Audi A3 Sportback 1.4 TFSI Pro Line S (2009)

Audi A3 Sportback 1.4 TFSI Pro Line S (2009)

UitvoeringA3 Sportback 1.4 TFSI Pro Line S
Bouwjaar2009
Jaar van aanschaf2009

so far, so good!

Na een lange periode van zoeken, vergelijken, testen, configureren en inlezen heb ik uiteindelijk voor deze speciale uitvoering van de audi A3 sportback gekozen als nieuwe lease-auto. Ik was op zoek naar een sportieve, stijlvolle en luxe 5 deurs hatchback of station in het C-segment. Andere opties die ik serieus overwogen heb zijn:

Volkswagen golf 1.4 tsi 160pk DSG
+ snel, luxe,
- maar uiteindelijk was het gewoon te veel geld voor een golf, en het is allesbehalve een koppendraaier.

Volvo V50 1.6D sport business
+ super stoelen, veel luxe, blijft mooi
- end-of-life model, niet snel.

BMW 118i business line sport
+ toch wel stoer uiterlijk, goede rijeigenschappen.
- opties zijn bizar duur, klein, motor is verouderd.

Renault Megane estate 2.0T 180pk
+ nieuw model, snel, ruim
- matige afwerking interieur, slechte ervaringen met renault, onsportieve styling.

Tijdens het gehele traject was de A3 sportback al liefde op het eerste gezicht doordat het voor mij de perfecte combi was: een compacte, sportieve en stijlvolle hatchback/station met moderne motor. enige grote bezwaar was toch wel de uitrusting: wanneer ik de opties die ik wilde zou bestellen, ging ik dik over de 40.000 euro heen. Dat was toch wel iets te veel!

Toen de S-edition aangekondigd werd, hoefde ik dan ook niet lang te denken. Dit is in principe een Ambition, waarbij voor een prijs van 3200 euro de volgende opties aan toegevoegd zijn

- Bi-Xenon met LED dagrijverlichting
- Audi Navigation Plus DVD (kleurenscherm)
- Sline onderstel
- Sline 17" 5 spaaks velgen
- Sline dorpellijsten
- Sline aanduidingen
- Sline stoelen (zwart halfleer met Sline logo)
- aluminium inleg
- zwarte dakhemel
- Sline afgevlakt multifunctioneel sportuur met geperforeerd leer
- Sline pookknop van geperforeerd leer
- Sline dakspoiler
- Dual climate control

Met andere woorden: op de andere voor en achterbumper na, het volledige Sline pakket binnen en buiten, aangevuld met dikke navigatie, xenon en climate control. Geen slechte deal lijkt me!

Qua kleur waren er maar 2 mogelijkheden: fantoomzwart of de speciale S/RS kleur Daytona grijs. Dit is de kleur waarvoor ik gekozen heb.

Naast de al behoorlijk riante standaarduitrusting heb ik nog een aantal opties toegevoegd:

- Regen/lichtsensor (inclusief akoestische voorruit, dimmende binnenspiegel)
- alu dakrailing
- bandenspanningsensor
- verchroomde uitlaatsierstukken

na 2500 KM kan ik niets anders zeggen dan dat ik heel erg tevreden ben: het is naar mijn bescheiden mening een prachtige auto geworden! Het gevoel van luxe, kwaliteit en sportiviteit is vanaf de eerste kilometer overduidelijk. de afwerking is boven elke twijfel verheven en deze auto onderscheid zich van de rest door de absoluut perfecte werking van de opties die erop zitten: de regensensor, het start/stop systeem, de navigatie, het is allemaal net een beetje beter dan bij eerdere auto's die ik gehad heb. Tot nu toe heb ik dat "he, jammer dat ze niet net eventjes..." gevoel nog niet gehad.

het Sline onderstel is overigens wel een speciale vermelding waard. voor mijn gevoel is het weliswaar stevig, maar de demping is kwalitatief zo goed dat het totaal niet oncomfortabel aanvoelt. je kunt er echter ongehoord hard mee een bocht induiken; van aandrijfreacties, overhellen, vaagheid of onduidelijkheid is totaal geen sprake. wellicht zal het voor de frans-georienteerde rijder echter een tandje of 2 te hard zijn. je voelt natuurlijk wel dat je met een sportieve auto op pad bent.

De motor is wat mij betreft prima; lekker vlot, soepel, krachtig en beschaafd. Je voelt dat de motor totaal geen moeite heeft met de 1275 kilo wegende A3. Een enorme beul is het met zijn 125 pk natuurlijk niet, maar door het riante koppel en de ruime bandbreedte waarin dat geleverd word voel je je nooit tekort gedaan. juist die smeuigheid zorgt toch vaak voor een dikke glimlacht op je gezicht, als je vanuit 2500 toeren doortrekt naar 4500 toeren, en daarbij toch wel een erg groot deel van het verkeer ver achter je laat.

verder is de xenon een uitkomst (maar dat is waarschijnlijk omdat ik het niet gewend ben) wat een bak licht geeft dat zeg, echte een aanrader (al was het maar vanwege de stiekem toch wel erg stoere LEDjes).

minpunten? mwah, nauwelijk. de aflegruimte is wel heel erg karig in de a3; weinig vakjes, een krap dashboard kastje en een bekerhouder die onder de middenarmsteun is gefrommeld. Dat mag wel iets ruimer!

