Audi Q2 1.4 TFSI CoD sport (2017)

Audi Q2 1.4 TFSI CoD sport (2017)

UitvoeringQ2 1.4 TFSI CoD sport
Bouwjaar2017
Jaar van aanschaf2017
Lezerswaardering: 79%Keuze van de redactie

18650kM

Ik mocht eind 2016 een auto van de zaak uitkiezen.
Keuze is vrij, mits het maar een VAG auto is.

Ik heb zelf niets met VAG auto's, had anders nooit deze showrooms bezocht.
Op voorhand dacht ik aan de Octavia station, maar het facelift model vindt ik maar niets. Op de tweede plaats stond de A3 3drs.
Bij de Audi dealer was ik verrast toen ik de Q2 zag. Ik wist niet van het bestaan van de Q2.
Omdat de huidige A3 gedateerd is en half Nederland al in de A3 rijd heb ik voor de Q2 gekozen.

Begin Februari de 1.4 TFSI 150PK sport in de kleur Arablauw besteld, als optie het MMI navigatiesysteem, volautomatische airco en 18" velgen besteld. Op 07-07-2017 was het dan zover en kon ik de Q2 ophalen.

Bij 1820km een lekke band. Gelukkig niet ver van huis en thuis weten te komen.
Dan kom je erachter dat er geen reservewiel aanwezig is, zelfs geen thuiskomer. Dus velg van de auto en met losse velg naar de dealer. Direct zelf maar een thuiskomer aangeschaft. Ik wil niet afhankelijk zijn onderweg.

In augustus op vakantie naar Italie, totaal 3500km gereden in 2 weken. Auto rijdt prettig. Ondanks de lichte motor kan deze goed meekomen op de autobahn. Boven de 160 moet je wat geduld hebben, maar dat rijden we toch niet dagelijks.

Inmiddels 18.650kM gereden.
Al met al ben ik niet ontevreden met deze auto. De binnenruimte is gelijkwaardig aan de Focus en toereikend voor 2 personen. De kofferbak is zelfs groter ondanks de kortere buitenmaat. Met MMI systeem werkt mooi. Al is de navigatie niet optimaal. Mijn adres kent het systeem niet, mijn woning staat er nog maar 25 jaar.

Minpunt is dat op deze auto zaken optie zijn, welke op mijn 11 jaar oude Ford Focus standaard waren. Zelfs automatisch dimmende binnen spiegel ontbreekt, dat verwacht je niet. Hier had m.i. de dealer me beter moeten informeren.

Velen vinden de Q2 niet mooi, maar in de juiste kleur en velgen vindt ik het zeker een geslaagd model.
Ik moet toegeven dat de achterkant minder geslaagd is. Velen vergelijken de Q2 met een polo. M.i. niet terecht. de Q2 duidelijk een maatje groter.

Update

Afgelopen weken een aantal keer naar Bremen geweest voor mijn werk.
Ik begin de audi steeds meer te waarderen, hij kan goed meekomen op de autobahn en ook het verbruik valt mee.
Na een ritje Duitsland op (octaan 100) trekt hij boven verwachting. Ook de max geprobeerd 215kmh op de gps.
Hij stuurt strak, komt ook door de 235 brede velgen verwacht ik, maar toch niet te stug. Al met al ben ik positief.

Half augustus gaan we op vakantie naar Zuid Frankrijk. Normaliter zou ik onderhoud uitvoeren voor de vakantie. Maar hij is er simpelweg nog niet aan toe volgens boekje (30.00km of 2 jaar)
Gaat wel tegen mijn gevoel in. Anderzijds, nog geen olie bij hoeven vullen na 22.000km. Peilstok staat nog op de helft. Is een hele prestatie voor een VAG motor als ik andere recencies lees.

2 jaar oud

Inmiddels rij ik 2 jaar met de Q2.
Een positieve ervaring zonder problemen. De Q2 rijd goed. De 1.4 motor is in Nederland voldoende snel en versnellen tijdens invoegen/inhalen gaat de motor ook goed af.
De sportstoelen zitten comfortabel, ook na een lange rijs naar de vakantiebestemming stap je fris uit.

Naast de 30000km beurt geen extra garage bezoeken. Motor verbruikt geen olie.

Enige minpunt is dat de chromen velgen niet winterbestendig zijn. Deze beginnen te corroderen.

Ik heb besloten te stoppen met bijtellen. Reden is dat je voor soortgelijke kosten een leukere auto kan rijden. De Q2 word nu hoofdzakelijk voor woon werk verkeer gebruikt dus zal vanaf nu niet meer dan 15k per jaar rijden.
Vanwege mijn positieve ervaring met de Q2 voor aan 2 jaar oude audi A3 8v cabriolet gekozen met hetzelfde motor blokje.

De Q2 is hoger, wat een voordeel is vanwege de hogere zit en beter overzicht. In de A3 zit je op straat niveau. De A3 ligt veel strakker op de weg, zeker in bochten merk je dat de Q2 meer overheld. Wat ik vreemd vind is dat de Q2 nog een starre (torsie) achteras heeft. De A3 heeft wel onafhankelijke ophanging.
Wist niet dat een starre as nog bestond in 2017. Mijn ford focus uit 2000 had al onafhankelijke achterwiel ophanging.

4 Jaar in bezit

De Q2 is bijna 4 jaar oud wat betekent dat de lease termijn er op zit.
Slechts 57.000km gereden vanwege niet bijtellen. Je rijd immers privé een leukere auto voor hetzelfde geld. Met als voordeel dat je privé auto geen woon werk verkeer rijd vanwege de leaser.

Geen problemen ondervonden met de Q2 afgelopen 4 jaar. Buiten de beurten en banden wissel de garage niet hoeven bezoeken. De motor verbruikt ook geen olie.
Ik heb de Q2 als prettige auto ervaren. De relatieve lichte motor met slechts 150pk is voldoende. Verder zit de auto degelijk in elkaar, goede afwerking zonder rammels. Dat was bij mijn privé Ford Focus II wel anders.
De auto ziet er nog uit als nieuw geen parkeerdeuken en minimale steenslag. Goede stevige lak blijkbaar. Ondanks dat het een leaseauto is ben ik er altijd zuinig op geweest. Heeft bij mij dan ook altijd binnen gestaan.
Ik overweeg de auto van de leasemaatschappij over te nemen voor mijn vriendin, mits een marktconforme prijs.

Dan moet ik opzoek naar een vervanger. Ik twijfel tussen een A3 sportback of een facelift Q2. Er is binnen VAG weinig anders te kiezen als je een 150 pk versie wil zonder DSG als het geen Golf is.
Gaat zeker geen elektrische auto worden nu het nog kan. Vooral vanwege de nog beperkte actieradius. Ik rij dan op jaarbasis slecht 15K km, daar zitten wel een aantal langere ritten bij van 900km. orden, daarnaast tel ik toch niet bij.

PRIVATE LEASE Audi Q2

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens