Audi Q4 e-tron 45 quattro S edition (2025) #2
| Bouwjaar | 2025 |
| Jaar van aanschaf | 2025 |
| KM-stand bij aanschaf | 20.000 km |
| KM-stand laatst | 34.000 km |
Wanneer verwachtingen en realiteit uit elkaar lopen
Na enige tijd met mijn Audi te hebben gereden, ben ik tot de conclusie gekomen dat de auto op veel vlakken niet aan mijn verwachtingen voldoet. Hieronder deel ik mijn belangrijkste ervaringen.
Algemeen
Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik deze auto vrijwillig heb overgenomen van een vertrekkende collega. Het configuratiesysteem van Audi is echter zo onoverzichtelijk dat het vrijwel onmogelijk is om een helder beeld te krijgen van de uitrusting. Zo heeft de auto wél stoelverwarming, maar geen stuurwielverwarming, omdat dat laatste onderdeel is van een duur pakket met assistentiesystemen. Ook kwam ik er pas in de praktijk achter dat er geen dodehoekdetectie aanwezig is — opmerkelijk voor een auto van meer dan 60.000 euro.
Daarnaast moet je nog altijd op de knop van de sleutel drukken om de auto te openen. De kofferklep kun je wel met de sleutel openen, maar niet sluiten; daarvoor moet je altijd het knopje op de klep zelf gebruiken. Erg onhandig.
1. Multimedia
Het multimediasysteem laat te wensen over. Het infotainmentsysteem is onoverzichtelijk en bevat talloze knoppen en tegels met beperkte functionaliteit. Storend is ook dat er regelmatig meldingen verschijnen over een verbroken verbinding, die je handmatig moet wegdrukken, zelfs als de verbinding alweer hersteld is. Sommige woorden in het MMI zijn ook letterlijk vanuit het Duits vertaald, terwijl deze woorden in het Nederlands niet bestaan.
Het MMI-bedieningselement op de middenconsole is eveneens onpraktisch: het zit te ver weg en werkt niet intuïtief. De sliderknoppen op het stuur zijn ronduit irritant; tijdens het rijden verander je onbedoeld het volume, het display of bel je zelfs iemand op. Het dashboard oogt bovendien rommelig en onlogisch, wat het gebruiksgemak verder schaadt.
Na het afronden van een kaartupdate ben ik in een stad vastgelopen in een doodlopende straat, terwijl duidelijk te zien was dat deze afsluiting al langere tijd bestond.
Een route plannen via de mobiele app werkt inconsistent. De app houdt rekening met afgesloten tunnels en stuurt keurig een alternatieve route, maar deze wordt vervolgens niet door de auto ontvangen. Voer je de route handmatig in, dan houdt de navigatie geen rekening met die afsluiting.
Bij gebruik van Waze verschijnen er wel richtingspijlen op het instrumentenpaneel, maar zonder afstandsindicatie. Er staat bijvoorbeeld een pijl naar rechts, maar je weet niet of dat na 30 meter of 500 kilometer is.
Bij lage accucapaciteit stel ik een route naar een HPC-lader in. De auto kiest vervolgens zelf een alternatieve HPC, ver buiten de oorspronkelijke route, en blijft daaraan vasthouden, zelfs wanneer je dichter bij de oorspronkelijk gekozen lader bent.
Ook gaf de klok plotseling een tijd aan die negen minuten afweek, waarna deze de volgende dag vanzelf weer correct was.
2. Laden
Het komt regelmatig voor dat de auto traag verbinding maakt met een laadpaal. Vaak volgt er een foutmelding waardoor de hele procedure opnieuw moet: kabel eruit, afmelden, opnieuw aanmelden, kabel erin, enzovoort. Ook ontkoppelt de laadkabel soms niet; alleen door de auto te openen en te sluiten wordt deze vrijgegeven. Ik laad bij verschillende palen in zowel Nederland, Belgie als Duitsland.
3. Interieur
Het interieur stelt teleur wat betreft afwerking en materiaalgebruik. De stoelen hebben harde kunststof panelen die snel losraken, en ook de rails zijn matig afgewerkt. De stoelbekleding oogt goedkoop — het doet zelfs denken aan de ‘scoubidou’-touwtjes van zo’n twintig jaar geleden. Voor warme zomers houd ik mijn hart vast. Daarnaast ontbreken opbergnetjes aan de achterkant van de voorstoelen.
