (1 op 14.3). Da’s ruim een liter meer dan de Audi, maar absoluut gezien is 7 liter bijzonder weinig als je weet dat de X3 1900 kilo weegt, vierwielaandrijving met 184PK heeft en een top van 210 km per uur haalt.
Bij stadsverkeer klimt het verbruik wel tot 9 a 10 liter. Een auto van 1.9 ton telkens in gang sleuren, het kost wat energie. De auto is wel uitgerust met een start/stop systeem, maar dat zet ik meestel af. Het is echt een gekke ervaring dat je motor stilvalt als je aan een verkeerslicht stilstaat. En okee, het zal je enkele milliliters brandstof besparen, maar op langere termijn zal de extra slijtage van o.a. de startmotor en de airco die telkens terug op druk gezet moet worden, niet opwegen tegen de brandstof die je bespaart. Maar dat volledig terzijde...


The good, the bad, the ugly...
------------------------------
De BMW X3 is een splinternieuw model. Het is de opvolger van de zeer succesvolle eerste generatie BMW X3 (code E83), die van 2004 tot 2010 gebouwd werd in onderaanneming bij Magna Steyr in Graz (Oostenrijk). De nieuwe X3 (code F25) wordt gebouwd in Spartanburg, South Carolina, USA. Een auto, made in USA. Als dat maar goed gaat... Een nieuw model kopen houdt altijd het risico’s in van kinderziektes. En bij de X3 is dit jammer genoeg niet anders.

Van bij de levering waren een diverse problemen met de auto, soms kleinigheidjes, maar soms ook problemen die implicaties hebben op gebied van veiligheid.

Hier een kleine bloemlezing van alle problemen die tot nu toe zijn opgetreden (binnen de eerst maand!):
(1) Koppeling met iPod
De aansluiting van een Apple iPod werkt niet via USB (maar er komt wel stroom door de kabel). Hiervoor is de auto reeds 2 dagen binnen geweest ter reparatie, voorlopig zonder resultaat.
Volgens de brochure/handleiding zou de koppeling via de standaard Apple-USB-kabel werken, maar dit lukt niet. Ook via een dedicated split-kabel (zoals die vroeger nodig was), lukt het niet. De iPod wordt gewoon niet herkend...

(2) Koppeling met USB-sticks
USB-sticks worden meestal wel herkend, maar met wisselend succes:
- Sommigen worden zonder problemen herkend en kunnen gebruikt worden.
- Anderen worden wel herkend, maar vallen regelmatig voor een tiental seconden uit
- Nog anderen worden zelfs niet herkend.
Op de PC werken alle USB-sticks allemaal wel by the way...

(3) Velgen van zomerbanden
- Op één van de wielen ontbreekt het middelste BMW-logo.
- Alle 4 de zomervelgen zijn beschadigd aan de voorkant (stukken van de coating af tot op het metaal)!

(4) Defecte rechter richtingaanwijzer
De rechter richtingaanwijzer werkt meestal niet, soms wel. Onderweg op vakantie in Frankrijk was het niet meer mogelijk om bvb op ronde punten rechts aan te geven dat men het ronde punt wil verlaten, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden.

(5) Lekkende ruitensproeier
Op vakantie, op een parking, begon de auto ineens te druppen. Het bleek ruitensproeiervloeistof te zijn.
Onder de motorkap bleek door de warme motor ook de ruitensproeiervloeistof op te warmen en doordat die dan uitzet, loopt die over via een opening bovenaan de bak. Niet langs een mooi buisje en gericht de straat op, maar gewoon via de opening moet de vloeistof z’n eigen weg zoeken, de straat op. Waardoor er overal plakkerig water komt te zitten.

(6) Sluiten rechter raam
Wanneer het raam rechts vooraan, van de passagier dus, gesloten wordt, komt er vlak vòòr het volledig gesloten is, een felle “tok” vanaf het raam. Alsof er met iets metaal tegen de raam getikt wordt…

(7) Verbruikmeter dashboard
Soms vertellen brochures maar een halve waarheid.
Bij foto’s van het dashboard in de X3-brochure staat de verbruiksmeter (onder de toerenteller) met LED’s aangeduidt, inclusief een aanduiding of de batterij aan het laden is of niet. In de brochure staat het beschreven “Inclusief BMW EfficientDynamics weergave”:
Mijn dashboard ziet er anders uit, namelijk met een echt metertje i.p.v. met LED’s. Op zich niet zo belangrijk uiteraard, maar toch een beetje vreemd. En ook jammer, want de meter met LED’jes ziet er wel mooier uit. Nergens staat vermeld dat dit een optie is, want bij nader onderzoek (door de verkoper) blijkt dat dit dashboard bij de allerduurste optie te horen, namelijk de Professional GPS!

(8) Zetels
De standaard zetels zitten eigenlijk niet echt makkelijk. De zitting is eignelijk te kort; het onderbeen wordt onvoldoende ondersteund. Ik heb spijt dat ik niet voor de sportzetels gekozen heb, want daar kan de voorkant van de zitting uitgetrokken worden...

(9) ESP-lampje
Reeds 2 keer, telkens toen ik (rustig) een verkeersdrempel over reed, brandde het oranje ESP-lampje zo'n 5 seconden lang. Daarna niet meer. Ik reed er telkens absoluut kalm er over, en gaf ook slechts zachtjes gas, dus de wielen slipten absoluut zeker niet door en er was eigenlijk geen enkele reden voor dat lampje om aan te gaan...

(10) Start/Stop
Om de auto af te zetten, moet je op de START/STOP-knop drukken. De motor valt dan stil, maar het contact blijft dan nog wel opstaan (met o.a. de radio die aanblijft). Als je ook die wil afzetten, druk je nogmaals op dezelfde START/STOP-knop. Of de auto sluiten met de afstandsbediening; dan gaat ook alles uit.
Enkele keren reeds, toen ik het contact wou afzetten, wipten de ruitenwisser enkele centimeters naar boven en terug naar beneden!!

(11) Airconditioning
De airco werkt niet goed bij vriesweer. Als het koud weer is (exact 0°C of daaronder), dampt de voorruit helemaal aan...
Los van dit probleem, vind ik het nogal vreemd dat je bij een gesofisticeerde electronisch geregelde airco, de luchtstroom-snelheid manueel moet regelen!
Plus waarom is er geen OFF-button? Soms wil je de airco uit (als ik bvb de auto maar 5 meter ga verplaatsen, of als ik met open raam wil rijden), maar daarvoor moet je manueel de luchtstroom-snelheid afzetten! Een simpele OFF-knop zou dit oplossen.

