BMW 520d Executive (2010) #2

BMW 520d Executive (2010)

Uitvoering520d Executive
Bouwjaar2010
Jaar van aanschaf2014

Na 6 jaar weer terug in een BMW

Bij het instappen in een auto van een ander merk had ik telkens het gevoel van "leuk maar het is het net niet"
Om maar niet te ver terug te gaan in de tijd, ong. 6 jaar geleden heb ik mijn BMW 520i verkocht en daarvoor in de plaats een Porsche 911/993 aangeschaft, deze heb ik maar 1 jaar gereden omdat ik meer kilometers moest gaan maken voor mijn werk.
Hierna heb ik een Audi A3 TDI aangeschaft om naar mijn werk op en neer te pendelen, deze heb ik na 3 jaar ingeruild op een Audi A4 TDI S-line, hierbij had ik weer echt het gevoel van "allemaal leuk maar het is het net weer niet , vooral qua rijbeleving".
Gisteren heb ik mijn Audi A4 TDI S-line ingeruild en de nieuwe aanwinst opgehaald, een BMW 520d (F10) van bjr.2010 bij BMW dealer Bert Story in Waardenburg.
Wat mij meteen opviel tijdens de rit naar huis is de zakelijke uitstraling van binnen, de Audi met zijn S-line pakket was veel speelser.
Maar verder moet ik zeggen wat rijdt zo'n BMW toch geweldig, vooral met de nieuwe 8 traps automaat
Ik hoefde niet eens te wennen aan de auto en ben weer blij om terug te zijn in een BMW.
Momenteel staat hij bij mij op de oprit te glimmen, klaar om in 2015 rond de 35.000 km te maken en zal mijn ervaring graag op Autoweek met jullie delen.

Inmiddels 5000km met de BMW gereden

Na 2 maanden ben ik over de rijeigenschappen nog steeds heel dik tevreden.
De 4 cilinder diesel is opvallend stil en pakt goed op in bijna alle tourgebieden. dit heeft natuurlijk ook te maken met de wel bekende super fijne 8 traps automaat.
Wat dat betreft doet deze niets onder van de 6 cilinder motoren.
Qua zuinigheid wel, ik heb nu een gemiddeld verbruik van 5,7/100 op de boordcomputer staan, en op de snelweg heb ik zelfs wel eens 4,7/100 gehaald.

Het weggedrag is als een trein op de rails zoals we van BMW gewend zijn, hierbij moet ik toegeven dat ik Nederland nog niet uit ben geweest en me aan de toegestane snelheid heb gehouden.
Hoe de rechtuit stabiliteit is bij 200 km/u kan ik dus nog niet beoordelen.

Het klink allemaal heel positief maar toch heb ik nog wel een paar punten van kritiek.

Mijn auto is voorzien van 19 inch velgen met Good year run flat banden.
Deze run flat banden geven elke hobbel/richel op de weg snoeihard door aan de carroserie.
Helaas zijn de (dure) runflat banden niet te vervangen voor normale banden want als je met een lekke band staat en in je achterbak op zoek gaat naar een reservewiel doen doe je dat ter vergeefs want deze zit er gewoon niet in .

Het volgende punt van kritiek is de audio installatie......

Je mag niet te veel verwachten van een standaard audio installatie maar ik weet zeker dat menig wekkerradio nog beter klinkt.
Het nare is dat bij een zacht volume het geluid al vervormt.(de hoge en midden tonen slissen en lijken wel weg te waaien en van fase te verschuiven. (ook met de treble helemaal dicht)
De radio ontvangst is ronduit bagger, zeer slecht op alle zenders.
Het is niet om aan te horen en daarom rij ik tegenwoordig maar rond met een headset aangesloten op mijn andriod.

Mijn dealer (Bert Story) is overigens wel druk bezig om een andere unit te bemachtigen om te testen of hierin het probleem zit.
Ik hoop het wel want de basis moet goed zijn, en met andere upgrade luidsprekers + versterker ga ik dit niet goedmaken.

Na 8 maanden leer je een auto pas echt kennen.

Ik heb er inmiddels ruim 25.000 km opzitten en ben nog steeds onder de indruk van de geweldige rijeigenschappen.
De auto stuurt lekker direct en voelt zeer betrouwbaar aan.
De motor is geen snelheid monster, maar kan aardig vlot mee in het verkeer, is lekker stil en niet onbelangrijk zeer zuinig (gemiddeld 1 op 18).

De radio unit is inmiddels vervangen door de BMW dealer (Bert Story)
De FM ontvangst is iets verbeterd maar het geluid valt nog steeds veel en met vervormde geluiden weg.
Ik draai daarom maar veel muziek van de harde schijf.
Inmiddels heb ik wel iets aan dat zeer belabberde audio geluid laten doen.
Ik heb bij concept4cars een audio installatie van Gladen-Mosconi in laten bouwen.
Alle midrange speakers zijn vervangen en er zijn tweeters bijgekomen in de spiegeldriehoeken.
Onder de stoelen zijn 8 inch exreme woofers geplaatst en alles wordt nu aangestuurd door een Mosconi one 120.4 DSP versterker.
Het geluid is nu ver boven mijn verwachtingen.
Ik raad elke muziekliefhebber in een BMW aan om dit in te laten bouwen, je weet niet wat je meemaakt, het is een wereld van verschil.

Mijn punt van kritiek op de runflat banden is er nog steeds, ze zijn stug en maken veel te veel herrie.
Als deze versleten zijn komen er geen runflat banden meer onder.

Wat ik nog even mee wil nemen in dit review is de BMW dealer Bert Story
Deze heeft mij geweldig geholpen door onder garantie een kleine schade en de radiounit te vervangen zonder moeilijk te doen.
En ook de audio upgrade bij concept4cars in Ede is mij prima bevallen, alles is keurig netjes ingebouwd, je ziet er niets meer van en je krijgt je auto onbeschadigd schoon en gewassen weer terug.

Helaas moet ik afscheid nemen.

Tja, het kan soms raar gaan in het leven.
Het bedrijf waarvoor ik werkzaam was is overgenomen door een andere werkgever en die heeft mij een auto van zaak gegeven. (een Citroen Cactus mwoah...)
De BMW staat nu heel de dag thuis op mijn oprit en staat me boos aan te staren omdat ik hem bijna nooit meer mee neem.
Dat is doodzonde dus met pijn in mijn hart zal ik afscheid van hem moeten gaan nemen.
Ik heb in het korte samen zijn alleen maar een stuurkogelhoes hoeven te vervangen en hierdoor moest hij ook opnieuw uitgelijnd worden (dit was eruit gekomen tijdens de APK).
Gelijktijdig is ook onderhoud uitgevoerd.(bij Bert Story natuurlijk)
De auto zit nog tot 25-02-16 in de garantie dus meer kosten zullen er niet komen.
Het enige puntje van kritiek wat bij mij nog steeds staat zijn de run-flat banden, ik begrijp niet dat BMW hier stug mee door blijft gaan.(met de nadruk op stug)
Deze BMW staat binnenkort dus te koop.
Als er eventueel iemand echt geintresseerd is dan ben ik bereikbaar op 06-30190492.
De prijs is overeen te komen.