BMW iX1 eDrive20 M Sport Edition (2025) #4
| Jaar van aanschaf | 2025 |
| KM-stand bij aanschaf | 7 km |
| KM-stand laatst | 19.904 km |
Van 1 naar X1
Een nieuwe auto betekent ook een nieuwe review! Sinds maandag 1 september 2025 ben ik de trots eigenaar van mijn eerste leaseauto: een BMW iX1 eDrive20. In deze review zal ik uitgebreid het keuzeproces toelichten. Mocht je dat niet interessant vinden, kun je verder scrollen naar mijn ervaringen na 20.000 kilometer en 4 maanden.
KEUZEPROCES
In september 2022 kocht ik mijn eerste auto, een MINI Cooper Electric/SE. Net begonnen met mijn traineeship en daardoor veel onderweg naar opdrachtgevers door het hele land. De MINI is me goed bevallen. Een hele leuke auto; snel, zuinig, goede opties, leuk formaat. Voor mijn gebruik echter wat minder goed geschikt. Ik reed in de eerste maanden elke dag van omgeving Arnhem naar Amsterdam, zo’n 110 km enkele reis. Met een actieradius die varieerde van 160 tot 230 km (in de zomer, bij max. 100 km/uur), heb ik zéér veel opgeladen. En dat kon op locatie niet altijd, wat resulteerde in veel snelladen en lange reistijd. Na een tijdje ben je dat beu. Dat was reden nummer 1 om de bekende autosites er bij te pakken en op zoek te gaan naar een geschikte opvolger.
Reden nummer 2: ik ben een enorme autoliefhebber, en na bijna 2 jaar en ruim 60.000 km in dezelfde auto te hebben gereden, had ik vooral veel zin in iets nieuws. Totaal niet verstandig natuurlijk, maar je bent jong en wilt wat. Mijn betaalbare droomauto, de BMW 1-serie (F20), in de perfecte kleurstelling (Estorilblauw met licht lederen interieur) en samenstelling (M-pakket, open dak, camera, inklapbare spiegels) kwam voorbij. Lang getwijfeld en nagedacht, maar eigenlijk wist ik al lang dat ik deze auto wilde hebben.
In juni 2024 heb ik de 1-serie opgehaald. De afgelopen 15 maanden met zeer veel plezier daarin gereden! Nog een échte BMW, met sportief en toch chique design, een lekker robuust en mooi interieur en een zuinige motor die voor mijn gebruik snel genoeg is. Door de full-option uitvoering ook nog eens lekker comfortabel. In totaal heb ik met de 118i ruim 40.000 kilometer gereden, en met veel plezier door Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Italië en België getoerd.
En toen… In september van dit jaar rondde ik mijn traineeship af en begon ik aan een nieuwe baan bij een adviesbureau in het midden van het land. Onderdeel van de arbeidsvoorwaarden is een leaseauto, gezien de opdrachtgevers die door het gehele land zitten en niet altijd op plekken die je met het OV (goed) kan bereiken. Mijn werkgever stelt geen hoge of gekke voorwaarden aan de leaseauto’s. Er zijn twee eisen: je dient je aan je leasebedrag te houden, en je kiest voor een plug-in-hybride of elektrische auto, waarbij elektrisch rijden de voorkeur heeft.
Gezien mijn goede ervaringen met BMW en MINI, ben ik daar als eerste gaan kijken. Mijn oog viel al snel op de 1-serie en de (i)X1. Andere modellen vielen buiten budget, en bij MINI kon ik niet slagen (Countryman te groot, Aceman design-technisch niet helemaal mijn ding. Hetzelfde geldt voor de nieuwe Cooper; ik kan niet wennen aan de achterkant en het interieur). Gezien mijn voorkeur voor het merk BMW, en de goede relatie die mijn werkgever met Van Poelgeest heeft, daar drie offertes laten maken voor de iX1 eDrive20, de X1 xDrive25e en de BMW 120. Daarbij had ik van tevoren een (grote) voorkeur voor de X1 25e. De 1-serie viel voor mij vrij snel af gezien 1) ik maar niet kan wennen aan het design en 2) deze niet beschikbaar is als plug-in-hybride of elektrisch. Onbegrijpelijk, gezien de concurrenten A-klasse, A3 en Golf dit al jaren aanbieden. De X1 als plug-in leek mij een geschikte keuze; de meeste kilometers elektrisch rijden, maar wel de beschikking hebben over een benzinemotor voor de langere ritten.