(12) Afwerking en gebruikte materialen
Het eerste dat me opviel toen ik de sleutel overhandigd kreeg, was dat de gebruikte materialen niet echt premium zijn. Het dashboard zelf valt nog mee, maar als je eens dieper naar beneden gaat, zie je wel wat harde plastiek. Als je met je vingers langs de verschillende onderdelen glijdt, voel je't meteen. De afwerking van de zetels bijvoorbeeld (de afscherming van de rails, de hendels voor langs- en hoogteverstelling, de onderzijde,...). Verschrikkelijk. Als je langs het gordelslot naar beneden kijkt, kan je de gordelspanner zien zitten en met wat gefriemel kan je zelfs het kabeltje dat er naartoe leidt, lostrekken! De binnenkant van de achterklep van de koffer lijkt me uit gerecycleerde Lada-onderdelen gemaakt te zijn. Harde plastiek, zover het oog reikt.
Mijn andere auto is een Ford S-Max. Eigenlijk is de materialen-mix in de BMW vergelijkbaar met die van de Ford. Op zich niet slecht natuurlijk, maar toch, premium is anders. Sorry om m'n vroegere Audi er weer bij te sleuren, maar de afwerking van een Audi is gewoon geen vergelijk met een BMW. Of toch met mijn X3. Is dit het algemene BMW-niveau? Of specifiek van de X3? Geen idee...


Conclusie na 4000 km
--------------------
Ik heb nu bijna 4000 kilometer afgelegd met m’n nieuwe X3. 4000 Kilometer die op zich aangenaam waren. Maar de pret wordt wat verknoeid door een heleboel kleinigheidjes die niet werken of problemen geven. De “Freude am Fahren” is er voorlopig nog niet bij. Want voor een premium prijs mag ook premium kwaliteit verwacht worden. Alles minder dan topkwaliteit is teleurstellend. En top-kwaliteit is BMW aan zichzelf verplicht als premium merk…

En dus ben ik als nieuwe BMW-rijder momenteel niet tevreden. Ik hoop dat m’n BMW-dealer alle problemen kan oplossen. Maar omdat ik nu nog steeds mankementen heb, zou ik, indien ik vandaag een nieuwe auto zou moeten kopen, geen BMW kopen. Ik vermoed dat ik dan terug naar m’n oude liefde Audi zou terugkeren. Een Q5, of een nieuwe A4. Maar geen X3 meer. Sorry BMW...

  • 4.000 km

Even een opsomming van alle positieve en negatieve puntjes tot nu toe:

I like this!
------------
- De auto rijdt wel prettig. Ik sta nog steeds op winterbanden (omdat nieuwe velgen besteld moesten worden; zie boven), dus ik verwacht nog een betere wegligging met zomerbanden.
- Tractieproblemen zijn volledig verleden tijd lijkt me (ook al heb ik nog niet op sneeuw kunnen rijden...
- De auto remt ook krachtig (geventileerde schijven voor- en achteraan). Bij een noodstop worden de alarm-knipperlichten automatisch aangezet.
- De bluetooth-koppeling met m'n GSM werkt perfect. Van bij de start wordt de koppeling meteen tot stand gebracht, en dat blijft werken. Via de handsfree ben je heel goed verstaanbaar, en hoor je ook perfect de tegenpartij (via de speakers van de auto)
- De 8 vrij programmeerbare knoppen (op het dashboard) zijn briljant! Je kan er zowel radio-preselecties op programmeren, als telefoonnummers of controle-schermen. Eender welke optie in het iDrive menu eigenlijk. Heel knap!
- De buitenspiegels zijn lekker groot met een relatief kleine dode hoek.
- Deze BMW heeft in het dashboard eindelijk weer een temperatuursmetertje geïntegreerd. Gek genoeg is dat geen watertemperatuurmeter, maar een olie-temperatuurmeter.
- De ruitensproeiers zijn een soort van "nevel" die op je ruit gespoten wordt: zo veel beter dan die ordinaire straaltjes die je meestal ziet...
- De auto is voldoende zuinig. Met niet te veel moeite kan je minder dan 7 liter per 100 km verbruiken (1 op 14.3 of beter)
- De auto is snel. Misschien iets te snel, want na minder dan een maand ben ik reeds bekeurd voor overdreven snelheid...
- Je kan de auto in "auto hold" zetten. Hiermee wordt de auto "vastgehouden" telkens bij stilstand. Het kruipend effect van een automatische versnellingsbak wordt zo afgezet, en integendeel wordt de auto dus vastgehouden, wat heel handig is op een helling bijvoorbeeld. Maar ook als je jezelf wil lanceren met een soort launch control! Als het licht op groen springt, kan je meteen het gas induwen, zonder eerst van de rem te moeten gaan. Het systeem laat zich ook afzetten, waar de auto dus wel wegkruipt indien je de rem lost...
- De motor heeft een ketting voor de aandrijving van de nokkenas, dus geen riem. Dat komt de betrouwbaarheid ten goede denk ik, plus je bespaart de dure riemwissel...
- De opbergruimte in de deuren is ruim bemeten. Zelfs grote flessen kan je'r in kwijt...
- De kofferruimte is voldoende groot, ook al heeft onze Ford S-Max bijna dubbel zo veel met dezelfde lengte...
- Het extra 12V-stopkontakt in de middenconsole is erg praktisch om bvb een DVD-player aan te sluiten, zonder dat de stroomkabel helemaal naar voor moet. De plaatsing van het 12V-stopkontakt vooraan is ook praktisch (tussen de cupholders)
- De volumeknop van de radio staat ideaal gepositioneerd (dicht bij het stuur) om effe snel het volume te wijzigen. Op het stuur zelf staan ook voplumeknoppen, maar op m'n andere auto staan die aan de andere kant (BMW= rechts; Ford=links), en ik mis wel eens...
- De radio zelf werkt goed. Heel helder ontvangst van zelfs veraf gelegen zenders...



