Audi Q8 55 TFSI quattro Pro Line S (2019)
| Uitvoering | Q8 55 TFSI quattro Pro Line S |
| Versnellingen | 8, Sequentiële Automaat |
| Bouwjaar | 2019 |
| Jaar van aanschaf | 2025 |
| KM-stand bij aanschaf | 115.850 km |
| KM-stand laatst | 115.850 km |
Vervanger van de Stelvio
Ik begin even met een disclaimer; ik vind het zelf altijd leuk om te lezen wat de beweegreden van mensen zijn om voor hun auto te kiezen. Maar niet iedereen is daar blijkbaar van gecharmeerd gezien de wat negatieve reacties op mijn intro review van de Stelvio destijds. Echter trek ik me daar weinig van aan, maar als je daar niet in geïnteresseerd bent kun je het 1ste deel gewoon overslaan en wachten op mijn 1ste echt rijders review 😊
Na bijna 3 jaar met volle tevreden een Alfa Romeo Stelvio gereden te hebben, werd het gezien de kilometerstand (bijna 240.000 km) tijd voor iets anders. Ondanks dat de Stelvio een erg prettige auto is, wilde ik graag een auto met nog meer ruimte en meer comfort voor de lange afstanden. Als auto freak ben ik een jaar geleden al begonnen met me te oriënteren voor de opvolger van de Stelvio. Daarbij was de keus in eerste instantie gevallen op een Q7 van de vorige generatie (2015). Echter toen bleek dat importen van een hybride facelift versie niet heel veel duurder was, kon het zoek gebied ook wat worden uitgebreid. Toen bestond de shortlist uiteindelijk uit een hybride Q7/Q8/X5/GLE en een Toureg.
Maar sinds de laatste 6 maanden is het importaanbod hiervan behoorlijk verminderd. Daarnaast zijn de prijzen in NL dusdanig gezakt dat er weinig prijsvoordeel meer is door te importeren. Dus toen was het niet meer noodzakelijk om perse naar een hybride versie te zoeken, in NL mocht het ook gewoon een normale benzine versie worden (ook omdat het verschil in maandelijkse kosten door het vervallen van korting op de wegenbelasting voor een hybride auto voor ons niet veel voordeliger is). De GLE en X5 waren ondertussen van de shortlist afgevallen, ondanks dat de X5 in alle tests als beste naar voren kwam. Dat zal vast ook de reden zijn dat je hem relatief veel tegenkomt (en dus juist de reden dat ie bij ons afviel).
De Q8 vind ik persoonlijk een zeer geslaagd model, maar is ook wel de duurste van de 3. De Toureg vind ik persoonlijk stijlvoller in het chroom met de chromen Suzuka velgen dan een Q7; die oogt wat log. Deze Q8 kwam rond april/mei op de markt, echter toen nog buiten budget. Samen met mijn vriendin besloten dat het een Toureg zou gaan worden, omdat deze toch minder patserig is dan een Q8. Maar toen de prijs van deze overvolle Q8 flink gezakt was zijn we toch maar een proefrit gaan maken. Ik was wel verkocht, gelukkig vond mijn vriendin deze in het echt mooier/beter dan op de foto’s (en alle Q8’s met zwarte velgen). Desalniettemin hebben we toen de knoop niet doorgehakt en bleven we zoeken naar een Toureg. Maar omdat een versie met mijn wensen niet te vinden was toch weer even contact opgenomen met verkoper van de Q8 om te vragen of deze nog beschikbaar was en of hij nog een mooie prijs kon maken. Op de prijs kon hij niks doen, omdat deze nog steeds 5k tot 10k goedkoper was de andere beschikbare/vergelijke die te koop aangeboden werden, maar hij wilde ons wel tegemoet komen qua inruil op de Alfa. Dus uiteindelijk de knoop doorgehakt om toch voor deze Q8 te gaan.
Ik ben echt benieuwd hoe goed deze uber SUV, die bijna het summum van comfort zou moeten zijn, bevalt. En of het echt hetgeen is ik uiteindelijk voor ogen had als vervanger van de Alfa. Een greep uit de overvolle optielijst die dit mogelijk moet maken:
• ventilatie en massage stoelen
• head up display
• geluidsisolerend glas
• HD led Matrix koplampen
• B&O premium audi (het peperdure systeem waarbij de tweeters uit het dashboard omhoog komen)
• stoelverwarming achter
• panorama dak
• servosluiting op de deuren
• vierwielbesturing
• interieurvoorverwarming
Je kunt beter vragen wat er eigenlijk niet op zit; want de optielijst laat zien dat de 1ste eigenaar er voor maar liefst ruim 40k (!) aan opties bij besteld heeft. Daarom blijf ik het verbazingwekkend vinden dat niemand anders deze fraaie en volle Q8 opgepikt heeft, die gezien zijn opties en prijs een “koopje” is (zelfs nog bij een officiële VW/ Audi dealer met 12 maanden garantie).
De ervaring, na de eerste 100km, is uiteraard, zeer positief. Je voelt je de koning op de weg, letterlijk en figuurlijk. En wat een rust en comfort. Toch ook al een paar klein minipuntjes:
* wat ook bij de tests naar voren komt; de opbergruimte voorin is vrij beperkt; onder de armsteun past net je telefoon en een klein zakje drop
* Andriod Auto is niet draadloos, dat wil ik nog wel regelen
* voor nu moet ik steeds mijn SIM pincode opgeven bij het instappen, hopelijk is dat ergens een instelling
Over 2 weken volgt een uitgebreider verslag komen over hoe dit alles bevalt. Volgende week staat een lang weekend naar Basel op de agenda, dus een perfecte gelegenheid om de auto meteen goed te leren kennen op zijn meest natuurlijke habitat; de Autobahn.
Ontdek deze occasions: had je ze al gezien?

Audi Q8 55 TFSI e quattro Pro Line S Panoramadak - Privacy glas - Sportstoelen - Elektrisch verwarmbare/verstelbare stoelen - Servosluiting - Adaptive air suspension sport - Audi active lane assist - Audi pre sense -
- 2022

Audi Q8 55 TFSI e quattro ABT | S-line binnen buiten | Massage | Trekhaak | PANO | Tour | City | B&O | HUD | Softclose |
- 2023

Audi Q8 55 TFSI e Quattro Pro S-LINE ** MATRIX, LEDER, VIRTUAL, ACC, MEM, HuD, LUCHTVERING ** 1e EIG - 5 jaar AUDI GAR - UNFALLFREI ** ** INFORMEER OOK NAAR ONZE AANTREKKELIJKE FINANCIAL-LEASE TARIEVEN **
- 2024