Het loopt echter altijd anders… de X1 25e bleek vele malen duurder (200-300 euro per maand) te zijn dan de iX1. Gezien een BMW als eerste leaseauto überhaupt al prijzig is, voor de iX1 gekozen. De ruimere actieradius (WLTP van 431-475 km) dan de Cooper SE, de riante uitrusting en mijn goede ervaringen met elektrisch rijden trokken me uiteindelijk over de streep.
SAMENSTELLING
Ik heb uiteindelijk, na wat wikken en wegen, de volgende samenstelling gekozen:
BMW iX1 eDrive 20
Exterieur:
• Kleur: M Portimao Blau. Een sportieve kleur, passend bij mijn leeftijd (vind ik zelf). Ik houd niet van zwart (snel vies) of wit (enkel op een cabriolet mooi). Nog even getwijfeld over Storm Bay (grijsblauw) en Cape York (groenblauw) maar werd het enthousiast van feller blauw. Heel blij mee!
• Velgen: 19 inch dubbelspaak (Styling 871 M) in Midnight Grey. Mooie subtiele velg, slagje groter (en mooier in mijn optiek) dan de standaard 18 inch (Styling 838 M). De 20 inch (Styling 869) vind ik beter staan, maar zijn prijzig. Daarnaast lever je in op actieradius.
Interieur:
• Leder: Veganza Oyster (beige/crème). Ik vind de samenstelling blauw van buiten, wit van binnen esthetisch gezien erg mooi. Nog even getwijfeld over het bruine interieur (ook gezien familie en vrienden die me daarvan probeerden te overtuigen), maar vrij snel gekozen voor Oyster. Ik vind het mooi en daar gaat het uiteindelijk om. Ik heb daarnaast geen kinderen en ben zuinig op mijn auto, dus het leer zal niet veel te verduren krijgen.
• Interieurlijsten: M Aluminium Hexacube. Ik vind hout bij licht leder mooi staan, maar het optionele Edelhout vind ik te oubollig. Daarom geopteerd voor de standaard lijsten, die mijns inziens prima staan bij het Oyster leer.
Paketten:
o Raamomlijsting in Shadow Line hoogglans
o Hemelbekleding in antraciet
o Dashboard in Sensatec
• Premium Pack:
o Comfort Access (incl. mogelijkheid om auto met je telefoon te openen)
o Automatisch dimmende binnen- en buitenspiegel
o Adaptieve led-koplampen incl. high-beam assistant
o Draadloos opladen
• Comfort Pack:
o Elektrisch verstelbare stoelen
o Harman Kardon sound system
Opties:
• Stuurwielrand verwarmd
• Glazen panoramdak
• Driving Assistant (dodehoekassistentie, lane departure warning, cross traffic warning, waarschuwing bij uitstappen)
De iX1 beschikt standaard al over o.a. stoelverwarming, Apple CarPlay, camera etc.
Bewust niet gekozen voor adaptieve cruisecontrol. Ik kan daar (persoonlijk!) niet aan wennen en vind het in geen enkele auto (ook niet in duurdere auto’s met zeer verfijnde techniek als de Porsche Cayenne of 7-serie) prettig. Daarnaast omwille van budget niet gekozen voor het head-up display. Jammer maar overkomelijk.
Tenslotte de dealer gevraagd alle emblemen (iX1, eDrive20 en de M-logo’s aan de zijkant) te verwijderen.
AFLEVERING
In juni uiteindelijk de bestelling geplaatst en in augustus stond de iX1 al klaar. Gezien ik per 1 september in dienst ging, is de auto op die dag afgeleverd. De aflevering verliep vlot. Ik had zelf e.e.a. al uitgezocht en ben al bekend met elektrisch rijden, dus het was een kwestie van telefoon koppelen en gaan rijden. Tijdens de aflevering wel weer een aantal handige zaken geleerd, waaronder ontgrendelen met je telefoon en shortcuts om bepaalde assistentiesystemen te deactiveren.
Mijn 1-serie heb ik geprobeerd particulier te verkopen. Dit ging helaas moeizaam (veel te lage biedingen, terugtrekkende kopers etc.) waarna ik heb besloten de auto bij Van Poelgeest in te ruilen voor een redelijk bedrag. Kort getwijfeld om de 1-serie er bij te houden (voor de privé kilometers), maar financieel gezien niet gunstig. En daarnaast vind ik het zonde om daar zo weinig mee te gaan rijden.