I don't like this!
------------------
- Alle bovenstaande mankementen zijn uiteraard hoogst irritant! Ik ga er van uit dat die allemaal gefixt worden.
- De standaard-zetels zijn een beetje krap bemeten. Ik kan me niet voorstellen dat de gemiddelde dikke Duitser daar makkelijk op zit...
- De versnellingsbak heeft 8 versnellingen. Terwijl je in Drive staat, kan je jammer genoeg niet zien in welke versnelling je je momenteel bevindt. Er staat gewoon "D" op de display in het dashboard, terwijl het toch zoveel prettiger zou zijn om "D 1", "D 2", "D 3",... etc te zien staan...
- Wanneer je geen lichten aanhebt, of enkel de dagrijlichten, is het dashboard volledig onverlicht. Het zou wel leuk zijn om bvb de wijzers verlicht te hebben (zoals bij Audi)
- Het handschoenkastje is zo klein dat je'r eigenlijk enkel je handschoenen in kwijt kan!
- Het is jammer dat je niet permanent de start-stop kan uitschakelen. Blijkbaar mag dit wettelijk niet (omdat je dan in feite sjoemeld met de officiële CO2 uitstoot), maar ik voel me toch zekerder als de motor blijftr draaien. Als ik lang moet stilstaan, zal ik de motor zelf wel afzetten...
- De donkere achterramen zijn eigenlijk niet heel erg donker. Dat had gerust een tintje zwarter gemogen, zodat je van buitenaf niet naar binnen kan kijken.
- Het is niet mogelijk om de X3 met een ècht reservewiel uit te rusten. Zo'n reparatie-kit lijkt me toch absoluut niet betrouwbaar. En als je een lekke band hebt op een zaterdagavond, moet je wel tot maandagmorgen blijven rondrijden met je volgespoten band. Niet echt veilig lijkt me. Ik heb zelf nog maar ooit één lekke band gehad in 27 jaar autorijden, maar toch...
- Het vermogen van de radio zou wel wat hoger mogen zijn, zeker omdat ik de Professional radio genomen had. Plus er zijn maar 4 speakers, wat ook een beetje weinig is lijkt me.
- De achterklep is heel erg zwaar, en de gasdempers houden'm zo hoog dat het voor m'n vrouw onmogelijk is om de koffer toe te trekken. Mij lukt het ook nooit in één vloeiende beweging...

Tussentijdse balans na een half jaar...

  • 15.000 km

Na ruim 15.000 kilometer gereden te hebben in 6 maanden tijd, is het tijd om een eerste balans te maken van de auto.
De vijftienduizend kilometers zijn afgelegd overeen wisselend parcours (stadsverkeer, autosnelweg, lange ritten, korte ritten, door bergachtig gebied, een beetje gematigde offroad zelfs, en in temperaturen van -15°C tot +40°C.
Om al een beetje van de spanning weg te nemen: de wagen rijdt erg goed en comfortabel en voldoet in dat opzicht aan de verwachtingen van een premium merk (met premium prijskaartje). Echter, er zijn heel wat schoonheidsfoutjes die me toch een beetje doen twijfelen aan de kwaliteit van de wagen, zeker op langere termijn.
Zoals bovenaan te lezen is, kreeg ik de wagen geleverd met heel wat gebreken of kinderziektes. De meesten zijn daar ondertussen van verholpen, maar nog steeds werkt bvb de iPod-connectie via USB niet. In totaal is de wagen hiervoor reeds 8 keer in de garage geweest en werd er hiervoor reeds 15 dagen aan gewerkt!!
En nog steeds werkt het dus niet, waardoor er door m’n garage nu besloten is om de wagen naar de importeur BMW Belgium te brengen zodat ze het daar eens kunnen uitzoeken.
Blijkbaar heeft men daar ingenieurs die “dieper” in de boord-software kunnen kijken en desgewenst updates en wijzigingen aanbrengen. Een vreemde zaak als je’t mij vraagt, dat het eigen technisch personeel slechts routine-updates kunnen uitvoeren maar niks fundamenteels kunnen bekijken. Enfin, normaal gaat m’n wagen volgende week binnen, hopelijk voor de laatste keer nu…

Zoals gezegd rijdt de wagen heel comfortabel over lange afstanden. De auto heeft jammer genoeg standaard zetels, die bijzonder weinig zijdelingse steun bieden in snel genomen bochten. Nu is het zo dat een X3 niet echt gemaakt is om door de bocht te scheuren, ook al kan je verbazend hoge snelheden halen zonder dat de wagen overhelt. De vering is strak maar toch niet tè hard. Een goed compromis tussen sportiviteit en comfort als je’t mij vraagt.

Afgelopen zomer waren we in Italië, en daar zijn me enkele dingen opgevallen, zowel positief als negatief:
- De airco (nochtans als optie een dual electronische airco) koelt niet zoals het hoort. Bij een electronische airco zou ik verwachten dat je éénmaal de gewenste temperatuur instelt en nadien hoef je’r nooit meer iets van aan te trekken. Niet zo bij BMW. Daar moet ik nog continu zelf de temperatuur bijregelen met de warm-koud-schuifregelaar naast de verluchtingsrooster. Exact hetzelfde als bij een manuele airco dus.
- De tractie van de auto is fenomenaal. Op een behoorlijk steil grind-weggetje waar het al moeilijk was om je te voet recht te’ houden, vertrok de auto zonder dat er één wiel doorslipte. Daarbij wordt je natuurlijk geholpen door de automatische versnellingsbak die je toelaat van heel zachtjes te vertrekken.
- De “Hill Descent Control” is zo één van die snufjes waarvan je je afvraagt waarvoor je die eigenlijk nodig hebt. Wel, ik kan je zeggen, die werkte echt! Op hetzelfde grind-weggentje waar ik vlotjes kon oprijden, ben ik ook weer afgereden met de HDC aangeschakeld. En dan voel je echt de wagen op de 4 wielen individueel remmen waar de meeste grip is. Op die manier kom je bijzonder veilig terug beneden in plaats van stuurloos de gracht in de schuiven. Klasse!
- Het verbruik is voor een wagen van deze klasse (SUV met 4x4), gewicht (ruim 1800 kilo) en vermogen (184pk) uitzonderlijk laag. Het verbruik met een volledig volgestouwde koffer, met 4 personen en met dakbox erop was (volgens boordcomputer) slechts 7.0 liter per 100 km (1 op 14.3). De gemiddelde snelheid ligt dan rond de 130 a 140 km/u. Sneller rijden kost wel meteen een pak meer.
Het absolute minimum verbruik is 6.1 liter per 100 km (1 op 16.4). De 5.6 liter per 100km die in de catalogus staat als gemiddeld verbruik is volgens mij niet haalbaar…


Hier een geüpdate lijst van de positieve en negatieve puntjes van de X3:

