Audi A1 1.4 TFSI Ambition Pro Line (2010)
Uitvoering | A1 1.4 TFSI Ambition Pro Line |
Bouwjaar | 2010 |
Jaar van aanschaf | 2010 |
Duits, klein, premium en niet goedkoop
We hebben een Audi A1 te logeren in de duurtestgarage. Vaak hebben we al moeten horen dat het hier om een premium-Polo gaat. Om dat vooroordeel meteen even de kop in te drukken: de Audi rijdt beduidend anders. Hij voelt strakker, helt minder over en stuurt lekker direct, al loopt de besturing niet over van gevoel.
We rijden onze A1 met een 125 pk 1,4-liter TFSI en een S-Tronic versnellingsbak. Die is helemaal ingesteld op zuinig rijden: hij schakelt al bij 65 km/u naar het zevende verzet. De motor protesteert dan, bij 1.300 toeren op de teller, met een brommend geluid. Op de boordcomputer komen we vooralsnog aan een verbruik van zo’n acht liter op 100 km. De fabriek belooft 5,3 liter. We hebben dus nog een lange weg te gaan om dat te realiseren.
De duurtest-A1 kost in deze uitvoering 24.500 euro. Dat is al geen koopje, maar met onze opties loopt de prijs op tot bijna 35 mille. We hebben onder meer xenonverlichting (1.525 euro 17 inch wielen (1.185 euro) en de Van Brienenoordbogen zijn ook niet standaard: ze kosten 592 euro extra.
In een test tegenover de Alfa Romeo Mito valt de enorme rust aan boord van de Audi op. Ten opzichte van die Italiaan voelt –ie als een klasse hoger, maar dat mag ook wel voor dat geld. Eigenlijk voelt hij als een kleine A4: een hard, maar strak onderstel, matig stuurgevoel, een weergaloze aandrijflijn en superdeluxe uitgevoerd.
Even naar de Eiffel
We zijn met de A1 even bij de dealer langsgeweest met een storing aan de remmen. Dat trad op nadat we 'm handmatig (dus niet met start/stop) hadden uitgezet tijdens het wachten voor een open brug. Bij de dealer was de auto binnen een halfuur uitgelezen, maar werd geen storing gevonden. Het zou een vuiltje in de sensor zijn geweest. Ons lijkt het eerder een computerstoring en vinden het niet erg vertrouwenwekkend dat we zo de weg weer worden opgestuurd.
Tijdens een rit door de Duitse Eiffel blijkt dat de A1 tot over de 200 km/u als een blok op de weg ligt. Daarna is de koek van het eén-punt-viertje wel op. Op de binnenwegen plakt hij lekker aan het asfalt en heeft hij geen moeite met slecht wegdek. Ook in de allerkleinste krijg je dus aardig wat Audi-gevoel.
Afscheid over de A1
De afscheidsrit van deze Audi kan natuurlijk nergens anders plaatsvinden dan op de Duitse A1, die 727 kilometer lag van Heiligenhafen naar Saarbrücken voert.
Tijdens die lange snelwegrit blijkt dat de A1 net even wat meer biedt dan een doorsnee B-segment auto. Zie het als een Audi-gevoel in zakformaat. Het heeft hem onder meer geholpen aan een winst in een dubbeltest tegen de Alfa Romeo Mito. In de praktijk vallen de verkoopcijfers toch wat tegen. Een wegenbelastingvrije versie, zoals bij de concurrentie, is er bij de A1 dan ook niet.
Wanneer je gasgeeft op de snelweg laat de S-Tronic versnellingsbak zich van zijn beste kant zien. In plaats van meteen op te schakelen naar een zo hoog mogelijk verzet, doet -ie sportief mee. Op hoge snelheden heeft het 1.4-tje het prima naar zijn zin.
Audi belooft voor deze A1 een verbruik van 5,3 liter op 100 km. Dat halen we bij lange na niet: tijdens de testperiode halen we een gemiddelde van 7,4 liter op 100 km. Tijdns de 400 kilometer durende rit over de A1 in Duitsland stijgt dat zelfs tot 9,4 liter op 100 km.