Verder voldoet de auto volledig aan mijn verwachtingen. ik zal deze review bijhouden en uitbreiden bij het vorderen van de kilometers...

het meest gehoorde punt van kritiek bij audi is toch de prijs van de accesoires, en dat wordt door deze speciale editie wel opgelost!

Nog steeds een "Happy Camper"!

Zo, inmiddels al weer 16000 km op de teller gezet. op zich niet eens zo heel veel in 5 maanden. niet zo gek veel zakelijke km's gemaakt, wel nog een keertje naar Oostenrijk heen en weer gecrosst. overigens bemerkte ik deze winter wel een nadeel: verwarmde buitenspiegels zijn niet standaard. de optie kost niet de hoofdprijs (200 euro), maar ik heb het over het hoofd gezien, wat me in deze strenge winter toch opbrak. verder zijn winterbanden natuurlijk wel een must met banden van dit formaat (plat en breed!). icm een toch niet al te zware auto. ik denk dat dit iets is waar erg veel moderne auto's last van hebben.

het sturen en de wegligging blijft een constante bron van genot. deze auto voelt zo snaarstrak aan, dat je onwillekeurig bang wordt wanneer je eens in een andere auto rijd: "waarom stuurt hij niet?" ook op lange ritten vind ik het stugge onderstel niet te oncomfortabel. voordeel is ook dat wagenziekte, waar mijn vrouw nog wel eens last van heeft, in deze auto volkomen afwezig is. echter, het is niet wat autoweek "een goede mix tussen sportiviteit en comfort" zou noemen: het blijft een extreem stevig onderstel, dus liefhebbers van frans glijden: steer clear!

de motor is nog wat meer losgekomen, en blijft een prettig aggregaat voor deze auto. lekker veel koppel, dat lang beschikbaar blijft. als ik een verbeterpunt moet noemen, zou ik opteren voor iets meer power bij de tussenacceleraties vanaf 100. daarvoor moet je nu wel echt in de juiste versnelling zitten, anders kom je tekort.

grote pluspunt blijft de afwerking en uitstraling van deze auto. het is een genot om in te zitten, alles ziet er goed uit en werkt feilloos, en in deze uitvoering (aparte kleur, velgen, spoiler, LED DRL en dakrails) is het ook een blikvanger. ik stap elke keer met een glimlach in in elk geval!

de RNS-E navigatie is ook wel een vermelding waard. het heeft zoveel functionaliteit dat het zo'n beetje het zenuwcentrum van je auto is: muziek, navigatie, fileinformatie, telefooncentrale, bestuurdersinformatie, etc. Risico van een dergelijke insteek is wel dat elk foutje of onhandigheidje in een systeem meteen uitvergroot word. het is by far het beste af-fabriek navisysteem dat ik ooit gezien heb. grote voordelen zijn:

+ snelle en overzichtelijk werking: vooral reisdoel kiezen is erg practisch en overzichtelijk.
+ mooie interface
+ duidelijke grafische navigatie, waarin alles instelbaar is
+ mooie samenwerking tussen features (muziek zachter bij navigatie, file-info over gekozen route als eerste weergegeven, mogelijkheden om navigatiedoelen direct te bellen)
+ topgeluid voor een af fabriek oplossing. lekker strak en helder.

echter, je komt natuurlijk ook wel wat nadelen tegen in een systeem dat je zoveel gebruikt:

- geluid kan bij harder volume wat schel worden. wellicht andere frontspeakers?
- in NL worden gesproken aanwijzingen vaak halverwege afgebroken.
- gekozen route lijkt niet altijd de korste/snelste (wellicht nog een instelling)
- MP3's van SD kaart hebben beperkingen: afhankelijk van invulling van tags worden sommige niet afgespeeld. niet alle tags worden correct getoond: verhaspeling van de letters in de tag of een vreemd teken
- ik heb het idee dat playlists niet super werken: volgens mij wordt maar een deel ervan afgespeeld.

al met al een erg fijn en goedwerkend systeem, maar er is nog ruimte voor verbetering.

conclusie: ik ben nog steeds erg blij met deze auto. de combinatie van kwaliteit, uitstraling en mooie features samen met relatieve lage (lease)kosten (hoge restwaarde en 20% bijtelling!)zorgen voor een -in mijn ogen- onverslaanbare aanbieding!

een laatste opmerkelijke aantekening: wanneer het geregend heeft, moet je de eerste km's oppassen met het openen van een raam; door de vorm loopt het water van het dak dan precies je auto in!

PRIVATE LEASE Audi A3