I like this!
------------
- De auto rijdt wel prettig. De wegligging en comfort zijn echt absolute top, zowel met zomer- als winterbanden. Ik rij wel met de standaard 17 inch wielen. Ik vermoed dat bij grotere diameters de wegligging verbeterd en het comfort verminderd…
- De tractie van het Xdrive vierwielaandrijvings-systeem is fenomenaal. Ik heb nog niet op sneeuw gereden, maar op steile grind-weggetjes reed de auto zonder één doorslippend wiel...
- Ook bergaf offroad rijdt de auto zeer veilig dank zij het ingenieuze “Hill Descent Control”, te activeren met een toets naast de versnellingspook.
- De electrische stuurbekrachtiging werkt heel goed met voldoende feedback. Er is geen behoefte aan een hydraulische stuurbekrachtiging.
- De auto remt krachtig (geventileerde schijven voor- en achteraan). Bij een noodstop worden de alarm-knipperlichten automatisch aangezet. Blijkbaar branden de remlichten ook intensiever bij hard remmen.
- De bluetooth-koppeling met m'n GSM werkt perfect. Van bij de start wordt de koppeling meteen tot stand gebracht, en dat blijft werken. Via de handsfree ben je heel goed verstaanbaar, en hoor je ook perfect de tegenpartij (via de speakers van de auto), ook bij hoge snelheden.
- De 8 vrij programmeerbare knoppen (op het dashboard) zijn bijzonder handig! Je kan er zowel radio-preselecties op programmeren, als telefoonnummers of controle-schermen mee zichtbaar maken. Eender welke optie in het iDrive menu eigenlijk. Heel knap!
- De buitenspiegels zijn lekker groot met een relatief kleine dode hoek.
- Deze BMW heeft in het dashboard eindelijk weer een temperatuursmetertje geïntegreerd. Gek genoeg is dat geen watertemperatuurmeter, maar een olie-temperatuurmeter, die onder normale omstandigheden op 100°C moet staan.
- De ruitensproeiers zijn een soort van "nevel" die op je ruit gespoten wordt: zo veel beter dan die ordinaire straaltjes die je bij de meeste auto’s ziet. Tegelijk met de ruitensproeiers werken ook telkens de koplampsproeiers.
- De ruitenwissers werken zeer goed. Niks strepen, niks lawaai, gewoon goed. Ook de automatische regeling van de ruitenwissers werkt goed; exact op de moment waar je eigenlijk zelf zou wissen.
- Zoals bij alle BMW’s schakelen de ruitenwissers ook een versnelling lager als je stilstaat, om te vermijden dat je wissers op een quasi droge ruit zitten te wissen. Simpel, maar effectief.
- De auto is voldoende zuinig. Met niet te veel moeite kan je minder dan 7 liter per 100 km verbruiken (1 op 14.3 of beter). 6.1 Liter is tot nu toe het absolute minimum.
- De auto is snel. Topsnelheid is 210 km/u, ook al ben ik zelf nog maar tot 180 km/u geraakt.
- Je kan de auto in "auto hold" zetten. Hiermee wordt de auto "vastgehouden" telkens bij stilstand. Het kruipend effect van een automatische versnellingsbak wordt zo afgezet, en integendeel wordt de auto dus vastgehouden, wat heel handig is op een helling bijvoorbeeld. Maar ook als je jezelf wil lanceren met een soort launch control! Als het licht op groen springt, kan je meteen het gas induwen, zonder eerst van de rem te moeten gaan. Het systeem laat zich ook afzetten, waar de auto dus wel wegkruipt indien je de rem lost...
- De motor heeft een ketting voor de aandrijving van de nokkenas, dus geen riem. Dat komt de betrouwbaarheid ten goede denk ik, plus je bespaart de dure riemwissel...
- De opbergruimte in de deuren is ruim bemeten. Zelfs grote flessen kan je'r in kwijt...
- De kofferruimte is voldoende groot, ook al heeft onze Ford S-Max bijna dubbel zo veel met dezelfde lengte...
- Het extra 12V-stopkontakt in de middenconsole is erg praktisch om bvb een DVD-player aan te sluiten, zonder dat de stroomkabel helemaal naar voor moet. De plaatsing van het 12V-stopkontakt vooraan is ook praktisch (tussen de cupholders)
- De volumeknop van de radio staat ideaal gepositioneerd (dicht bij het stuur) om effe snel het volume te wijzigen. Op het stuur zelf staan ook volumeknoppen, maar op m'n andere auto staan die aan de andere kant (BMW= rechts; Ford=links), en ik vergis me wel eens...
- De dagrijlichten zijn heel praktisch. Ze schijnen behoorlijk fel en zijn daardoor geschikt om in de meeste tunnels te rijden, waar meestal de zichtbaarheid belangrijker is dan de verlichting zelf. Deze ronde “Angel Eyes” dagrijlichten zijn wel enkel bij Xenon-lichten standaard.
- De radio (Professional) zelf werkt goed. Heel helder ontvangst van zelfs veraf gelegen zenders worden kraakloos ontvangen...



I don't like this!
------------------
- De wagen werd geleverd met diverse mankementen. Hoogst irritant! De meesten zijn ondertussen gerepareerd, maar toch. Het doet je wel twijfelen aan de Quality Control van BMW.
- De standaard-zetels zitten niet erg lekker. Ik heb spijt dat ik de optionele sportzetels niet heb bijbesteld.
- Wanneer je geen lichten aanhebt, of enkel de dagrijlichten, is het dashboard volledig onverlicht. Het zou wel leuk zijn om bvb de wijzers verlicht te hebben (zoals bij Audi)
- Het handschoenkastje is zo klein dat je'r eigenlijk enkel je handschoenen in kwijt kan!
- Het is jammer dat je niet permanent de start-stop kan uitschakelen. Blijkbaar mag dit wettelijk niet (omdat je dan in feite sjoemelt met de officiële CO2 uitstoot), maar ik voel me toch beter als de motor blijft draaien. Als ik lang moet stilstaan, zal ik de motor zelf wel afzetten om brandstof te besparen...
- De donkere achterramen zijn eigenlijk niet heel erg donker. Dat had gerust een tintje zwarter gemogen, zodat je van buitenaf niet naar binnen kan kijken.
- De Xenon-lichten op zich zijn erg helder en geven een mooi homogeen licht vòòr de wagen. Echter, de licht-donker-afgrenzing is bijzonder scherp afgelijnd, dus buiten je lichtkegel is het absoluut donker. Bij gewone Halogeen-verlichting heb je een meer diffuse aflijning.
- Bij regenweer worden de zijruiten heel erg vuil en nat. Er is zoveel opspattend water (van de buitenspiegels blijkbaar) dat je op den duur niet meer door de buitenspiegels kan kijken…
- De airco is zijn geld niet waard. Het koelvermogen is groot genoeg, maar de electronische regeling is zeer slecht. In feite moet je alles manueel bijregelen, wat toch niet de bedoeling kan zijn. In de winter, bij negatieve temperaturen, dampt bovendien de voorruit aan.
- Op het stuur zouden knoppen voor “Prev” en “Next” moeten staan, om het mogelijk te maken door een playlist of radio te skippen. Als je zoekt via het kartelwieltje, verander je ook automatisch de “Random” setting van de playlist, wat vervelend is.
- Er zijn geen stootranden op de deuren.
- In de toerenteller op het dashboard zouden gerust wat meer onderverdelingen mogen zijn. Nu is er slechts een streepje per 500 toeren, maar per 100 of 200 toeren zou wel makkelijker aflezen.
- Er is geen reservewiel verkrijgbaar, want voor een SUV toch niet ideaal is, lijkt me. Je zal het maar voorhebben dat je ergens in terrein aan het rijden bent en een kapotte band hebt. Met je spuitbusje en je mini-compressor zal je het niet echt redden vrees ik…
- Het vermogen van de radio zou wel wat hoger mogen zijn, zeker omdat ik de Professional radio genomen had. Plus er zijn maar 4 speakers, wat ook een beetje weinig is.
- De achterklep is heel erg zwaar, en de gasdempers houden de klep zo hoog dat het voor m'n vrouw onmogelijk is om de koffer toe te trekken. Mij lukt het ook bijna nooit in één vloeiende beweging...
- Een onnozel detail: de versnellingsbak heeft 8 versnellingen. Terwijl je in Drive staat, kan je jammer genoeg niet zien in welke versnelling je je momenteel bevindt. Er staat gewoon "D" op de display in het dashboard, terwijl het toch zoveel prettiger zou zijn om "D 1", "D 2", "D 3",... etc te zien staan...
- Er steekt geen peilstok in de motor voor het oliepeil te meten. Het oliepeil kan je wel aflezen via de boordcomputer, maar dan moet de motor draaien. Via een peilstok is het toch zoveel handiger…

