BMW 523i Touring Executive (2011) #2

autoreview

BMW 523i Touring Executive (2011) #2

Signalement

Uitvoering523i Touring Executive
Versnellingen8, Sequentiële Automaat
Bouwjaar2011
Jaar van aanschaf2011
KM-stand laatst23.000 km
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

auto opgehaald

Gisteren mijn nieuwe BMW opgehaald bij de dealer! Dat is toch altijd weer een mooie happening.
Echt keurig ontvangen, mooie cadeaus gekregen en een BMW taart!

De dealer heeft me in het hele traject goed geholpen, zeker een aanrader. Ik heb nog een aantal veranderingen doorgevoerd na de bestelling en dat werd allemaal keurig en goed afgehandeld.

De volgende opties en accessoires zitten op de auto:

- Leder sportstuurwiel
- Automatische sporttransmissie met
stuurschakeling
- Dakdraagsysteem aluminium
zijdeglans
- Glazen panoramadak
- Executive uitvoering
- Navigatiesysteem Professional
- Metallic Imperialblue
- Niet rokers uitvoering
- 12v aansluiting
- snap in adapter blackberry

Achteraf ingebouwd:
- Venetobeige leer (door Cools)
- DVD entertainment systeem ingebouwd met origineel leer.(Eurologics semi touch)

Optie niet besteld wel beschikbaar
- Speed limit weergave

Natuurlijk heb ik nog geen echte serieuze rij ervaring opgedaan en ben duidelijk in de witte broodsweken (hoop dat het een paar jaar duurt!) maar ik vind de auto werkelijk fantastisch mooi.

Eerst was ik nog wat zenuwachtig hoe het zou zijn om achteraf leer te laten inbouwen. Nu kan ik zeggen dat het werk geleverd door Cools prachtig is. Het is niet van de af fabriek leer te onderscheiden en de kwaliteit/ afwerking is fantastisch.
Enige nadeel is dat ik de optie Sportstoelen moest opgeven bij de bestelling (sportstoelen worden alleen geleverd in leer) maar heb de stoel een stuk (4cm) laten verlengen omdat ik zelf vrij lang ben en dat zit zeer goed.
De volgende keer zou ik wel de optie electrisch verstelbare lendensteunen nemen. Aan de andere kant houdt het ook een keer op met de opties aanvinken.

Door de korte ritten alleen nog maar wat ervaring op kunnen doen met de auto door te spelen met de mooie opties op electronica gebied.

Op de korte ritten die we nu deden zijn de kinderen niet weg te slaan van het DVD systeem. Werkelijk prachtig systeem en mooi geintegreerd in de stoelen. Niet te onderscheiden van het af fabriek BMW entertainment systeem.

Het CIC is werkelijk fantastisch in gebruikersgemak en teveel om op te noemen en te ontdekken. Dat werkt vele male beter dan het navigatiesysteem van volvo en eindelijk is hier mijn telefoon geintegreerd in het systeem. Bij mijn oude hands free set moest ik de blackberry met een password ontlocken als ik wilde bellen. Met 120 km niet echt een veilige bezigheid!
In de BMW is aan het stuur met voice control nummers te bellen en dat werkt redelijk goed. Weet niet of het aan de blackberry of aan het systeem ligt maar de gekste namen komen voorbij behalve die ik zoek! Maar als je het handmatig bedient is het zeer snel en efficient te zoeken.

Een werkelijk hilarische optie is de "Office" waarin mijn e-mails en sms-en worden voorgelezen. Een mix tussen duitse allo allo en electronische telefoonstem. Maar het werkt wel!

Binnenkort zet ik wat serieuze foto's van de buitenkant maar dan moeten het ophouden met regenen. Zo komt die niet tot zijn recht.

Na een paar 1000 km meld ik me hoe de auto echt rijdt, nu ben ik het stadium van proefrit nog niet voorbij.

De eerste echte rijervaringen

 • 5.200 km

Comfort:
De sportstoelen waar ik aan refereerde mis ik niet. Met name door de verlenging geven de stoelen voldoende steun. In het begin wel wat zoeken geweest met de juiste afstelling. Je hebt de neiging de stoel wat te hoog te zetten maar op zijn laagste stand en de stoel wat laten kantelen zit het perfect. Nadeel is alleen dat je dan niet de instructies op het display helemaal kan zien.