EERSTE ERVARINGEN
Ik rijd nu precies 4 maanden in de iX1, en heb er tot dusver 19.904 kilometers mee gereden. Een aantal uitgangspunten qua gebruik:
• Ik verwacht er 60.000 kilometer per jaar mee te rijden, zowel zakelijk als privé. Het relatief hoge aantal kilometers komt met name door de opdrachten die ik op dit moment (en het komende jaar) heb. Een daarvan is in Zeeuws-Vlaanderen (Terneuzen, Hulst, Sluis), vanaf Amersfoort +/- 200 km enkele reis. In combinatie met mijn andere opdracht op Schiphol levert dit veel kilometers op.
• Ik rijd veelal (90%) snelweg, en relatief veel kilometers ook ’s avonds, dus 130 km/uur.
• Ik ben geen racer, maar rijd goed door. Veelal 110 km/uur op de cruise control, ’s avonds 135 km/uur.
• Ik rijd altijd in de B-stand en 90% van de tijd in de Efficiency-mode. Middels deze combinatie gebruik ik het rempedaal vrijwel niet; ik laat de auto zoveel mogelijk uitrollen.
• Ik maak standaard gebruik van stoel- en stuurverwarming (zeker met de kou nu). Deze worden automatisch geactiveerd zodra de temperatuur onder de 7 graden komt. Het is standaard 21 graden (zomers 20) in de auto.
• Ik heb geen eigen oprit en ben daarmee afhankelijk van publieke laadpalen thuis of op kantoor.
Hieronder beschrijf ik per onderdeel mijn ervaringen met de iX1.
EXTERIEUR
Overall staat er, in mijn uitvoering, een stoere wagen. Met name de zijkant en achterkant zijn goed gelukt. Goede lijnen, mooi aanzicht. De voorkant met de grote grill vindt niet iedereen mooi, maar kan mij inmiddels wel bekoren. Ik ben zelf erg blij met het M-pakket en de ledverlichting, ziet er m.i. vele malen beter uit dan een standaard X1. Die wordt dan maar saai.
De adaptieve ledverlichting met high-beam assistent werkt uitstekend: geeft enorm veel licht en daarmee zekerheid in het donker. Tevens geen last van tegenliggers die seinen. Aanrader om deze optie te selecteren! Middels deze optie worden tevens de volledige achterlichten verlicht; bij een X1 zonder adaptieve ledverlichting is dit enkel de helft van het achterlicht.
INTERIEUR
Vanuit een 1-serie uit 2018 (F20) overstappen naar een X1 uit 2025 is een hele grote stap qua interieur. Ik ben zeer gecharmeerd van het ‘oude’ BMW interieur (veel knoppen, cockpit gevoel), maar qua connectiviteit en technologie is dit echt andere koek. In het begin heb ik moeten wennen aan de verdwenen draaiknop (ben er overigens nog steeds voorstander van, is veel veiliger), maar inmiddels werkt dat prima. Enige nadeel is dat je continu vieze vingers aan het wegpoetsen bent (kan ook mijn schoonmaaktik zijn).
De opzet van het interieur bevalt mij daarnaast goed. Mooie sfeerverlichting (verschillende kleuren in te stellen), genoeg ruimte voorin. De zwevende middenconsole geeft een ruimtelijk gevoel en zorgt voor voldoende opbergruimte. Twee bekerhouders en zeer ruime opbergvakken in de deuren dragen daar ook aan bij. Ik heb de iX1 al een aantal keer ingezet als verhuiswagen. Dat werkt top! De achterbank is in drie delen neer te klappen, erg praktisch. Minpunt vind ik de handeling om de bank neer te klappen; dit gaat middels een lus naast de ISOFIX-aansluiting. Er zit geen hendel aan de bovenkant van de stoel (zoals in de 1-serie) of een hendel in de achterbak (zoals in de 5-serie). De lus werkt totaal niet goed en je moet een paar keer trekken om beweging te krijgen in de stoelen. Het is een detail maar wekt wel irritatie op.
Of de achterbank prettig zit weet ik (nog) niet. In februari ga ik ermee op wintersport naar Oostenrijk met 4 vrienden, dus dan zal dit duidelijk worden.
De draadloze oplader is makkelijk in gebruik en vooral op lange stukken handig. Ik maak veelvuldig gebruik van Waze en Spotify via Apple Carplay. Hierdoor gaat je telefoon snel leeg, dus dan is de oplaadfunctie prettig. Het opladen verloopt vrij traag, maar minder traag dan in de i5 van mijn vader.