Op bezoek bij BMW Belgium...

  • 18.000 km

Eindelijk, na 8 maand en 18000 kilometer, lijken alle mankementen aan m’n X3 verholpen!!
Veruit het moeilijkste punt bleek de koppeling met een iPod via de USB-poort geweest te zijn.
Omdat er ondertussen niet minder dan 9 interventies gedaan zien hiervoor (in totaal een 20-tal werkdagen), werd begin oktober de auto voor 2 weken naar BMW Belgium gebracht om eens serieus onder handen te nemen. Gedurende die tijd krijg ik de beschikking over een splinternieuwe X3, uit dezelfde productie dus, echter met een andere uitrusting. Daarom is het misschien interessant om ook de ervaringen hiermee even aan te stippen, want deze zijn ook relevant voor X3’s van modeljaar 2011.

De specifieke uitrusting van de X3-vervangwagen:
- 2-liter diesel (Fiscaal gunstigere versie met 120 Kw of 163 PK)
- Grijs metallic kleur (A14 "Mineralsilber"; zeer mooie kleur)
- Xenonlichten
- Koplampsproeiers
- Sportstuur
- Electronisch gestuurde dual airconditioning
- 40/20/40 neerklapbare achterbank
- Parkeersensoren voor/achter
- Radio Professional
- Bluetooth koppeling voor GSM
- Houten paneeltjes op middenconsole en deuren
- Licht-pakket (met overal instaplichtjes en licht aan deurklinken en kaartbakken)
- Houder voor GSM/iPod/iPhone in de middensteun
- USB-aansluiting voor memory-sticks en iPod-connectie
- Beige lederen binnenbekleding
- Grote GPS Professional met breed 8.8" kleurenscherm
- Groot panoramisch dak
- Manuele (standaard) 6-bak
- Standaard zomerbanden 225/60 R 17 ~ Pirelli Cinturato P7, maar ander design van velg (ik heb 304; deze auto heeft de iets mooiere 305)

Negatieve puntjes:
- De auto heeft een manuele versnellingsbak, en dat is toch een grote tegenvaller. Niet alleen is dat uiteraard minder comfortabel als de automatische 8-bak, maar voor een SUV lijkt me een een manuele versnellingsbak zowiezo niet aangewezen. Met een SUV zal je offroad vrij snel de koppeling verbranden denk ik, zelfs op mild terrein. Want om bvb bergop te vertrekken, moet men al behoorlijk gas geven om de motor niet te laten afsterven.
- De hoogste versnelling is ook een pak “langer” in de manuele bak tegenover de automaat. Bij 100 km/u doet de motor bij de manuele 6-bak 1850 toeren. Bij de automatische 8-bak draait de motor bij dezelfde snelheid slechts 1550 toeren. Door de hogere toeren die de motor gemiddeld draait, maakt de motor natuurlijk meer lawaai dan bij de automatische versie.
- Bij stilstand voel je de motor hevig trillen tot in de versnellingspook! Zeer irritant is dat!
- Bij deze auto kwam eenzelfde mankement naar boven als op mijn X3, namelijk dat de ruitenwissers naar boven floept als je de motor afzet!!! Uiteindelijk, na 8 maanden, kwam de garage met de uitleg op de proppen dat dit bewust was en diende om de ruitenwisser af en toe eens los te trekken van de venster! Hmm, twijfelachtig verhaal.
- De grote (professional) GPS is volgens mij z’n geld niet waard. Die ziet er wel mooi uit (geen losse kabels meer), maar 3200 Euro is wel èrg veel:
*Je kan in de GPS geen flitspalen ingeven; da’s meteen het grootste nadeel volgens mij.
* De kaart wordt ook heel traag opgebouwd en oogt ondanks de 3D view niet echt modern. Ook de bediening is absoluut niet intuïtief, maar ik neem aan dat er na een tijdje wel gewenning is. Maar op m’n (losse) Garmin die ik zelf gebruik, kan je alles op het hoofdscherm herleiden tot 3 buttons (“Waarheen?”, “Kaart”, “Setup”)...
* De kaart is ook al wat verouderd. Het eeuwige probleem van ingebouwde GPS-toestellen. Een kaart-update is daarbij peperduur, want je mag eerst eens langs de kassa van BMW passeren…
* Zeer vervelend was ook dat, eens je voorbij het doel gereden bent, de GPS blijft aanduiden waar je naartoe moet. Ik heb in de handleiding gezocht, maar niet gevonden hoe dat uit te schakelen…
* De GPS zegt niet “Herberekenen” of zo als je een andere weg kiest als aangegeven. Ik zou daarvan toch graag op de hoogte gesteld worden eigenlijk…
* Eerst vond ik niet hoe de Buitentemperatuur zichtbaar te maken tijdens het navigeren. Met wat moeite vond ik dat je dan de GPS in split-screen moet zetten…
- De auto heeft “slechts” 163 PK, en die 21 PK die je mist t.o.v. de ongelimiteerde versie zijn toch voelbaar. De auto is behoorlijk zwaar, en dan levert zelfs 163 PK geen onbeperkt temperament meer. De topsnelheid van deze 163 PK versie is 203 km/u; van de 184 PK versie is die 210 km/u.

