BMW 120d High Executive (2005)
autoreview
Signalement
Uitvoering | 120d High Executive |
---|---|
Versnellingen | 6, Sequentiële Automaat |
Bouwjaar | 2005 |
Jaar van aanschaf | 2005 |
KM-stand laatst | 0 km |
ERVARINGEN
update februari 2007:
De auto is recent ingeruild op een E90 320d Touring Automaat. Zelfde motor, zelfde bak, maar toch wel andere beleving. Ik ben niet zo goed in het beschrijven van het verschil, maar het komt er op neer dat je voor de fun veel liever in een 120d rijdt dan in 320d, waar de 120d je uitdaagt, verleidt de 320d je tot rustig rijden. Het resultaat zie je ook terug in het verbruik, nu zit ik op 6,5 liter per 100 km. Let wel: volgens de boordcomputer! Ze schijnen nogal eens af te wijken...
Met 50.000 km per jaar prefereer ik liever het comfort van de 3 serie, ipv de fun van een 1 serie. Maar dat zegt iemand die jarenlang ook Citroen heeft gereden.
Al met al overdonderd door de kwaliteit van de 120d kan ik met veel plezier terugkijken op één brok techniek met een superfunfactor.
------------
Ik ga niets zeggen over het uiterlijk, slechts over mijn ervaringen met de auto zelf.
- Prestaties:
Met 163pk, zes automatische versnellingen, héél veel NM’ers en wat leuke opties is het elke dag weer leuk rijden. Zelfs zo leuk dat het verbruik ten opzichte van de vorige auto met 0,9 liter per 100 km omhoog is gegaan. (7,8 versus 6,9)
Dit is opmerkelijk omdat de vorige auto 48pk minder vermogen had, 75NM minder koppel, één versnelling moest ontberen (5 ipv 6) én zwaarder was (1325kg voor de 120d en 1485kg voor de 318d Touring automaat). Je zou dus verwachten dat het 163pk blok het een stuk makkelijker heeft dan de oude 115 pk in de 3 serie. Helaas voor hem is dat niet het geval, want de 1 serie daagt je elk moment uit om ten volle te genieten van dat wat de combinatie auto, motor, bak kan.
In Nederland is het oppassen geblazen en is het niet leuk om hard te rijden. Ik heb hem wel al een paar keer in Duitsland in de dieseltoeren mogen jagen en dat tovert toch wel een smile van oor tot oor op je gezicht.
- Comfort:
Ik heb er bewust voor gekozen geen sportonderstel te nemen omdat de auto van nature al behoorlijk straf is afgeveerd. Als ik met de 120d een lang stuk moet rijden na een zware dag, dan verlang ik af en toe naar wat meer comfort.
De geluidsproductie van de auto is wat hoger dan in de drie serie. Dit wordt deels veroorzaakt door de motor, banden (runflat) maar ook lawaai rond de spiegels.
- Interieur:
Ik moest even wennen na de overstap uit de E46 318d. Ik was erg gehecht geraakt aan dat interieur. Het nieuwe 1 serie interieur is van een andere (ontwerp)generatie. Het bevalt me inmiddels beter, al vind ik de styling van de deurpanelen minder.
De stoelen zitten goed, ze zijn goed verstelbaar.
Ik heb nog nooit achterin gezeten, het schijnt er krap te zijn. Ik geloof het wel, zit veel liever voorin ;-)
- Afwerking:
Ik heb géén ervaring met andere merken van de huidige generatie (zoals Audi, Ford, Mercedes) voor wat betreft het afwerkingsniveau, dus ik kan geen vergelijk maken. Ik kan alleen zeggen dat er na 20.000 km nog NIETS rammelt, ALLES het nog doet en ALLES er nog als nieuw uitziet.
De auto voelt als graniet aan, is subliem afgewerkt en zelfs bij extreme koude is er geen rammel in het interieur te bekennen.
- Algemeen:
Het is gewoon een groot feest om in deze auto te rijden. Helaas merk ik links en rechts wel wat afgunst op de weg. Ik probeer het te negeren.
PROBLEMEN
Na 20.000 km kan ik het volgende melden:
- Geen.
Wat ik wel heb gehad is een lekke band, volbeladen 200 km van huis, diep in Limburg in de avondspits werd ik door de boordcomputer middels een descent waarschuwingstoontje en een grote gele ’band’ midden op mijn dashboard gewaarschuwd voor het feit dat ik een lekke band had. Ik reed iets van 110km per uur. Omdat de auto beladen was en de weg slecht merkte ik het in eerste instantie niet direct. De auto ging niet slingeren, ging niet scheef hangen en verminderde ook niet van vaart. Pas nadat ik de auto aan de kant had gezet kon ik constateren dat de linker achterband lek was. Nadat ik de dichtsbijzijnde dealer had gebeld, kreeg ik te horen dat het geen probleem was om nog de resterende 60 km naar hem toe te rijden. Het grote voordeel van de Runflat banden! Anders had ik in de regen, in het donker, langs de kant van de weg de band moeten verwisselen.
Designfoutje:
Het lichtje van de automatische regensensor (aan/uit) is slecht zichtbaar.
Irritante gewoonte:
De handgreep van de deur rechtsachter blijft af en toe ’hangen’ waardoor de deur niet goed in zijn slot valt.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.