BMW 320i Touring (2019) #2

Jaar van aanschaf2023

Ervaring na 2 jaar BMW rijden

Inleiding
----------

Stel, je beschouwt jezelf als autoliefhebber. Het is 2023, je bent ergens halverwege de 50, en hebt auto’s altijd vooral met je hoofd uitgezocht, het hart kwam op de tweede plaats. Dat leverde prima auto’s op, en daarmee heb je soms wel 60.000 kilometer per jaar gereden. Tot er een moment komt dat je nog maar zo’n 15.000 kilometer per jaar rijdt, en je het tijd vindt om je huidige auto te vervangen. En je echtgenote aan je vraagt: als geld geen rol zou spelen, welke auto zou je dan kiezen?

Ik heb altijd wel naar BMW gekeken, er ook in proef gereden toen ik een auto van de zaak mocht kiezen. Maar als ik me dan realiseerde waar ik de auto voor gebruikte, dan won comfort en luxe het toch altijd van rijplezier. Of anders gezegd: datzelfde niveau van comfort en luxe was bij BMW een klap duurder.

De vraag van mijn echtgenote beantwoordde ik met het laten zien van mijn opgeslagen zoekopdracht op Gaspedaal: BMW 320i Touring, bouwjaar 2018-2019, maximaal 100.000 kilometer, met een paar verplichte opties. Met als toelichting: stel dat onze huidige auto total loss is, dan weet ik waar ik als eerste moet gaan kijken.

Aanschaf
----------

Ik wilde het liefst een zo sportief mogelijk uitgevoerde 320i Touring. En dan vooral vanwege de wegligging, de ‘handling’. Vermogen is voor mij minder belangrijk, al wil ik wel dat er iets gebeurt als ik gas geef. Maar als ik de kick van een stoplichtsprint wil voelen, dan pak ik m’n motor wel. Wat de auto betreft: zo sportief mogelijk, blijft het dan nog wel comfortabel? Zeker voor een echtgenote met een gevoelige rug.

Waarom een 320i Touring, en waarom een F31? Omdat ik een Touring mooier vind dan een sedan. Omdat ik de F31 mooier vind dan de G21. Omdat een F31 van een jaar of 4 oud voor mij betaalbaar is. En omdat de F31 aan het einde van z’n levenscyclus zat, waardoor de eventuele problemen er wel uit ontwikkeld waren. Althans, daar ging ik van uit.

Een week na de biecht bij m’n echtgenote (‘ik zou het liefst een BMW 320i Touring rijden’) kwam bij ‘De Maassche’ in Venlo een mooie auto online. Van juni 2019, kleur Mineralgrau met Dakota Cognac lederen bekleding, M-sport uitgevoerd, 18 inch velgen (breedset), met voor mij de juiste opties (zoals een panoramadak, stoelverwarming, Harman Kardon audio, Apple Carplay, etc.).

Dus op naar Venlo voor een uitgebreide proefrit. Met als belangrijkste vraag: is het niet te sportief? Nou had mijn huidige auto (een Renault Megane Estate Gt-line) ook al een sportonderstel, dus ik had er wel vertrouwen in. En na wat klinkerweggetjes en drempels was mijn echtgenote ook gerustgesteld: stevig, maar niet te hard. En hele fijne sportstoelen.

Qua onderhandeling waren we er snel uit. Ik had vooraf al een goed inruilvoorstel gekregen o.b.v. foto’s van mijn auto, en hoe ik er mee om ga. Dat voorstel werd nog iets verhoogd, met complimenten voor hoe mijn auto er bij stond.

Na twee weken wachten stond hij klaar, inclusief twee jaar ‘Premium Selection’ garantie. Dat geeft vertrouwen.

Interieur
----------

Zoals vermeld betreft het een M-sport uitgevoerde 320i Touring. Een paar zaken verdienen een speciale vermelding. Zo zitten de sportstoelen me als gegoten, ook na een ritje Oostenrijk van zo’n 10 uur. Ze zijn op allerlei manieren verstelbaar, en kunnen lekker laag. Met stoelverwarming, die vlot warmte genereert, en nooit hoger hoeft dan standje 1. De Harman Kardon audio klinkt prachtig, en blijft zuiver klinken als je het volume opvoert. De bediening van het infotainment kan op drie manieren: met de iDrive controller, via het touchscreen, of met stembediening. Ik gebruik ze alle drie.

Qua ruimte: zowel voor- als achterin (met dank aan de wielbasis van 2,80 m) prima. En een goede bagageruimte, die handig bleek toen we een maand na de aanschaf van de auto een ander huis kochten. Met de bank plat kan er aardig wat in.

Exterieur
----------

Het is een grijs-metallic 320i Touring, met een chique / sportieve uitstraling. Dat sportieve is logisch, want M-sport uitgevoerd, dus 18 inch, en M-aerodynamica. Ik vind ‘m ook chique, met bijvoorbeeld aluminium omlijsting van de zijruiten.

Voor de winter heb ik een gebruikte set 17 inch lichtmetalen velgen met Bridgestone winterbanden aangeschaft. Origineel BMW, styling 413 voor de kenners. Ook dat staat ‘m wel.