Positieve puntjes:
- De auto heeft een automatische (volgens mij niet uitschakelbare) “hill hold” waarbij de remdruk bij lossen van de rem nog 2 seconden wordt aangehouden. Bij de automatische versie heb je dat ook, maar kan je het wel in- en uitschakelen.
- Het leer voelt mooi zacht. Maar bij beige zetels horen ook beige vloermatten, en die zullen er denkelijk niet lang mooi uitzien...
- Het grote Panoramische dak is heel mooi, maar geeft een boel windgeruis als je’t helemaal openzet.
- Het sportstuur ligt lekker in de hand maar is vrij dik, en daardoor niet voor fijne handjes gemaakt.
- Omwille van de Professional GPS is het dashboard ook wat verschillend van de andere versies. Zo is de verbruikmeter en de Efficient Dynamics uitgevoerd als LED, wat er heel leuk uitziet…



Back to topic; m’n eigen X3.
Na 2 weken bij BMW België heb ik de wagen uiteindelijk teruggekregen, en nu eindelijk in orde!!
Om de iPod connectie op te lossen bleek een volledige herprogrammatie van de volledige auto noodzakelijk te zijn. Alle software is blijkbaar zo met elkaar verweven, dat uiteindelijk de hele blackbox van de auto is geherprogrammeerd! En zo’n ingrijpende software-aanpassing is blijkbaar niet mogelijk in de garage.

In totaal is de auto op een goeie 8 maanden reeds anderhalve maand in de garage geweest om diverse mankementen op te lossen. Uiteindelijk is alles gemaakt, maar het doet me toch twijfelen over de betrouwbaarheid. Wat als de auto 5 jaar oud is? 10 Jaar oud?

Probleempje met de versnellingsbak...

  • 18.100 km

Vrij snel nadat ik de auto heb terug gekregen van BMW Belgium, vond ik dat het schakelgedrag van de versnellingsbak anders was dan voordien. Vroeger schakelde de bak vrij vroeg, onder de 2000 toeren (tenzij je sneller optrok of bij kickdown). En na de “grote beurt” bij BMW Belgium schakelde ie altijd nà 2000 toeren.
Bij navraag bij de dealer kreeg ik het volgende antwoord:

“Ik heb navraag gedaan bij de collega's van BMW-Belux en de versnellingsbak is wel degelijk geprogrameerd. De versnellingsbak heeft een functie die het rijgedrag van de klant onthoudt en zich daaraan gaat aanpassen.
Bij herprogrammatie worden de adaptiewaarden gereset en heeft de bak enige tijd nodig om zich zelf terug aan te leren naar uw rijgedrag. Daardoor ondervindt u in het begin een ander schakelgedrag dan voorheen. Na verloop van tijd zal u dat niet meer waarnemen.”

Zozo, een intelligente versnellingsbak…

Probleempje met de airco...

  • 18.200 km

Nu het 's morgens terug kouder begint te worden, komt één van de vervelende eigenschappen van de auto, of meer bepaald van de airco, weer opsteken, namelijk is dat de voorruit aandampt.
Toen ik hierover in het voorjaar reeds reclameerde, heeft men de volledige airco getest op luchtgeleiding en interne druk van het systeem. Er was achter niks te vinden.

Daarom denk ik gewoon dat de airco da slecht ontworpen is!!
Ik zet normaal m’n airco op de Automatische stand, er op vertrouwende dat het systeem zelf wel zal bekijken waar en hoeveel er moet geblazen worden. Ik zou denken dat dit bij zo'n dure auto met een (dure optionele) 2-zone airco voldoende zou zijn. Niet dus!
Ik zet nu specifiek de airco op "op de voorruit blazen" en dan is het wel beter.
Dit had m'n 10-jaar oude Audi toch veel beter voor mekaar…

Een nieuw jaar, een nieuwe panne!

  • 20.700 km

Het heeft te lang goed gegaan; dit kon niet blijven duren. En ja hoor, een nieuw probleem met m'n X3.

In het dashboard brandt nu regelmatig een oranje lampje met een motor-symbooltje. Dat zijn normaal de ergste, dus toch weeral eens langsgaan bij de garage. In eerste instantie vonden ze niks en hield men het op een "occasioneel probleem" dat waarschijnlijk niet meer zou terug komen...

Welgeteld twee dagen is hetr weg gebleven, en dan was het daar opnieuw. Het vreemde is dat het niet altijd brandde. Meestal wel, soms niet. Dat maakt de diagnose er natuurlijk niet makkelijker op.
Nadat er het lampje nog eens brandde, vond men in de garage uiteindelijk de oorzaak: de luchtmassa-meter. Men is er nog niet uit of het de meter zelf is, ofwel ergens iets met de connectors ervan. Men vermoed het tweede, want alle testen van de luchtmassa-meter zelf verlopen positief.

Na de vakantie-periode moet de auto dus weeral eens binnen om de hele boel in orde te brengen.

Terwijl kunnen ze hopelijk ook iets aan de versnellingsbak doen, want die vertoont ook nog altijd kuren! Sinds toen de auto bij BMW Belgium in Bornem is binnen geweest (remember, het iPod probleem) schakelt de bak niet lekker meer.
Vroeger was dat zowat het enige onderdeel dat wèl werkte van de auto. De versnellingsbak schakelde toen bijna intuïtief, zo perfect dat hij altijd de juiste versnelling selecteerde. Maar nu laat ie soms het toerental oplopen tot bijna 3000 toeren, en dan schakelt die 3 keer snel na elkaar. Het rijdt nog, maar alle harmonie is compleet weg. Het lijkt soms dat je pas 2 weken je rijbewijs hebt of zo.

Ook hier weer, dit fenomeen heb ik niet altijd. Vooral met koude motor heeft ie het wel. Dit zou blijkbaar een software probleem zijn. In München zijn ze op de hoogte en (hopelijk) op dit eigenste moment zijn ze nieuwe software aan't schrijven. Terug de oude software laden vonden ze blijkbaar geen goed idee.

To be continued ongetwijfeld...

Eindelijk, probleem-vrij?

  • 23.300 km

Er waren nog 2 hangende probleempjes, namelijk het lampje in het dashboard dat een motorprobleem aangaf, en de raar schakelende versnellingsbak.
Twee weken geleden is een inspecteur van BMW Belgium speciaal langs gekomen om eens naar m'n auto te komen kijken, want zo'n probleemgeval hadden ze daar blijkbaar nog nooit meegemaakt! :o)
Zoals dat meestal het geval is, als je iets wil tonen, doet'ie het niet. In dit geval deed de auto het wel, namelijk goed schakelen. De controle was dus een beetje mislukt. Maar ze hadden tenminste kunnen zien dat het lampje brandde.
Na intern overleg kwamen ze wel tot een verrassende conclusie, namelijk dat de twee problemen gerelateerd waren. En meer specifiek beweerden ze dat 80% van zogenaamde "versnellingsbak-problemen" eigenlijk geen "versnellingsbak-problemen" zijn, maar ergens anders hun oorsprong vinden. Zo ook hier blijkbaar. Als strategie werd dus overeen gekomen om eerst het motorprobleem op te lossen, en nadien zien we wel weer verder.