Het flessencompartiment in de portieren is daarentegen een slimme vondst: drinken binnen handbereik zonder dat het in de weg zit.
Het naar voren of achteren verstellen van de stoel gebeurt met een hendel aan de rechterkant. Omdat ik niet in de auto pas op de stand van mijn vrouw, moet ik eerst vooroverbuigen om erbij te kunnen — onhandig.
Veel materialen zijn uitgevoerd in hard plastic of pianolak, wat een goedkope indruk geeft. Opbergvakken zijn niet bekleed, waardoor voorwerpen snel rammelen. Hiervoor heb ik aftermarket rubber matjes aangeschaft. De ruimte onder de armsteun is een diepe, onpraktische kuil zonder indeling. Een zonnebrilhouder ontbreekt, en zelfs de handleiding heeft slechts een dunne kartonnen kaft. Ook zijn er nutteloze knoppen aanwezig die alleen maar verwarring veroorzaken.
De klimaatregeling is lastig comfortabel af te stellen; er heerst vaak een onaangename temperatuur in de auto. Het lijkt niet mogelijk een prettige stand te vinden, en dit wordt door meerdere mensen bevestigd. Het schuifdak wordt ook geopend met sliders. Deze zitten naast de lampjes van de interieurverlichting. Het is al meerdere keren voorgekomen dat je bij het openen van het dak ook meteen de interieurverlichting aan zet.
De hoedenplank is een simpel kartonnen plankje met twee touwtjes. De armsteun in de deur zit voor mij te laag. Omdat ik lang ben moet ik ver uit mijn stoel moet komen om de rechterkant van het touchscreen te bedienen. en de MMI controller te bedienen. Bij het aanpassen van de sfeerverlichting verandert de verlichting achterin niet mee.
De binnenruimte is wel uitstekend, zowel voor bestuurder als passagier. De kofferruimte is ruim en praktisch vormgegeven. Het ontbreken van een frunk heb ik opgelost door een aftermarket exemplaar met gasdempers te plaatsen; een vieze laadkabel in de kofferbak vind ik niet ideaal.
4. Exterieur
De buitenspiegels zijn buitenproportioneel groot, waardoor het lastig is om om de auto heen te lopen wanneer je naast een andere auto staat. Inklapbare spiegels zijn bovendien alleen in een pakket verkrijgbaar. De ruitensproeiers presteren matig en de verlichting is overdreven: bij het afsluiten volgt een ware lichtshow — eerder gênant dan indrukwekkend. Het dimlicht springt bovendien telkens terug naar de automatische stand, terwijl ik graag zelf de controle houd.
De matrixverlichting, die vaak geprezen wordt, valt tegen vergeleken met mijn vorige auto. Die werkte vloeiender, terwijl de Audi met ‘blokken’ schakelt. Het lijkt ook alsof de lichtopbrengst minder is, al kan dat beeldvorming zijn.
5. Systemen
De koppeling van systemen aan de zitting van de bestuurder is irritant. Zodra je uitstapt, schakelt de auto veel functies uit. Bij het instappen moet je dan opnieuw de verlichting inschakelen (ik rij graag met alles aan), en de telefoonverbinding moet weer worden hersteld. Onhandig wanneer je even snel iets weggooit, een brief post of een sanitaire stop maakt.
Bij elke rit verschijnt zowel visueel als met een geluidssignaal de melding dat de bijrijdersairbag geactiveerd is — overdreven. Wanneer je je handen onderaan het stuur houdt, geeft het systeem bovendien een foutmelding. Luister je via Android Auto naar Spotify, dan stopt de muziek en moet je via het menu opnieuw starten.
Positief is dat de adaptieve cruisecontrol uitstekend werkt: het systeem detecteert verkeer snel en past de snelheid comfortabel aan.
Hoewel er bandenspanningscontrole aanwezig is, wordt de bandenspanning niet in Bar weergegeven — een merkwaardige bezuiniging.
Conclusie
De auto rijdt goed, is comfortabel en biedt veel ruimte, maar laat op meerdere punten steken vallen. Hoewel Audi bekendstaat als een "premium"merk, ervaar ik deze auto als een verzameling gemiste kansen en ergernissen. Zowel op het gebied van gebruiksgemak, afwerking als functionaliteit zijn er talloze verbeterpunten.
PRIVATE LEASE Audi Q4 e-tron

Audi Q4 e-tron met vierwielaandrijving fors goedkoper