Verder maakt de auto je "lui" in de goede zin van het woord. Alles zit onder handbereik en voelt prettig aan.
Je hebt soms het idee dat de auto alles aankan, automaat schakelt soepel en je merkt niet dat je al ver boven de maximale snelheid rijdt. Met name in files waar je op de autohold stand rijdt is het gasgeven en gas loslaten en je denk dat de auto zelf naar kantoor rijdt. Toch maar opletten want die optie heb ik er niet op!

De auto is ook echt ruim, de kinderen hebben veel beenruimte en zelfs met 3 volwassenen achterin is er voldoende ruimte. Mijn dochter van 9 vond wel op de reis naar Frankrijk dat de middelste plek voor rugpijn en een houten bil zorgde.

Waar ik in veel auto's last heb dat mijn rechter knie het middenconsole raak, heb ik hier meer dan voldoende ruimte.

De videoschermen zijn een groot genot voor de kids, alleen het systeem is niet zonder kuren. soms komen de dvd's er niet uit en bij een aantal films pakt die niet de nederlandse versie. Irritant.
Ook jammer is dat het geluid niet over de audioinstallatie gaat. Nu moeten ze altijd de koptelefoons op. Luxe problemen.

Het panorama dak geeft veel licht in het interieur wat nog meer gevoel van ruimte geeft. Fantastische optie. Zelfs tot 140 km/u is het geluid op standje 1 (er zijn 2 standen als je het dak openschuift) nog heel goed te doen. Helemaal open is geen goed idee, dan begint het heel erg te resoneren.
Kinderen klagen wel bij zon voor teveel zonlicht, helaas gaat dan het scherm dicht.

Overzichtelijkheid
Eventjes naar Parijs geweest en dan merk je dat je in een hele grote auto rijdt. Dat is een compliment voor de lichtvoetigheid in het dagelijkse gebruik maar het angstzweet brak me uit daar in de parijse straten en met name de parkeer garages. Bij een aantal garages kon ik (of leek ik) de draai niet maken en zelfs met de PDC (die een paar centimeter voor dat de kant iets raakt al heftig donkerrood begint te piepen) kon ik met geen mogelijkheid zien of ik het kon halen. Zat niets anders op dan een ander parkeergarage te zoeken die ruimer bemeten is. Even wennen aan de afmetingen dus.

Rijgedrag
Zoals gezegd schakelt de automaat zijdezacht en brengt rust in de rijstijl. Als je echter even snel een auto wil inhalen of zelf wilt invoegen moet je bedenken dat de automaat in 4 versnellingen hoger zit dan dat je zou willen. Een dot gas en er gebeurd eventjes niets.
Ai toch te weinig vermogen? Nee, meer een kwestie van even opletten en zelf even (heel klein beetje) aan de slag. Knop in "sport stand" of de pook naar links en de spierballen in het vooronder krijgen een stoot adrenaline toegediend.
De auto blijft dan heerlijk aan het gas hangen en als je gas blijft geven gaat die tot ver in het rood om dan pas soepel op te schakelen en dezelfde versnelling te geven.
Dit is het echte BMW gevoel!! Het liefst houd ik hem in deze stand maar dan komt er toch een beetje het schuldgevoel over het verbruik. (een heel klein beetje maar)
De flippers aan het stuur gebruikte ik ook wel hiervoor maar dat zelf schakelen is eigenlijk maar een beetje rommelig. De auto gaat er van schokken en lijkt te zeggen: "he ik ben hier op afgestudeerd, laat mij maar, let jij maar op de weg".
Niet echt een bruikbare optie maar je krijgt het fijne en mooie sportstuur er voor terug, dus nog wel de moeite waard.

De vele discussies op de fora over veel ruis/geluid en stabiliteit herken ik zelf niet. Het geluid is zeer goed en je merkt in ieder geval niet aan het geluid dat je te hard rijdt! Vaak betrap ik me zelf en mijn vrouw helemaal als ze zelf rijdt dat het toch wel snel gaat zonder dat je het merkt/ hoort.

En wat betreft de stabiliteit: Bij veel regen en wind zie ik veel auto's op de rechterbaan blijven plakken en ik ga er met een grote smile op de linkerbaan langs.

Qua verbruik is het beeld een beetje wisselend. Valt niet echt tegen, het is ook geen Toyota prius ten slotte. Op lange reizen is het verbruik netjes 9,5 op 100, zelfs als je stukken rond de 150 rijdt.
Op de woon werk trajecten (met files), bij wat gehaaster rijden en in stadsverkeer kruipt de verbruiksmeter steevast richting de 11 op 100.

