Audi A6 Avant e-hybrid quattro S edition Competition (2026)

Audi A6 Avant e-hybrid quattro S edition Competition (2026)

UitvoeringA6 Avant e-hybrid quattro S edition Competition
Versnellingen7, Automaat met dubbele koppeling
Bouwjaar2026
Jaar van aanschaf2026

Audi A6 Avant Hybrid Competition 367 PK

• 500 km

Audi A6 Avant Hybrid Competition 367 PK

Na 4 A6’en te hebben gereden (C7 2x TDI, C8 55TFSIe en 40TFSI) stond ik weer voor de keuze (ook gezien de Pseudo heffing) van een nieuwe auto. De vorige auto’s waren auto’s met de kop eraf, maar in dit geval heb ik ‘m nieuw geconfigureerd:

Opties:

Zwenkbare trekhaak
Interieurapplicaties in vanadiumkleur
Privacy glas (donker getinte ramen)
Adaptieve luchtvering
Techpakket plus
Interieur S line met sportstoelen, leder/kunstleder in zwart
Premium pakket
Daytonagrijs pareleffect
Leder/Kunstleder Zwart / staalgrijs

Achteraf gemonteerd 21’’ wielset PR Code 60Q

Nieuw omdat ik specifiek onder een bepaalde fiscale waarde wilde blijven (niet omdat het hoeft, maar omdat ik dat zelf wil) en ik een aantal opties essentieel vind. Wat ik alleen nog wel ‘mis’ is een verwarmd stuur en achterbank, maar dat zat in een pakket wat ik het niet waard vond. Onbegrijpelijk dat ze geen ‘winterpakket’ kennen, maar goed.

Uitgekomen bij de 367 PK Competition, omdat daar een aantal optie standaard waren die bij de 299PK aangevinkt moeten worden (optiekpakket zwart, geheugen op de voorstoelen, rode remzadels) – dus voor vrijwel hetzelfde geld 68PK meer.

Even context: Ik ben 1.96 meter en heb kinderen op de basisschool. Dus ruimte is voor mij key, ik wil niet met de stoel naar hoeven schuiven omdat er iemand achter mij zit. Verder ben ik zeer bekend met het elektrisch rijden (mijn vrouw rijdt een Q8 Etron), maar ik wil niet hoeven laden op langere afstanden. De elektrische actieradius van de A6 is voor mij voldoende, en ik kan thuis laden met zonnepanelen. Ik merk al wel een groot verschil met de 40TFSI qua brandstofkosten.

Ik rijd dus al jaren A6 (als het kan, tussendoor ook in bijvoorbeeld Skoda Superb en VW Passat gereden). Het is ‘mijn’ auto, ik vind ruimte, de koersvastheid en het blok op de weg gevoel ongeëvenaard. En ik vind (subjectief uiteraard) het ook een mooie auto.

Eerlijk gezegd was ik wel wat huiverig na het lezen van diverse Audi reviews hier op Autoweek, maar gelukkig heb ik (nog) geen storing gehad.

Dan, het rijden. T.o.v. de vorige is met name de luchtvering wel een verschil. Ik heb dat werkelijk nog nooit gemist, maar dat voegt wel erg veel toe. Zeker ook met de vierwielbesturing voelt de auto lichtvoetig aan, terwijl je weet dat je met een grote en zware auto op pad bent. De auto is gemaakt voor de snelweg (Autobahn eigenlijk), maar in de stad gaat het prima. De luchtvering heb ik ook genomen omdat ik de 21’’ de enige mooie velgen vindt, maar met een dunne bandwang kan je natuurlijk veel comfort inleveren. Dat is met deze optie geen issue meer.

Van binnen zijn de schermen voor mij nieuw. Het werkt eigenlijk heel intuïtief, en fijn dat je apps als Spotify erop kan zetten, zodat je de telefoon niet meer in de hand hoeft te houden om dat aan te zetten. De meiden vinden de auto helemaal geweldig, omdat ze met het scherm aan de bijrijderskant Spotify kunnen bedienen en zelfs filmpjes van de Bankzitters bekijken.

Is er dan niets te mopperen? Zeker, ik vind ook het onderdeel in de deur waarmee je diverse opties bedient ondermaats. Je drukt het gewoon in, dat geldt ook de knoppen op het stuur. En oh ja, mijn vrouw is 25 cm. kleiner en kon de snelheid (die zit onderin) niet aflezen met het stuur op mijn stand, die die moest iets lager gezet worden. Ik weet nu al dat de pianolak op de middenconsole gaat krassen. Sowieso is het jammer dat je het scherm voor je niet kunt instellen op ouderwetse ronde meters, maar dat is ook gewoon wennen. En ook de benzinetank had wel meer inhoud mogen hebben.
Wat veel genoemd wordt is de bagageruimte. Ik moet eerlijk zeggen dat er, met op maat gemaakte CarBags waar de ruimte volledig wordt benut, met 4 personen naar Italië voor 2 weken (met de beschikbare 6 tassen) meer dan voldoende mee kan.

Waar ben ik blij mee?

De geluidinstallatie is voor mij meer dan voldoende. De zithouding is super, zeker met deze stoelen. Hoe snel de auto is, je hebt altijd meer dan voldoende power. Rijgedrag, actieradius elektrisch. Uiterlijk, zeker met deze kleur/velgen. Ik vind de prijs (relatief dan hè) keurig t.o.v. bijvoorbeeld de Q5, Tiguan en vele Chinese exoten. Het premium pakket is een no-brainer, dat geeft rondom erg veel luxe. Dat geldt ook voor het Tech pakket. Ik kijk altijd nog even om, dat is altijd een goed teken.

Verbruik:

Gemiddelde over de eerste 500 km:

24,09 kWh/100 km (laagste rit 15,7)
0,89 l/100 km

Dus de benzinetank zit nog bijna helemaal vol

We gaan in mei naar Italië, dan heb ik 3000 km erop zitten en zal ik e.e.a. bijwerken.