Motor & techniek
---------------------

Het is de bekende 2 liter 4 cilinder, die in de 320i 184 pk levert. Daarmee is hij voor mij vlot genoeg, ook in Oostenrijk. En verbazend zuinig, na 40.000 kilometer staat het gemiddelde op 1 op 16,5. Met dank aan veel snelweg kilometers, die meestal met 100 km/u afgelegd worden. Dat betekent 1.500 toeren in de 8e versnelling, en rust in het interieur. En ja, 1 op 12 lukt ook, in Oostenrijk, met iets minder rust.

Het sportonderstel bevalt goed. Stevig, maar niet hard. Zodat de koets mooi vlak blijft als je sportief gaat sturen. En je ook met normale snelheden over drempels kunt, zonder dat de vullingen uit je kiezen klapperen.

De auto is ook voorzien van schakelflippers. Ik gebruik ze niet vaak, omdat de ZF-automaat uitstekend is. Maar af en toe wel, om even vlot in te halen, of extra af te remmen op de motor. De reactiesnelheid op de flippers is daarbij vlot genoeg.

Hoe rijdt dat nou?
---------------------

Na ruim 2 jaar ben ik het inmiddels gewend, maar ik kan me mijn eerste indrukken nog goed herinneren: het voelt volledig uitontwikkeld, en alsof het voor de eeuwigheid gemaakt is. Dat zit echt in alles: van hoe deuren in het slot vallen, hoe knoppen aanvoelen, tot hoe sterk de lak is. En ook na 6 jaar en bijna 140.000 kilometer geen rammels of kraakjes, alles voelt nog alsof hij gisteren uit de fabriek rolde.

En ja, alles is relatief. Een 5 serie is nog comfortabeler, een M3 nog sportiever. Voor mij is het de juiste combinatie, die ook nog betaalbaar is.

Ik het de afgelopen jaren aan een aantal ‘Driving Experience’ sessies van BMW meegedaan. Zo heb ik in een M440i gereden, qua motorvermogen de overtreffende trap van mijn 320i. En de 530e Touring, de comfortabele grote broer. In beide gevallen stapte ik na afloop weer volmaakt tevreden in mijn eigen auto. Dat zegt genoeg. Dat zit ‘m vooral in de wegligging, in combinatie met het relatief lage gewicht, in ieder geval als je het vergelijkt met bovengenoemde auto’s.

Problemen
-------------

Volledig uitontwikkeld en probleemloos, dacht ik. Dat is ook zo, op één ding na, waarbij ik me ernstig gestoord heb aan de houding van de BMW dealer in Doetinchem (waar ik inmiddels geen klant meer ben), en van BMW Nederland die ik per brief om opheldering heb gevraagd.

Op een woensdagmiddag in maart 2024, op de terugweg van mijn werk, kreeg ik de melding ‘koelvloeistof niveau te laag, bij de eerste gelegenheid bijvullen’. Ik vermoedde een lek ergens, en besloot bij de BMW dealer in Doetinchem aan te gaan. Dat haalde ik net, met ook nog een melding ‘snelheid verminderen, motor wordt te heet’.

Auto op de brug, en binnen 10 minuten uitsluitsel: koelvloeistofslang geknapt. Met daarbij: bekend probleem, slang is op voorraad, kunnen we meteen repareren. Op zich prima service, maar ik had toch de nodige vraagtekens. Een onderdeel op voorraad, dat is zeldzaam, dan komt het dus echt vaker voor. Oh, het prijskaartje was ook niet mals, maar gelukkig kon ik een beroep doen op de Premium Selection garantie. Daar moest ik de dealer overigens wel zelf op attent maken.

Verder is de auto inderdaad probleemloos gebleken. Op een leeglopende achterband als gevolg van een spijker na, maar daar kan de auto natuurlijk weinig aan doen.

Kosten
--------

Van al mijn auto’s houd ik uitgebreide Excel overzichten bij. De BMW 320i Touring kost vooralsnog EUR 0,44 per kilometer. Daar zit alles bij: afschrijving, verzekering (allrisk), motorrijtuigenbelasting, onderhoud, benzine. Die benzine is overigens altijd Duits (of Oostenrijks), ik woon dicht bij de Nederlands-Duitse grens, en tank bij voorkeur SuperPlus.

Ter vergelijk, de voorganger van de 320i kostte EUR 0,27 per kilometer, gerekend over 10 jaar en ruim 200.000 kilometer. Ja, auto rijden is duur, en BMW rijden nog een stukje duurder.

Plus en min
--------------

+ sportief & comfortabel
+ complete uitrusting
+ zuinig

- niet helemaal vrij van problemen
- houding van sommige BMW dealers

Samenvatting
----------------

Net als bij mijn vorige auto eerst een kanttekening vooraf: alles is relatief, ook hoe je tegen een auto als deze BMW 320i Touring aan kunt kijken.

Voor mij voldoet de auto volledig aan mijn verwachtingen. Hij stuurt strak, is vlot, en is daarnaast comfortabel, met een bijzondere vermelding voor de fijne stoelen en de rust in het interieur. De ZF-automaat functioneert feilloos, een mooi stukje techniek. En ik vind het een mooie auto om te zien. Ik kijk vrijwel altijd even om als ik ‘m geparkeerd heb, ook na ruim 2 jaar.

7,5