En als laatste nog een detail maar wat me toch blijft verbazen. Als de motor stationair draait en je staat buiten de auto dan lijkt het een klein beetje op een diesel geluid. Vreemd. Eenmaal in de auto heb je nergens last van en hoor je boven de 6,000 toeren dat heerlijke 6-cylinder geluid. Ben benieuwd wat de nieuwe 520 en 525-ers eigenaren ervaren.

Lange afstanden

 • 23.000 km

Nu ik wat langere afstanden rij (zo'n 1200 km per week) begin je echt te zien dat de BMW echt een reis auto is.
De stoelen zitten zeer comfortabel en alles wat je nodig hebt is door de intuitieve bediening zeer goed te vinden. Met name de voor programmeerbare knoppen zijn een uitkomst. Maar ook de bediening van de verschillende menus met telefoon, navigatie is zeer goed. Een uitkomst daarbij, volgens mij overgenomen van Audi, is dat naast de draaiknop de knoppen voor telefoon, navigatie etc. staan, die ik veel vaker gebruik dan het hoofdmenu. Prima dus.

Internet doet het nog steeds niet maar ik begrijp dat daar een aansluiting voor betaald moet worden van 350 euro plus 100 euro per maand. Dat lijkt mij wat overdreven veel voor iets wat je alleen kan gebruiken als je stilstaat. Dat doen we maar niet. Ik heb geen Bmw gekocht om stil te staan.

Het probleem dat de portieren niet goed sluiten bij dicht doen wordt langzaam minder. De dealer zei al dat de rubbers wat zachter moeten worden.

De winterbanden zijn gemonteerd en het zijn ook runflats, met label waarmee je boven de 210 kan rijden. Geen enkel verschil met de zomerbanden, prima.

Wegligging.
Laatst stond er behoorlijk wat wind en itt wat ik eerder schreef over gevoeligheid viel me dat toch een beetje tegen. Met een snelheid van 150 km/u kneep ik hem toch wel even. Als je echter vertrouwen hebt in de auto corrigeert de auto zich vanzelf. BLijft bij mij de vraag openstaan of dit nu hetzelfde was bij mijn volvo en of ik geen probleem ben aangepraat op fora.
Wat betreft onderstel is het een dijk van een auto. De afstemming is ferm genoeg en heb natuurlijk geen vergelijkinsgmateriaal maar ben blij dat ik adaptieve onderstellen en andere zaken niet heb genomen. De auto rijdt fijn, zeker, comfortabel zowel in stad en op hoge snelheid.
Uit sommige bochten kom ik met zo'n hoge snelheid dat ik vaak flink moet afremmen voor de volgende weggebruiker, je hebt niet door dat je zo hard rijdt en kan.

Verbruik: Aangezien ik nu veel kilometers rij, sta ik ook vaker aan de pomp. Goed voor de airmiles. Het verbruik op snelweg schommelt zo rond de 9,5 op 100. Als je echt doorjakkert (150-160) dan gaat die richting de 10.

Wel echt irritant is dat het vulpistool op precies de goede plek erin moet anders slaat de pomp de hele tijd af. Als ik tank moet ik precies in dezelfde houding blijven staan, een kleine afwijking en de pomp slaat af. Meerdere malen gehad dat ik dan weer niet goed heb getankt dus nu check ik af en toe het dashboard. Belachelijk natuurlijk. Dealer zegt daar vooralsnog niets aan te kunnen doen.

Motorvermogen: dit klinkt natuurlijk zeer verwend maar soms denk ik wel eens met spijt dat ik de 528i (6 cylinder) met minder opties had moeten nemen. Ik kom an sich geen vermogen te kort maar met name het oppakken op de snelweg met inhalen, deels door de automaat, heb ik soms het idee in de vertraging te zitten. Zeker als een Skoda Octavia R in je nek zit te hijgen (wat voor een motoren stoppen ze daar in tegenwoordig??). De volvo was wat dat betreft een stuk agressiever in de opbouw van het vermogen, zeker ook door de turbo, maar ik kies een BMW iedere dag boven deze 2 genoemde merken uiteraard! :)
Een luxe probleem dus.

4,0
 • Betrouwbaarheid
  4
 • Prestaties
  4
 • Comfort
  5
 • Kosten
  3
 • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Gerelateerde forumtopics

Lezersreacties (16)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens