BMW 525d Touring Executive (2006) #2

BMW 525d Touring Executive (2006)

Uitvoering525d Touring Executive
Bouwjaar2006
Jaar van aanschaf2010

BMW 525d Touring automaat

Mijn vorige auto moest in mei naar de garage voor een reparatie: er stond een 525d touring en die kreeg ik even mee als vervangend vervoer (gewoon verkooptaktiek natuurlijk... en het werkt) en ik was onder de indruk van de rust, het comfort en souplesse. Hoewel ik niet echt op zoek was, ben ik verder gaan kijken: een V70, XC70, 320d (van 2006), Golf GTD en nog wat anderen bekeken en gereden, maar.... het reed toch niet zo lekker als die 525d, zei zelfs mijn vriendin (die eigenlijk niets met auto's heeft). Dus, in augustus nogmaals bij mijn garage langs: de 525d stond er nog dus nog een proefritje gemaakt (van 10:00 tot 16:00 uur) en de knoop doorgehakt. Een week later kon ik 'm ophalen: met verse olie in de automatenbak en gereset, swirl-flaps laten verwijderen voor aflevering (bleken nog nieuw te zijn), trekhaak eronder (€ 1000,= !) en rijden maar!

Helaas nog paar (bekende) ongemakjes: raam achterklep doet 't niet door kabelbreuk (reparatie van zo'n 4 uren geweest) en kapotte schakelaar (wordt morgen opgelost: nieuwe schakelaar) en blue-tooth doet het niet goed omdat vorige eigenaar cd-wisselaar heeft verwijderd waardoor bc in de war is geraakt. Na onder "garantie"/ coulance laten aanpassen bc en updaten deed blue-tooth 't weer.

Ervaring tot nog toe: rijdt geweldig, soepele moter, automaat (en ook cruise-control) past zich aan aan je rijstijl, erg stille auto, strakke wegligging, ofwel: echt "freude am fahren!".

Het enige wat tegenvalt is het verbruik: 9,3l/ 100 km en dat is niet helemaal volgens het boekje. Een collega van mij heeft een 530d en haalt een gemiddelde van 7,2/100. Als ik echter zo'n 2 a 400 km snelwegkilometers maak, haal ik zo'n 7,5 l/100km, dus het verbruik ligt met name aan het feit dat ik veel 80 km weg zie met zo,n 13 a 15 mini-rotondes , dorpjes (snelheid 50 km)etc, dus veel optrekken etc. Dan merk je dat je een sequentiële automaat hebt: bij een beetje gas schiet de naald van de toerenteller naar 3000 toeren of meer en dus de verbruiksmeter ook. Maar verder... een geweldigde auto om te zien en om te rijden!

Er is echter een probleem: als ik ooit een andere auto wil moet het wel weer een 5-serie worden en liefst een 530d o.i.d. want tja, als je een andere auto koopt wil je er ook iets op vooruitgaan, toch?! en met een "fünfer" blijft er weinig te wensen meer over....

Update 28-11-2010:
vorige week zaterdag is de schakelaar van het achterraam vervangen. Een uur werk maar hij doet het weer! Maandagavond de winterbanden (Nokian)(205/60/16 t.o. Pirelli zomerbanden 225/55/16)gemonteerd. Wat mij opvalt is dat mijn verbruik direct daalt van 9,3 l/100 km naar zo'n 8,7 l/100 km (ondanks allemaal korte afstanden afgelopen week)! Opvallend was dat alle zomerbanden in het midden zo'n 1 a 2 mm verder waren afgesleten dan aan de zijkanten: toen ik de auto net had zat er 3,0 bar in en heb ik de bandenspanning (na zo'n 2 maanden pas) aangepast naar het niveau dat in de boekjes staat (2,1 voor/ 2,6 achter). Zo zie je maar weer dat je regelmatig moet controleren of de bandenspanning juist is, ook als hij net een apk-keuring heeft gehad (en je er dus vanuit mag gaan dat de bandenspanning goed is....). Volgend voorjaar maar even zien of ze aan vervanging toe zijn.

verbruik + brandlucht

opvallend genoeg is het verbuik de laatste 1,5 maand gedaald: volgens de b.c. is het gemiddelde nu 8,5 (over de laatste 2000 km), wat in de praktijk neerkomt op ongeveer 7,9/8,0 liter/100 km. De laatste 3 weken zit ik zelfs op zo'n 7,3/7,5 liter/100km: weinig korte stukjes (2 à 5 km)gereden in deze weken en dan zie je wat dat doet voor je gemiddelde verbruik!

Ik ben mij wel een paar keer rot geschrokken door een brandlucht als ik uitstapte: bij het achterwiel stonk het ontzettend branderig. Telkens was dat na een rit waarbij het voelde en klonk alsof "een koppeling" slipte. Waarschijnlijk is het de regeneratie van de roetfilter geweest: eens in de zoveel tijd probeert het motormanagement (of wat dan ook) de roetfilter wat schoner te branden waardoor deze kennelijk veel heter wordt en een brandlucht veroorzaakt. Ik denk dat het veroorzaakt wordt door een dik (stoot?)rubber op de voorzijde van het roetfilter dat door de hitte gaat ruiken. Aangezien de auto er inmiddels ruim 184000 km op heeft zitten, zal het filter wel bijna aan vervanging toezijn (b.c. geeft aan nog zo'n 35000 km, we zullen zien...) en steeds vaker schoon gebrand worden, met een brandlucht als gevolg!

Verder geen gekke dingen gehad behalve de telefoonverbinding: ik heb een andere telefoon (HTC)en die verbind niet altijd even goed: als de HTC vergrendeld is, kan ik via de stuurbediening wel opnemen en bellen maar kan men mij niet horen a/d andere kant.... als ik bel, moet ik dus eerst de telefoon ontgrendelen (?!) om een gesprek te kunnen voeren. Herkenbaar voor andere bmw-rijders?

update

Inmiddels de 260000 km gepasseerd. Tot nog toe kunnen volstaan met regulier onderhoud, zoals olie, filters, banden, remblokken e.d. Paar keer gekeken voor iets anders maar door hoge afschrijving moet er telkens flink geld bij. Voorlopig blijf ik er nog even in rijden: merk op zich nog geen verschil met toen ik hem net had. Verbruik ligt, afhankelijk van rijstijl/ soort ritten, rond 7,2-8,0 /100 km, alleszins redelijk.