Toyota C-HR - Peugeot 3008 - Audi Q2 - Volkswagen Tiguan

Tegen alle conventies in

AW 51 en 52
AutoWeek 51/52 2016
AutoWeek 51/52 2016

Je leest het in AutoWeek 51/52 2016

Auto's zijn steeds moeilijker in een hokje te plaatsen. Vooral SUV's lappen alle conventies over dimensies en segmenten aan hun laars. De Toyota C-HR is daarvan het nieuwste voorbeeld maar kijk ook eens naar de nieuwe Peugeot 3008 en de Audi Q2. Drie opvallende nieuwkomers die zich mogen bewijzen tegen de rechttoe-rechtaan-Volkswagen Tiguan.

Toyota zelf ziet de Coupé High Rider als een auto die overal tussenin zit, aan de ene kant beweegt de auto zich net zo makkelijk tussen de SUV's die hier in deze test als concurrenten aantreden, anderzijds voert het merk hem ook op als een alternatief voor conventionele hatchbacks in het C-segment. Natuurlijk scheelt het dat er in de showroom auto's staan als de Auris en de RAV4, bolides met een trouwe klantenschare; de één een compacte middenklasser, de ander een echte SUV. Met de C-HR wil het Japanse merk juist nieuwe mensen binnenhalen, lees: een jeugdiger publiek.

Nog zo'n model dat ter uitbreiding op een bestaand modellen-gamma komt, is de Audi Q2. Zelf vinden de Duitsers dat hun jongste Q-telg niet in een hokje is te plaatsen. Volgens de marketingcampagne rondom deze kleinste Q, is de hij untaggable. Bij Peugeot kiezen ze juist voor een duidelijk afgebakende weg. Was de vorige 3008 nog een crossover tussen een MPV en een SUV, het nieuwe model is volgens het Franse merk een echte SUV. De Volkswagen Tiguan laat daarover geen twijfel bestaan. Als het credo what you see is what you get voor een auto in deze test opgaat, dan is het deze wel.

We hebben gekozen voor de basismotoren. Dat betekent dat de Toyota C-HR aantreedt met
de 116 pk sterke 1.2 Turbo, de Volkswagen Tiguan met de 1.4 TSI à 125 pk, de Peugeot 3008 met een 130 pk sterke 1.2 PureTech en bij de Audi Q2 zit er 150 pk onder de kap; de 1.0 TSI driecilinder benzinemotor was nog niet beschikbaar.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum