BMW 218d Gran Tourer (2015)
Uitvoering | 218d Gran Tourer |
Bouwjaar | 2015 |
Jaar van aanschaf | 2017 |
Eerste weken en KM's
Een nieuwere BMW. Na veel wikken en wegen de knoop doorgehakt en deze 2015 BMW 2 GT gekocht. Kreeg een schappelijke prijs terug voor de vorige 5 serie en een setje nieuwe banden (run-flat).
Het betreft een sport uitvoering met porno velgen, sportstoelen, automaat, 2L diesel, getinte ramen en een adaptief onderstel. Een nette auto om weer de nodige KM mee te rijden.
Het is absoluut in een aantal opzichten een stap terug als je van een categorie E naar een C gaat. Ik klaag er zeker niet over maar natuurlijk is het merkbaar. daarnaast kan een MPV sommige eigenschappen tov een laag model niet verbergen. Denk aan hoger zwaartepunt, meer oppervlak en dus meer weerstand op hogere snelheden plus iets meer geluid tijdens het rijden. Nogmaals allerminst een klacht en geen probleem. Het was een bewuste keuze om hoger te zitten en profijt te hebben van het gemak van een MPV koets. Wij zijn de verschillen inmiddels wel gewend aangezien we keer op keer wisselen tussen een station en MPV de afgelopen jaren.
Hoe is deze 'niet' core BMW MPV. Geen achterwiel aandrijving en door een aantal journalisten beticht van commerciële overwegingen BMW. Ik zeg lekker belangrijk en iedereen wil toch geld verdienen...anders kunnen ze geen core auto's meer maken als er geen geld wordt gemaakt. Daarnaast is het de keuze van de koper om dergelijke auto's wel of niet te kopen?! Ik heb het dus bewust gekozen mede omdat ik het verschil tussen de 5 serie en de nieuwe niet te groot wilde laten voelen. Ik heb 3 Renault scenic's versleten. Heerlijke auto's maar toegegeven vanuit een 5 serie is de stap naar een 2 GT kleiner qua 'premium'beleving dan een Scenic/zafira etc. Geen zins negatief over deze merken en modellen maar wilde uiteindelijk bij BMW blijven.
De 2 GT heeft zich al ten dele bewezen aangezien ik al de nodige KM's heb gereden in de meest voorkomende situaties (file, snelweg, b- wegen, vol bepakt (4p, 2 honden en bagage), korte en lange ritjes. Ik ben blij met de keuze en kijk al uit naar de vele KM's die ingepland staan.
Ik ben tegen de 2m en de zitpositie is goed. Het was even zoeken naar de juiste positie ook om ook het hele dashboard goed te kunnen blijven zien. Maar inmiddels gevonden. Zoals aangegeven al met volle bepakking weg geweest en zelfs met 6 man er in gereden. Dit betekend dat 1 persoon de gelukkige was om op de 3e zitrij plaats te nemen. Prima voor de kortere stukjes maar uiteraard niet voor lange ritten.
De 8 versnellingen doen prima wat ze moeten doen. Vlot schakelen en in het juiste toeren/koppel bereik blijven. In sportstand is de motor en bak iets alerter maar geeft niet veel meer snelheid. Het is wel fijn dat het onderstel nog strakker word. Dat is in enkele situaties prettiger om op de snelweg snelheid vol bepakt het wobbelen tegen te gaan.
Het navigatie systeem/ Idrive is uiteraard weer uitgebreider, ziet er mooier uit en betreft gebruikersgemak weer als vanouds. Ik kwam er laatst achter dat je de ventilatie kan vooruit programmeren. Grappig maar is het echt nodig? Ook op afstand kan je via een smartphone auto uitlezen en de verlichting bedienen. Niet echt nodig maar wel grappig.
Als ik spraak opdrachten geeft gooit mijn bedrijfstelefoon roet in het eten. De functionaliteit gaat over naar de telefoon en niet het scherm van de auto. Aldus als ik een navigatie opdracht geef gaat mijn telefoon navigeren en niet de navigatie in de auto. geen probleem aangezien BMW zeer handige voorkeurs knoppen heeft voor navigatie/telefoon en radio.
Veel functies gebruik je niet maar dat is ook met andere producten zoals je TV thuis. Je zoekt uit wat jezelf wilt gebruiken en dat is het dan. Ik ben wel altijd gefascineerd geweest van licht. Spaarde vroeger geen plaatjes maar zaklantaarns. Op deze auto zit LED dimlicht/ groot licht en bocht verlichting. 1 woord, HEERLIJK. Wat een fantastisch licht. Goed voor de veiligheid en nog geen tegenligger gehad die er last van had. Ook binnen in kan je LED strips instellen. Een kerstboom. Heerlijk :-). Uiteraard is het kerstboom gehalte in de nieuwe MB E en 5 serie groter maar dit is al leuk in de 2GT. Over de nieuwe 5 gesproken. Tijdens oplevering zei de verkoper tegen mij: kom even mee kijken wat ik net binnen heb gekregen. De Nieuwe 5 serie. Wat een mooie auto is dat. Lekker dromen over de volgende in een x aantal jaar.
Verbruik: Op papier zou deze 2 GT +20% zuiniger moeten zijn dan de vorige. In de praktijk is dat nog niet gebleken. Ik zit zelfs iets boven het vorige verbruik van 1:16.
Mijn rijstijl is hetzelfde dus dat zou niet een factor kunnen zijn. We zullen zien de komende km's.
