BMW 316ti Compact Executive (2004)

BMW 3-serie Compact
BMW 3-serie CompactBMW 3-serie CompactBMW 3-serie CompactBMW 3-serie CompactBMW 3-serie CompactBMW 3-serie CompactBMW 3-serie CompactBMW 3-serie Compact - interieurBMW 3-serie Compact - interieur

Uitvoering316ti Compact Executive
Bouwjaar2004
Jaar van aanschaf2008

BMW gevoel

Na een aantal jaren met volle tevredenheid Honda te hebben gereden ben ik op zoek gegaan naar wat anders.

Bij toeval ben ik tegen mijn huidige BMW aangelopen en was na een proefrit meteen verkocht. Het gevoel wat deze auto geeft tijdens het rijden komen (met alle respect) een hoop andere merken niet bij in de buurt. Schakelen, sturen en het gevoel je een te voelen met de auto is top. Ik ben nu na de eerste ongeveer 7000km een tevreden BMW rijder. Je merkt op alle fronten dat je met een auto uit de hoger klasse onderweg bent.

Mijn 3.16 ti executive heeft vele opties zoals climate control, sportstoelen, cruise control, cd-wisselaar en als extra optie een ingebouwd navigatiesysteem.

Ik ben zeer te spreken over het rijgedrag en de degelijkheid van de auto. Het voelt sportief en vertrouwd aan. Wel moet ik eerlijk bekennen dat de 1800 cc motor niet te meest snelle is, zeker niet in combinatie met het gewicht van de auto. Hoewel de acceleratie dus niet het sterkste punt is van de motor, is het probleemloos hoge snelheden rijden. Je versnelt met gemak van 120 naar 160 en verder. Tevens blijft alles dan zeer degelijk en comfortabel als je verwacht van BMW.

Er zijn echter ook een aantal kleine puntjes van kritiek. Ten eerste moest het airbag detectie matje in de bijrijdersstoel vervangen worden (garantie). De achterbanden wegens scheef afslijten vervangen, maar er blijft na balanceren een trilling in de auto voelbaar bij bepaalde snelheden. Moet hier nog naar laten kijken, dus update volgt.

Jammer is dat bij het in- en uitstappen een gepiep hoorbaar is vanuit (naar ik aanneem) de achtervering. Dat doet afbreuk aan het BMW imago naar mijn idee, moet ik ook nog laten kijken. Laatste is dat het raam of deur aan bestuurderskant niet goed afsluiten want ik hoor vanaf 100km een gesuis van de wind. Ga ik snel laten oplossen ook.

Ondanks deze vervelende puntjes is de auto als geheel fantastisch en stap ik met groot plezier achter het stuur. Vroeger zeiden m'n vrienden en ik dat als je een 3.16 kocht, beter door had kunnen sparen van wat snellers, maar deze mening deel ik inmiddels niet meer. Het is niet de snelste auto, maar wel een BMW die je naar mijn idee elke keer opnieuw laat genieten als je instapt.

7,0