Zo gezegd, zo gedaan. Afgelopen dinsdag ging de auto dus weeral maar eens in de garage. En daar werd uiteindelijk gezien wat de oorzaak was. De buis die de gecompresseerde lucht voert van de turbo naar de intercooler (ofwel van de intercooler naar de motor; daar waren ze nog niet uit), had een miniem drukverlies. En één of andere sensor merkte dat op en deed dus het lampje in het dashboard branden.
Maar blijkbaar werden tegelijk ook verkeerde impulsen gegeven naar de versnellingsbak, zodat die helemaal ontregeld geraakte. De luchtaanvoerbuis werd dus vervangen en heel secuur geïnstalleerd. Van de versnellingsbak werd afgebleven.

Toen ik ’s avonds de X3 terug kreeg, brandde inderdaad het alarm-lampje op het dashboard niet meer. Maar op het eerste zicht (na 2 dagen testrijden) lijkt inderdaad ook de versnellingsbak terug beter te werken. Dat is niet altijd even makkelijk te testen, want het schakelmoment hangt van zoveel factoren af (snelheid, gaspedaal-stand, temperatuur van motor- en/of versnellingsbak-olie, gaat de weg bergop-bergaf-plat, etc… etc… Maar het vervelende continu over-en-weer schakelen leek alvast verdwenen.

Zou het kunnen? Zou dit te mooi zijn om waar te zijn? Voor het eerst sinds de uitlevering, nu bijna een jaar geleden, is er geen enkele openstaande panne meer aan de auto (buiten wat ik catalogeer onder “slecht ontworpen” zoals de zetels, de toch-niet-echt-premium afwerking, enz.)!
Ik hoop dat ik vanaf nu gespaard blijf van nog meer pannes, zodat ik kan genieten van de “Freude am Fahren”…

Cadeautje van BMW Belgium...

  • 23.500 km

Tijdens de proefrit die ik gemaakt had met de BMW-inspecteur, uitte ik m'n ongenoegen over de lamentabele toestand waarin ik één van hun auto's had ontvangen, nu één jaar geleden. Ik wordt daar soms behoorlijk pissig van.

De inspecteur was natuurlijk niet gelukkig met de hele toestand, maar vertrouwde erop dat alles nu in orde zou zijn. Ik hoop het uiteraard samen met hem...

Toen we uiteindelijk terug kwamen van de proefrit, verontschuldigde hij zich in naam van BMW Belgium voor de maandagmorgen-auto die ik geleverd gekregen had. Omdat hij overtuigd is dat alle problemen nu achter de rug zijn, bood hij me een verlenging aan van de fabriekswaarborg met één jaar, dus van in totaal twee jaar naar drie jaar garantie.

Okee, da's een vriendelijk gebaar. En toch een beetje een geruststelling ook.
Nu heb ik dus nog twee jaar garantie te gaan (de normale wettelijke garantie-termijn in België). Als er weer pannes de kop opsteken, zal dat vermoedelijk toch binnen de 2 jaar gebeuren. Anders is het meer gewone slijtage.

Ik apprecieer dus wel de commerciële geste naar mij toe. Maar anderzijds, als BMW toch overtuigd is van de kwaliteit van hun auto's, waarom dan niet de garantie uitbreiden voor iedereen?
Als Kia en Hyundai 7 jaar garantie kunnen aanbieden op hun auto's, lijkt het me een erezaak voor BMW om dat ook te doen. Het is het ultieme bewijs van het vertrouwen in de eigen producten...

Here we go again...

  • 25.500 km

Na vorige interventie van de garage, plus de verlenging van de garantie-periode was ik overtuigd dat we alle pech wel gehad hadden, en dat er vanaf nu niet echt nog problemen zouden opduiken.

Toch niet. Een maand na de vorige reparatie (waar een stuk van de aanzuiging van de turbo vervangen was) begon het oranje "motor" lampje terug te branden...

Er stond niks anders op om terug naar de dealer te gaan. Nadat alles uitgemeten was, bleek dat de luchtmassa-meter de foutboodschap veroorzaakte. Vorige keer ook al, maar toen bleek het uiteindelijk iets anders te zijn. Dacht men althans.
Dit keer neemt men het zekere voor het onzekere, en zal men de luchtmassa-meter effectief vervangen. Volgende week zou dat gebeuren.

Net zoals vorige keer bij de motor-problemen, heeft dit probleem ook rechtstreeks een invloed op het schakelgedrag van de automatische versnellingsbak. Die geraakt helemaal van slag door de foutieve impulsen die ei krijgt via de motor, en daardoor schakelt de bak nu heel onregelmatig. Soms goed, maar soms heel snel heen-en-weer.
Het harmonsiche schakelgedrag die de ZF-versnellingsbak normaal heeft, is compleet ontregelt. Dit zou echter vanzelf weggaan als ook het motorprobleem is opgelost.

Ondertussen heb ik ruim 25.000 kilometer gedaan en begint de auto te zeggen dat het eerste onderhoud zou mogen gebeuren. Binnen 1000 kilometer weliswaar, maar als ik volgende week tòch inde garage ben, zal ik het eerste onderhoud ook maar meteen laten uitvoeren.
Via de boordkomputer kan ik zien dat de achterste remblokken binnen 10.000 kilometer moeten vervangen worden, en de voorste binnen 33.000 kilometer. Die laat ik er nog even opzitten.
Indien ik binnen enkele duizend kilometer reeds de blokken zou moeten vervangen, zou ik het ook meteen kunnen laten doen. Maar nog 10.000 kilometer is toch nog heel wat.
De achterste remblokken gaan dus ongeveer 35.000 kilometer mee. Geen idee eigenlijk of dit "normaal" is, maar het lijkt me vrij snel...

Een eerste èchte onderhoudsbeurt

  • 30.000 km

Op ongeveer 30.000 km kreeg ik het bericht via de boordcomputer dat de auto binnen moest voor een eerste onderhoudsbeurt. Ik rij een dikke 20.000 km per jaar op zowel lange als korte afstanden, dus een beurt om de 30.000 km vind ik prima. Dat is dan elke anderhalf jaar ongeveer.