De stoelen zitten heel erg goed. Elektrisch verstelbaar op allerlei manieren, dus je bent even bezig om de juiste zit te vinden, maar eenmaal gevonden sla je deze op en heb je daar geen omkijken meer naar. Fijn dat je de mogelijkheid hebt om twee stoelposities op te slaan. Door te opteren voor het Comfort Pack zitten er Actiefstoelen in. Naast de reguliere sportstoelen krijg je hierdoor ook een lendensteun en massagefunctie. Laatstgenoemde werkt verrassend goed! Zeker bij lange ritten of na een lange werkdag is het heerlijk om de stoelverwarming en massage aan te zetten. De massage stopt automatisch na 20 minuten. Er zijn verschillende massageprogramma’s en snelheden te kiezen, voor zowel de bestuurder als passagier. Pure luxe! Je stoel die automatisch naar achteren schuift bij het uitzetten van de auto, en automatisch naar voren schuift bij het omdoen van je gordel, is ook geweldig.
De navigatie werkt over het algemeen goed. Met name de laadstops zijn zeer accuraat. Op lange ritten kun je er eigenlijk niet omheen: je stelt je eindbestemming in, geeft aan tot welk percentage je de accu leeg wilt rijden, en selecteert hoe vol (%) de accu moet zijn als je op je eindbestemming bent. De navigatie selecteert dan de beste route incl. laadstops. Onderweg kun je continu kijken hoeveel laadpalen er (beschikbaar) zijn op je stops, real-time. Indien blijkt dat deze bezet zijn, kiest de auto automatisch een ander laadstation. Ideaal!
Parkeren wordt vergemakkelijkt door parkeersensoren voor en achter, een achteruitrijcamera, inparkeerhulp en een kantelende buitenspiegel. Ik moet elke dag fileparkeren, dus vooral dat laatste is erg handig om schade aan je velgen te voorkomen.
De assistentiesystemen werken over het algemeen prettig, maar er zijn kanttekeningen:
• Achteruitrijcamera doet zijn werk goed. Scherp beeld. Camera wordt met dit weer wel snel vies, dus af en toe even poetsen. Raar dat BMW nooit het trucje van Mercedes of VW overneemt.
• Cruise control werkt zoals het hoort. Instellen op het stuur en klaar.
• Dodehoekassistentie is heel prettig en heeft me vooral op langere ritten al een paar keer gered.
• Lane departure warning werkt soms té goed en is te ijverig. Indien je niet op tijd richting aangeeft, of te veel richting de lijn rijdt (wat ik vaak fijner vind bij het inhalen van vrachtwagens), voel je een stevige vibratie in het stuur. En indien je dit te vaak doet, word je hier aan herinnerd door 12 (?!?!) irritante piepjes. Het systeem is uit te zetten, maar op langere ritten draagt het wel bij aan de veiligheid dus laat ik het aanstaan.
• Cross traffic warning werkt goed bij het achteruit de weg op rijden, en alarmeert je indien er een auto aan komt.
• Indien je de deur wilt openen terwijl er een fietser of auto aankomt, knippert de sfeerverlichting in de deur rood. Erg handig, zeker in de stad!
• De verkeersbordenherkenning werkt goed en is vaak accuraat. Indien je echter 31 rijdt in plaats van 30, hoor je meerdere piepjes. Door de SET-knop op het stuur lang ingedrukt te houden, is dit verleden tijd. Handige shortcut in plaats van de menu’s induiken.
• Comfort access werkt goed en vlot. Heerlijk om de kofferbak door middel van een ‘schop’ onder de auto te kunnen openen en sluiten, zeker als je met je handen vol staat. De optie dat de auto opent/vergrendelt als de sleutel (of je telefoon) in de buurt is, heb ik direct uitgezet. Heel irritant als dit vaak gebeurt terwijl het niet hoeft.
RIJDEN
Ik heb omwille van prijs gekozen voor de eDrive20 en niet de xDrive30. Hierdoor beschikt de auto over 204 pk in plaats van 313 pk en voorwielaandrijving in plaats van vierwielaandrijving. Laatstgenoemde maakt mij niet heel veel uit; met goede winterbanden kun je prima op wintersport. Het lagere vermogen is in principe ook geen probleem. De iX1 komt prima van z’n plek en is, gezien het volledige vermogen direct beschikbaar is, voldoende snel. Het is echter geen Tesla. Je trekt echt niet elke auto er uit bij het stoplicht of bij een tussenacceleratie. Begrijp me niet verkeerd: voor mijn gebruik (en voor het grootste gedeelte van de automobilisten) is het vermogen absoluut voldoende.
Het elektrische rijden is heerlijk soepel. En het one-pedal driving is geweldig, daar wil je niet meer zonder. Overstappen van de iX1 in een willekeurige benzine auto, bijvoorbeeld de 1-serie F40 van mijn moeder, is echt wennen en veel minder fijn. De rust, stilte en kracht van een elektromotor zijn grote pluspunten.
