Audi S5 Coupé 4.2 FSI quattro Pro Line (2007)

Audi S5 Coupé 4.2 FSI quattro Pro Line (2007)

UitvoeringS5 Coupé 4.2 FSI quattro Pro Line
Bouwjaar2007
Jaar van aanschaf2016

Eerste ervaringen

Mijn autoverleden is ietwat turbulent te noemen; porsche 964 uit 1990, porsche 993 uit 1994, porsche 996 carrera 4s uit 2002, polo bluemotion uit 2010, prius uit 2008 (op lpg), prius uit 2009, aygo uit 2007, prius uit 2009, C1 uit 2008 en nu mijn huidige auto.

Vanwege ander werk heb ik sinds februari nog slechts enkele kilometers woon-werkverkeer. Voorheen reed ik ruim 700km per week, dus dan was het rijden met een benzineslurper geen feest, maar nu kon het dus (weer). Tot nog toe had ik maximaal 6 cilinders onder de motorkap gehad, en hoewel ik absoluut een liefhebber van Amerikaanse auto's ben lonkte de V8 toch wel enigszins.

Ik heb een tijdje het internet afgestruind zoekende naar een leuke fun-auto waarmee toch enigszins normaal viel te rijden. Ook vond ik het wel fijn om de mogelijkheid te hebben passagiers mee te nemen. Ook een redelijke kofferbak voor de boodschappen was een pre. Audi had daarbij mijn voorkeur.

Nu was ik altijd al gecharmeerd van het uiterlijk van de A5. De S5 is wat mij betreft de overtreffende trap daarvan. Het moest dus een S5 worden. Ook heb ik nog vluchtig naar een RS5 gekeken, maar dat viel budgettair toch weer wat minder goed te verantwoorden.

Op enig moment kwam ik mijn huidige auto tegen. Een S5 van eind 2007 vol met leuke opties. De auto heb ik laten keuren bij de Audi dealer en de auto verkeerde in goede staat.

Wel zijn er een aantal dingen die ik dien te doen; een grote beurt, nieuwe accu en (op termijn) nieuwe remblokken en banden achter. De auto gaat daarvoor een dezer dagen naar de garage.

De ervaringen tot dusver zijn positief. De auto laat zich zeer gemakkelijk rijden. Vanwege het koppel kan je het gehele stadsverkeer in de derde versnelling doen (als je dat mocht willen). De eerste twee versnellingen zijn daarentegen weer behoorlijk kort. De motor heeft met 354pk voldoende vermogen, maar iets meer zou denk ik ook geen kwaad doen. Wellicht is dat iets voor op termijn. Verder ben ik zeer te spreken over de B&O speakers en het algehele afwerkingsniveau.

Algehele conclusie tot dusver is dat het een leuke GT is; voldoende vermogen, bescheiden uitlaatgeluid een zeer mooi voorkomen.

Problemen:
Helaas wel al meteen een probleempje. Ik kwam er tijdens het schoonmaken achter dat de vloer bij de ventilatieroosters aan de bestuurderskant wat nat is. Dit is waarschijnlijk een verstopte afvoer van de voorruit, dus dat wordt bij de beurt meteen opgelost. Voor de rest lijkt er een gat te zitten in de tank.....

Naar de garage

Bij aankoop van de auto wist ik dat er een aantal zaken gedaan moesten worden, waaronder een grote beurt en (op termijn) remblokken en een nieuwe accu.

Vandaag is de S5 dan ook naar een Audi-specialist gegaan voor deze werkzaamheden. De auto heeft een grote beurt gehad, waarbij tevens de bougies, remblokken achter en de accu zijn vervangen. Tevens is de lekkage verholpen en is het bestuurdersraam ietwat afgesteld vanwege een kleine ruis op hogere snelheden. Voor dit alles was ik ruim €1.100 kwijt; zeker niet verkeerd voor zo'n auto.

Wel kwam ik er achter dat de auto keyless entry heeft, evenwel dat deze niet werkt. Op korte termijn gaat de auto dus nog even terug om de sensoren in de deurhendels te laten vervangen; dan is de auto weer volledig tiptop in orde. Een korte speurtocht op het www leerde me dat dit een veelvoorkomende kwaal is bij Audi, en dat het herstellen geen kapitalen kost; ik blij.

Nu de komende tijd maar eens wat kilometers gaan maken en dan zal ik mijn eerste echte (rijders)ervaringen delen.

Lekker rijden

Inmiddels heb ik de auto twee maanden in bezit en heb ik er circa 3000km mee gereden.

De afgelopen kilometers zijn voorbij gevlogen. Vooral op hogere snelheden voelt de auto enorm goed. Ik had verwacht dat de auto met 354pk als een echt racemonster zou aanvoelen, maar het gewicht maakt het toch meer een gedoseerde ervaring. Hij is snel, maar je hebt eigenlijk niet echt het gevoel dat je abrupt in je stoel wordt gedrukt. Daar staat weer tegenover dat de eenvoud waarmee je snelheden bereikt maakt dat je vaak niet in de gaten hebt hoe hard je rijdt.

De reacties van mensen zijn bijzonder goed. Eigenlijk nog geen negatieve reacties mogen ontvangen. Mensen die geen verstand van auto's hebben vinden 'm mooi, en zij die er wel verstand van hebben weten wat er onder de kap schuilt.

Het geluid had voor mij zo nu en dan wel wat "rauwer" gemogen. Een Akrapovic uitlaatsysteem met schakelaar zou daarom niet misstaan, al denk ik dat de prijs van zo'n systeem me van aanschaf zal weerhouden.

Dan het verbruik....tja. Hij lust een slokje, ook bij normaal (rustig) verbruik. Ik ben laatste 350km over de snelweg gereden (gemiddeld 110) en toen had ik mijn beste prestatie tot dusver: circa 1 op 9.

Omdat ik de niet-originele velgen niet zo mooi vond heb ik 19 inch audi-speedline velgen gekocht. Deze moet ik er nog op laten zetten; zodra ze erop liggen zal ik nieuwe foto's maken.

Op naar de volgende!

7,5