BMW 523i High Executive (2010)

BMW 523i High Executive (2010)

Uitvoering523i High Executive
Bouwjaar2010
Jaar van aanschaf2010

De nieuwe BMW 523i High Executive automaat

Ik was een tevreden BMW 320d executive automaat rijder en in mei 2010 weer aan de beurt om een nieuwe leaseauto uit te zoeken. Ik had mijn keuze al op een 320d touring laten vallen totdat ik de aantrekkelijke leasebijdrage zag voor de nieuwe 5. Omdat mijn werkgever de grens voor keuze diesel of benzine ophoogde naar 40000 kilometer was de keuze eenvoudig: de 523i 6 cilinder benzine.

Het ontwerp is prachtig, veel familiebanden met andere BMW modellen zoals de 3 serie coupé. Het is een grote auto maar ziet er nog (redelijk) bescheiden uit.

Deze 523i beschikt over een achttraps automaat, zeer soepel schakelend maar gezien de zeer lovende uitspraken in de pers had ik meer verwacht. Bij het optrekken moet je om soepel weg te rijden toch voorzichtig gasgeven om niet met een enorme sprong gelanceerd te worden en het benzineverbruik schiet naar 1 op 3. Het kan ook een enorm compliment zijn voor de automaat in de 3 serie. Verder niets dan lof, zeer soepel rijden in de file, ook met zeer lage snelheid. Ook prettig is de automatische handrem, apart knopje dat ervoor zorgt dat de auto automatisch op de handrem komt te staan zodra je stopt. Heel handig in fileverkeer bij een automaat.

De motor is zeer stil met een lichte trilling in het stuur als je stil staat. Weet je tenminste dat de moter draait. Vooral bandgeruis valt op bij ontbreken van andere geluiden. Bij hogere snelheid overheerst het windgeruis. De 204 PK geeft de auto meer dan voldoende vermogen. Gaspedaal half ingetrapt doet de auto soepel vooruitschieten. Het verbruik is bij een rustige rit op de snelweg 6,9/100 maar bij stadswerk en veel files 8,6/100 dus tussen de 1 op 14 en 1 op 11,5

Comfort op een hoog niveau, vering, wegligging en geluidsniveau duidelijk beter dan bv de 3 serie. De standaard stoelen met leder bevallen prima. De bestuurdersstoel is zeer goed in te stellen voor een perfecte zit.

Apart woordje over de wegligging. Was al erg goed bij de 3 serie maar de 5 is twee keer zo goed. Als een blok op de weg en helt bijna niet over in de bochten. En dat met de standaard uitvoering!

Het High Executive pakket biedt naast lederen bekleding de meest uitgebreide navigatie Professional met bluetooth telefoon aansluiting, groot hoge resolutie beeldscherm, park assist voor en achter, alarm en Xenon verlichting. Ik heb er de automatisch inklapbare en dimbare buitenspiegels bij genomen en de neerklapbare achterbank.

Gezien de afmetingen van de auto zijn de park assist en inklapbare spiegels zeer prettige opties.

Navigatie Professional
In mijn vorige auto had ik de beschikking over TomTom. Het systeem van BMW kost het tienvoudige maar is erg mooi geintegreerd in het dashboard. BMW moet echt nog een paar verbeteringen in de software aanbrengen. Voordelen het prachtige breedbeeld scherm dat ook bij fel licht goed afleesbaar is. Het inzoomen op de kaarten met de iDrive werkt heel plezierig en biedt een prachtig overzicht van de omgeving. Ook de fileinformatie werkt goed, beter dan bij TomTom. Nadeel: Ik ben verschillende keren volledig het bos in gestuurd. Het kaartmateriaal is in sommige gebieden zeer verouderd. Rotondes die al een jaar of vijf aanwezig zijn worden niet genoemd en in het buitengebied bij Ridderkerk verdwaalde het systeem volledig. Het selecteren van een route met iDrive is omslachtiger dan met het touchscreen van TomTom. De dame die voorleest heeft een duitse tongval.

De bluetooth telefoon aansluiting werkt goed met de Nokia E52. Heel plezierig is het telefoonboek van de telefoon op het scherm van de auto. Ook goede geluidskwaliteit. Er is wel weinig keuze uit volledig ondersteunde telefoons. Zo is er voor de Nokia E52 geen snap-in adapter beschikbaar.

Wat betreft de DVD / CD speler is een zeer leuke optie dat CD's worden ingelezen en opgeslagen op de harddrive. Bij nieuwere CD's staat dan meteen de titelinformatie op het display.

Eerste conclusie: comfort, wegligging en prestaties maken dit tot een superauto. De aanschafprijs is enorm maar voor de liefhebbers is het waar voor je geld.

Dit is het dan voor de eerste 4800 kilometer, later meer.

Een jaar verder

Inmiddels al weer een jaar op stap met de nieuwe BMW 523i. Nog steeds laat de auto weten geen onderhoud nodig te hebben, nog 5000 te gaan voor de eerste beurt.

Na de eerste 4800 km is de auto alleen maar beter geworden. De motor lijkt stiller en soepeler en de automaat is nu ook perfect ingelopen.

Dus helemaal tevreden!