Audi S5 Sportback 3.0 TFSI quattro (2017)

Gebruikersreview

Audi S5 Sportback 3.0 TFSI quattro (2017) #2

UitvoeringS5 Sportback 3.0 TFSI quattro
Bouwjaar2017
Jaar van aanschaf2025

Audi S5 Sportback Quattro

Komende van een vw Passat, daarna een Audi A4 Sline, wilde ik een stapje hoger. Mijn droomauto was altijd en A5 coupe
De modellen van 2009-2014 zijn prachtig, maar ik heb veel verhalen gehoord over de betrouwbaarheid van deze jaren (olieverbruik, ketting etc). Ik heb zelf een A4 1,8 gereden, en daar was de zuigermod op uitgevoerd, dus daar had ik geen problemen mee.

Mijn oog was gevallen op een A5 coupe B9, blauw, fantastische wagen..4 maanden in rond getuft, maarrrr...zeer onpraktisch in dagelijks gebruik. grote zware deuren dus altijd problemen met uitstappen op een parkeerplaats, om iemand achterin te krijgen ging nog wel (mits niet groter dan 1,70), maar er uit krijgen was elke keer een zware bevalling.
Qua opties was ie niet al te uitgebreid (sterker nog, hij was gewoon kaal), gloss black inzetstukken en géén rgb ambient verlichting
hoop geld voor betaald, maar niet tevreden.
ik wilde een Sportback uitvoering, maar de 2017 B9 uitvoering vind ik niet mooi qua styling. de styling van de S5 wél, is net een tikkie sportiever, maar die versie had weer het probleem met de tuimelaars. Totdat ik in Limmen een Sportback op zag duiken op de bekende website die qua styling, opties en prestatie naar mn wens was. Geinformeerd of de tuimelaars geupgrade zijn, en dat was het geval..dusssss....even gaan kijken.

Ik appte mn vriendin dat ik even aan het kijken was bij de S5 en dat ik later was met eten...dat werd dus 5 uur later.
Uitgebreid gesproken met de verkoper, proefrit gelijk gedaan, en toen merkte ik een totaal andere (betere) ervaring dan met de A5 coupe.
Volledig lederen bekleding, inzetstukken met alcatara en carbon, ZF automaat, schuifkanteldak, complete ambient verlichting, makkelijk toegankelijk door de 4 deuren en een laadruimte van heb ik jou daar.
Ik was gelijk verliefd, maar moest wel 15k bijleggen na inruil van de A5.. dit 2 daagjes laten inzinken...en overstag gegaan. ik vind m gewoon erg gaaf.

Comfort en prestaties
Comfort is erg hoog in deze auto, qua afwerking geweldig, virtual cockpit, geen touchscreens, maar de MMI knop waarmee ik alles regel zonder afgeleid te zijn en geen vette vingers op het scherm heb. Verwarmde stoelen met massagefunctie, lane assist, side assist en hele rattaplan, geweldig
Qua prestaties kan ik niet andere zeggen dat ik elke keer glimlach bij het intrappen van het gas. ik heb m stage 1 laten kietelen (naar 410 pk, 600 nm koppel). een sprint van 0 naar 100 in 3,7 seconden, van 80 naar 120 in 2,1 seconden en bij 240 per uur blijft ie maar trekken. en dan dat geluid uit de pijpen...1 woord... geweldig
maar lekker cruisen met gesloten uitlaatkleppen op lange afstanden ook zeer comfortabel, stil én zuinig (1 op 16)

Betrouwbaarheid.
Sinds de aankoop 27000 km mee gereden.Nog geen noemenswaardige storingen en pech gehad (1 keer lekker band, kan gebeuren).
om de 12000 km een oliewissel gedaan om m fris te houden.

Kosten
naast aanschaf (40.000) vallen de kosten me echt mee.
100 wegenbelasting per maand
115 all risk verzekerd
4 nieuwe banden (1000)
1 nieuwe remblokken achter (250)
grote beurt (500,)
Oliewissel met kleine beurt (400,-)
en brandstofkosten, tja...dat wisselt natuurlijk

Tot nu toe erg tevreden met deze auto, mn vriendin is er ook gek mee, dus dat scheelt :)

9,5