Speciale werken werden er niet uitgevoerd; hoefde ook niet, want buiten de gekende problemen loopt het mechanische gedeelte nog prima. Ik dacht wel dat de achterste remblokjes ook vervangen werden.

De prijs viel ook nog mee, want die was 285 Euro voor de 30.000-km-beurt...

De bom barst!

  • 35.000 km

Ik sta bekend als een minzaam en tolerant persoon. Zeer tolerant zelfs, maar ook ik heb m'n grenzen.

Op 2 juli startte ik de auto, en daar was het weer... Pling!... het gekende gele driehoekje in het dashboard en een foutboodschap. Dit keer waren het de achteruitrijlichten die het niet deden! Zogezegd niet deden, want bij controle bleken ze eigenlijk alle twee wel te werken. Dammit! Okee, beter dat ze wèl werken natuurlijk, maar foutboodschappen die onterecht getoond worden is eigenlijk al even erg dan wanneer er wel iets aan de hand is. Goed, de achteruitrijlichten werken nog; verder dan maar weer…

3 Juli, de volgende dag. ’s Morgens startte ik de auto. Pling! Motorstoring…

Dit was voor mij het punt waarop ik besloot “weg met die rommel, kost wat kost”. En dus was het tijd voor een crisis-meeting. Ik moest en zou van m’n X3 scheiden. Elke dag hiermee rijden was een dag te veel. In de 15 maanden dat ik de auto had, is de X3 exact 20 keer binnen geweest voor reparaties. Twee keer zelfs meer dan 2 weken.

Zoals ik al zei, ik ben zeer tolerant, maar zoiets hoef ik als klant niet te pikken…

Weg ermee!

  • 38.000 km

Hoe begin je aan zoiets? Ik wil m’n auto kwijt!
Ik had ondertussen al wel wat kilometers mee gedaan, dus gratis een nieuwe auto was wellicht iets te veel verwacht, maar ik wou uiteraard ook niet de volle pot betalen.
Ondertussen was in het Duitse tijdschrift "Auto Motor und Sport" (issue 11 – 2012) mijn lezersbrief verschenen in verband met een interview met de hoogste in rang voor kwaliteitscontrole bij BMW. Daar had ik zo m’n eigen mening over, vandaar.

Ik was op zich nog altijd overtuigd van het concept van de X3. Alleen had ik de pech dat ik een maandagmorgen-model had waar zelfs na 20 interventies nog steeds fundamentele mankementen aan waren (vooral de onbetrouwbare versnellingsbak en de onbetrouwbaar oplichtende controlelampjes).
Toen begon een rondje negotiëren, over-en-weer mailen met m’n BMW-dealer en BMW Belgium (tot en met de CEO). Het was geen scheldpartij, maar elk hadden we uiteraard onze standpunten. Maar uiteindelijk hebben we elkaar gevonden in een compromis waar ik me in kon vinden.

Ik zou een nieuwe X3 kopen met een genereuze financiële tegemoetkoming. En zo geschiedde. Op 10 juli tekenden alle partijen een overeenkomst waarin ik een nieuwe X3 bestelde. Een hele opluchting was het, want uiteindelijk begon ik de auto zo te haten dat ik er liever niet meer mee reed en meestal de auto van m’n vrouw nam.
De levering van m’n nieuwe X3, en dus ook het “afscheid” van deze ongeluks-X3, vond plaats op 18 september 2012.
Ook van de nieuwe X3 zal ik een blog bijhouden in Autoweek.nl…

De eindafrekening

  • 39.500 km

Zoals eerder vermeld heb ik met deze wagen gereden tot 18 september 2012 en zijn er in totaal ongeveer 39500 km mee afgelegd.
Het is bijna een mirakel dat de auto het zo lang heeft uitgehouden, want als u deze review hebt gevolgd, zal u wel gemerkt hebben dat deze wagen qua betrouwbaarheid een absolute ramp was. Elke maand wel minstens één keer langs de garage met een panne! Maar nu gedaan ermee.

Tijd voor een laatste balans. Wat is de conclusie na anderhalf jaar, na bijna 40.000 km en vooral na 20 interventies in de garage?

Het is een beetje moeilijk om het te hebben over de kwaliteit van m’n BMW. Uiteraard moèt de conclusie zijn dat het bij dit exemplaar bijzonder triest gesteld was met de bouwkwaliteit en vooral de betrouwbaarheid. Beneden alle peil, een premium merk onwaardig, absoluut. Maar op een bepaald moment had ik geen andere keuze meer dan een overeenkomst met BMW Belgium te sluiten om een nieuwe te kopen, dus ik moèst nog wel een greintje vertrouwen hebben in het merk. Op één enkele auto kan je natuurlijk niet echt oordelen over de kwaliteit van een hele reeks, dus het was wel een gokje.
Ik gaf BMW dus nog het voordeel van de twijfel. (Even voorlopend op de feiten kan ik effectief bevestigen dat de kwaliteit er sindsdien wel is op vooruit gegaan).

Zonder heel de lijst van pro’s en con’s weer te herhalen, wat zijn de voornaamste conclusies i.v.m. de X3:
[+] De auto rijdt heel fijn, stressvrij (vooral met de automaat), veilig (dank zij de permanente 4WD) en toch een beetje sportief (strakke vering die zeker nog voldoende comfort heeft en een besturing die voldoende feedback geeft).

[+] Traktieproblemen zijn gewoon onbestaande door de perfecte xDrive vierwielaandrijving. Okee, het is geen terreinwagen waarmee je de Dakar-rally mee zal winnen, maar ik ben nooit terrein tegen gekomen waar de 4WD zich niet wist te redden.

[+] De auto is verrassend zuinig. 6 Liter per 100km (1 op 16.5) is geen enkel probleem. Het is wel zo dat het verbruik zeer snel stijgt bij hogere snelheden. Tot 140 km/h valt het allemaal best mee. Eens boven de 150 gaat het verbruik snel de hoogte in.

[-] De standaard zetels zijn een ramp, en de stoffen bekleding ook! De zetels hebben een veel te kort zitvlak waardoor men onvoldoende steun heeft en men heel verkrampt zit. En de stoffen bekleding leek na anderhalf jaar al bijna versleten. Volgende keer dus lederen sportzetels.

[-] Het moet gezegd, de voelbare kwaliteit van de matarialen is minder dan bij z’n belangrijkste concurrenten. Bij dit exemplaar kwam dan nog de onaanvaardbare betrouwbaarheid (of gebrek daaraan) erbij.

Een nieuwe X3

  • 39.501 km

De review van de nieuwe X3 kan hier bekeken worden:
http://www.autoweek.nl/autoreview/36165/bmw-x3-xdrive20d

7,0
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (112)

Reageren