De iX1 rijdt verder als een echte BMW: sportief, stuurt lekker strak, niet zoekerig. Je kunt er flink hard de bocht mee door als je dat graag doet. De draaicirkel is klein en de auto ligt als een huis op de weg. Het fijne is dat de auto ondanks het hoge gewicht niet zwaar aanvoelt. Enkel bij drempels merk je wel dat je een zware accu meesjouwt.
VERBRUIK EN LADEN
De iX1 eDrive20 heeft een WLTP-actieradius van 439-471 km. Spoiler alert: die heb ik nog nooit gehaald. Dat was ook te verwachten. Ik heb de auto opgehaald op 1 september; voor een elektrische auto een slecht moment gezien je als eerste de herfst en winter meemaakt. Voordeel is dat het daarna alleen maar beter kan worden!
Gemiddeld heb ik over de afgelopen 4 maanden een verbruik gehaald van 18,6 kWh/100 km. Indien ik dit per maand uitsplits, ontstaat het volgende beeld:
• September: 17,4 kWh/100 km
• Oktober: 18,3 kWh/100 km
• November: 19,2 kWh/100 km
• December: 20,3 kWh/100 km
Een logisch patroon lijkt me. In oktober heb ik een roadtrip gemaakt van 2 weken door Zwitserland, Italië, Oostenrijk en Duitsland. Daardoor is het verbruik wat hoger dan het normaliter zou zijn. De topsnelheid van 180 km/uur heb ik overigens toen aangetikt in Duitsland, dan is het verbruik eng te noemen (:
Met een gemiddeld verbruik van 18,6 kWh/100 km, kom je bij een accupakket van 64,8 kWh uit op 350 km. Dat komt aardig overeen met hoe ik het in de praktijk ervaar. Ik laad meestal tot 100% i.v.m. lange ritten naar Zeeuws-Vlaanderen. In weken dat ik daar niet heen hoef laad ik tot 80%. Met het winterse weer van afgelopen dagen (kou, regen) en de verwarming, stoel- en stuurverwarming die continu aanstaan, kom je bij 100% lading uit op 320 km.
Zoals hierboven al benoemd, rijd ik ook vaak na 19:00 u. Dan houd ik me (redelijk) aan de snelheidslimieten, en rijd dus gewoon 120-140. I.c.m. koud weer, wind en regen zorgt dit ervoor dat je na 225-250 km echt een laadpaal moet opzoeken (verbruik: 22,5 kWh/100 km). Dat is niet altijd prettig, maar even 10 minuten snelladen zorgt ervoor dat je met een gerust gevoel thuiskomt.
Over het snelladen gesproken: dit gaat niet supervlot. Duurt wel een goed halfuur alvorens de accu van 10 op 80 procent zit. De accu onder het rijden voorverwarmen helpt iets, maar het zet geen zoden aan de dijk. De iX1 zou tot 130 KW kunnen snelladen, maar haalt dit vaak niet. Is eerder rond de 90-100 KW.
Over het algemeen heb je met de iX1 weinig last van laadstress en is de actieradius toereikend voor het grootste gedeelte van mijn ritten.
CONCLUSIE
Het is een heel verhaal geworden, dus hieronder de plus- en minpunten opgesomd:
• Elektrisch rijden is prettig, soepel, voldoende snel;
• Redelijk zuinig gegeven mijn gebruik;
• Comfortabel: fijne stoelen, veel opties die het een prettig rijdende auto maken;
• Afwerking;
• Design!
• Het is een BMW, dus een hoop zaken (wegligging, iDrive) zijn gewoonweg goed.
MIN
• Snellaadvermogen is niet erg hoog;
• Achterbank neerklappen gaat niet intuïtief en snel;
• Overijverige hulpsystemen als lane departure warning (maar welke hedendaagse auto heeft dit niet?);
• Drempels dien je met wat meer beleid te nemen gezien het zware accupakket.
De komende tijd zal ik deze review blijven updaten. Als er vragen zijn, stel ze gerust!
Ontdek deze occasions: had je ze al gezien?

BMW iX1 xDrive30 M-sport Launch Edition 67 kWh H/K|Pano|Massage|Incl. BTW
- 2023

BMW iX1 xDrive30 M Sport Launch Edition 67 kWh Carplay|H&K|Hud|Panodak|Leder|A.Cruise|E. Trhk|360 camera|Memory seats
- 2023

BMW iX1 xDrive30 67 kWh M Sport Edition - Pano - Trekhaak - Head-Up