Ik zal deze review over een tijdje wel weer updaten.
Brandstof verbruik na 3 maal tanken.
Ik heb inmiddels 3 maal bij de pomp gestaan om de auto van een nieuwe lading diesel te voorzien.
Ik bewaar altijd mijn tankbonnetjes en eens in de zoveel tijd klop ik deze op een rustig moment in, in een ms-excel overzicht.
De vorige auto (BMW 5 serie station 2L diesel automaat) kwam uit over 2 jaar sturen 1:16. 16 km op een liter diesel dus.
Op papier is deze 2 Series Gran Tour zo'n 25% zuiniger dan de vorige auto. Ik was dus erg benieuwd waar de verbruik cijfers op uit zouden komen na ruim 2.000 km.
Er van uitgaande zelfde soort rites, zelfde bestuurder en zelfde rijstijl. Daarnaast op zich weinig snelweg km's aangezien woon werk niet over de snelweg hoeft en ik vaak de 80 km weg pak. Cruisecontrol netjes op 84 en rollen maar. Ook nog niet bij onze oosterburen geweest en weinig keren echt over de max snelheidsbeperkingen gegaan. Daarnaast ook nog niet gegumd met de auto.
Het resultaat is vrij teleurstellend. Het is zelfs slechter dan de vorige auto.
Ik kom nu uit op 1:14.79.
Dat is 7.54 procent slechter dan de vorige auto. Ik vraag mij dan ook af waar zijn die 25 procent zuinigere km heen..?
Liggen die nog bij de dealer?
Het is wel zo dat de vorige auto in de maanden (winter) JAN/FEB ook iets slechter scoorde dan gemiddeld, al waren dat kleine verschillen.
De vorige auto's (Renault GR Scenic's, Opel insignia, Peugeot 407SW) waren allemaal qua verbruik beter. Allemaal een diesel motor en des tijds een jongere bestuurder die iets harder op het gaspedaal drukte dan de iets wart grijzere bestuurder dat ik nu ben?
Best wel jammer...mede aangezien ik het nu zelf moet betalen ( LOL ) het geen lease auto is.
voorbij de 100k
Al weer de nodige km gereden.
Inclusief de nodige ritjes naar Parijs voor mijn werk ook een hele bijzondere naar BMW Welt in München.
Museum en fabriek bezoek waar ze de 3 series produceren.
Leuke aanrader om een keertje te doen mocht dit je interesse hebben. Maak er een leuk uitje van en neem 1 of 2 overnachtingen in de buurt. De 2 serie heeft de rit in alle comfort en rust gedaan. Alleen de 19" banden kunnen wat meer herrie maken. Ik zou bij een volgende maximaal 18" kiezen om net wat meer comfort te hebben.
Verder niets bijzonders te melden over de auto.
Update: Ik heb toch icm winterbanden een setje 17" velgen gekocht en de 19" verkocht. Uiteraard na de nodige km op de 17". In dit geval een enorm verschil in afrolgeluid en voor mij de moeite waard om het zo te laten.
Voorbij de 120.000 km
Gisteren na een monster rit van 1400 km en 17 uur verder aangekomen in Kroatie. Over 3 uur vertraging opgelopen in Duitsland. Ik heb mijn vrouw het stuur niet gegeven maar dat was voor beide geen probleem. Was blij dat dat we er eindelijk waren...in de sneeuw. Beide hadden na 17 uren wel wat last van de bips...maar dat is niet verwonderlijk. We zijn niet specifiek gekomen voor de sneeuw maar leuk dat er nog wat is. Vanuit de kofferbak ook geen klachten van de honden...maar ook die blij in de bergen.
De auto heeft zich goed gedragen zowel op de snelwegen en in de bergen. Als we volgende week weer terug zijn in NL zal ik de update verder uitbreiden met verbruik en nog wat foto's toevoegen. Wel kan ik zeggen dat ik nog steeds niet blij ben met 1:15... zou toch veel beter moeten zijn zeker als de benzine varianten dit ook halen..
30-03-2018: Terug uit Kroatië. Op de heenweg enorm veel vertraging opgelopen en op de terugweg zat alles mee. Het scheelde ruim 5 uur!
Nog steeds een lange rit maar inclusief enkele stops en paspoort controles binnen 12 uren terug in het midden van Nederland. Rustig gereden en in Duitsland (los van ongeveer een kwartiertje lekker door gassen met plus 200km/h op het klokje) de cc op 150km/h en netjes afremmen (uitrollen)bij limieten onder de 150. De auto leek hiervoor gemaakt en de 12 uurtjes vlogen voorbij en verder geen gekkigheid op de snelwegen.
Verbruik rond de 1:15,5.
Het in Eco pro zetten heeft geen toegevoegde waarde.
Bijna 200.000
Ivm de corona maatregelen zijn er helaas weinig km's gereden. Stilstaan is helemaal pijnlijk voor een diesel gezien de overdreven belasting hierop. Overigens vind ik persoonlijk dat auto's te zwaar en onevenredig belast worden. Straks krijgen we rekening rijden en ik hou mijn hart vast. Het zal wel over tijd weer misbruikt worden. Minder zullen we niet gaan betalen. Maar laten we mijn klaagzang maar stoppen.
De 2 serie is inmiddels een jaar weg maar heeft mij altijd perfect in alle comfort van a naar b gebracht. Helaas dat de situatie zo is, ik had de auto anders zeker gehouden en naar de 3 ton gereden.