Audi A3 Sportback 1.6 TDI Attraction Pro Line (2009)

Audi A3 Sportback
Audi A3 SportbackAudi A3 SportbackAudi A3 SportbackAudi A3 SportbackAudi A3 SportbackAudi A3 SportbackAudi A3 SportbackAudi A3 SportbackAudi A3 SportbackAudi A3 SportbackAudi A3 SportbackAudi A3 SportbackAudi A3 SportbackAudi A3 SportbackAudi A3 SportbackAudi A3 SportbackAudi A3 SportbackAudi A3 SportbackAudi A3 SportbackAudi A3Audi A3Audi A3Audi A3

UitvoeringA3 Sportback 1.6 TDI Attraction Pro Line
Bouwjaar2009
Jaar van aanschaf2012

Wegens veranderen van baan rijd ik op dit moment in een tijdelijke lease auto. Ik heb een A4 besteld en hoop deze in maart te krijgen. Maar nu rijd ik dus nog rond in deze A3. Inmiddels ruim 20000 km in de A3 gereden en ik zal mijn ervaringen hier delen.

Motor:
De 1.6 TDI is geen toonbeeld van een soepele moderne diesel. Ik vind hem nogal rumoerig t.o.v. van de 1.6 HDI die ik hiervoor reed. Ook heeft de TDI beduidend minder puf rond de 100 a 120 km per uur. Gas geven in zijn vijf resulteert in geen reactie. Je moet echt terug schakelen wil er wat leven in de brouwerij komen.

Weggedrag:
De A3 ligt als een blok op de weg. Ik ben onder de indruk hoe deze Audi (ook bij hoge snelheden op de Duitse autobahn) koers houdt en vertrouwen geeft. Dat geeft rust. Oneffenheden bij lagere snelheden worden trouwens wel erg direct doorgegeven, waardoor de A3 dan een wat stuiterig weggedrag vertoond, dit kan me minder bekoren.

Interieur:
Ik ben aangenaam verrast over de ruimte binnen in. Op vakantie was er voldoende ruimte voor 4 personen en bagage. Had ik zeker niet verwacht. We moesten uiteraard wel met beleid inpakken, maar we hadden niet te weinig bagage bij ons. De stoelen zijn goed en vooral de zitpositie is geweldig. De auto heeft een lederen interieur met gewone stoelen. Dat is een goede keuze van de vorige berijder want de sportstoelen vind ik te krap.

Ik vind de standaard uitrusting overigens wat karig (het betreft een 1.6 business edition, maar die kon ik niet selecteren, dus heb ik een pro line geselecteerd), maar 4 luidsprekers kan echt niet in deze prijsklasse.

Audi wordt geroemd om zijn afwerking binnenin en de ergonomie. De afwerking is inderdaad grote klasse, maar de ergonomie vind ik niet bijzonder. Om de cruise control te bedienen moet je de betreffende hendel naar je toe trekken. Aangezien deze hendel onder de hendel van het licht zit ben ik (vooral in het begin) vaak aan het seinen met mijn grootlicht, terwijl ik alleen weer terug wil naar de ingestelde snelheid.

Overall:
Ik ben zeer te spreken over de A3, ondanks enige minpuntjes die ik hierboven heb genoemd. Vooral de stoelen en zitpositie vind ik erg goed. Omdat ik veel kilometers maak en een slechte rug heb, is dat voor mij het allerbelangrijkste. Als volgende auto wilde ik dan ook de nieuwe A3 hebben. Helaas heeft Audi in al zijn wijsheid besloten om de zijwangen van de normale (dus niet sport-) stoelen te verhogen. Helaas dus niet meer de perfecte stoelen voor mij. Gelukkig heeft Audi ook nog de A4 die nog wel de goede stoelen en een nog betere zitpositie heeft. Ik heb dan ook een A4 besteld. Ben benieuwd. Maar eerst nog even doorkarren in de A3 en dat is gelukkig ook geen straf.

7,5

PRIVATE LEASE Audi A3