Alpina B3 (2021)
Alpina B3 (2021)Alpina B3 (2021)Alpina B3 (2021)Alpina B3 (2021)Alpina B3 (2021)

Gebruikersreview

Alpina B3 (2021)

Bouwjaar2021
Jaar van aanschaf2026

Aanschaf

Ik heb onlangs mijn Alpina B6 Gran Coupe, waarvan hier ook een review te vinden is na 196.000 km ingeruild op deze witte B3 Touring G21 uit 2021 met slechts 27.500 km op de teller.
De B6 GC was een fantastische auto waar ik ruim 6 jaar enorm van genoten heb en ruim 150.000 km mee gereden heb zonder al te grote problemen. Echter, bij een stand van bijna 200.000 km komen er grote onderhoudskosten aan, en heb ik besloten hem in te ruilen voor een compacter en praktischer model.
Bij HooG Selections in Katwijk kwam ik deze witte B3 Touring uit 2021 tegen met een km-stand van 27.000. Aangezien de brandstofkosten enorm gestegen zijn, en ook de wegenbelasting en verzekering van de B6 hoog zijn leek me de B3 een mooie opvolger. Het moest uiteraard weer een Alpina worden want man, man wat zijn dat fijne auto's.
Ik ga de komende jaren waarschijnlijk minder km per jaar zakelijk rijden, en als ik straks stop met werken is dit een prima auto om naar privé te halen en dan verder te gebruiken. Een B6 GC is nu eenmaal geen praktische daily.
Aangezien alles nog heel vers is is het schrijven van een review nog niet mogelijk. Ik ga eerst ervaringen opdoen en zal dan hier daarover rapporteren.

De eerste 1500 km

Ik heb de afgelopen week veel met de B3 gereden, bijna 1.500 km. Voornamelijk op de snelweg naar klanten in Nederland en België. Dat was een interessante ervaring, want deze B3 is echt totaal verschillend van de oude B6 GC. Ik moet met name wennen aan alle veiligheidssystemen die je naar believen aan en uit kunt zetten, En die als ze uit zijn ook uit blijven en niet bij elke rit zoals bij nieuwe auto's telkens weer opnieuw uitgezet moeten worden. Het duurde dus even voordat ik mijn gewenste instellingen gevonden had. Dat kost best even tijd. In eerste instantie was ik niet blij met de 'lane assist', dus het systeem dat de auto zelf tussen de lijnen houdt en dus kleine stuurbewegingen maakt. Toch went dat snel, en vooral op lange en saaie stukken zoals de trajectcontrole op de A2 tussen Amsterdam en Utrecht is het best fijn. Je moet je hand wel lichtje op het stuur aan houden en dan gaat alles verder vanzelf.
Wat ook wennen is is het veel straffere onderstel. De B6 was echt op comfort ingesteld, en gezien de leeftijd en km-stand ook best wat slap geworden. De B3 is strakker, en ook in de Comfort Plus instelling nog veel stugger dan de B6. Vooral de demping van de achteras is wat bonkerig over drempels, en dat is best even wennen. Verder in de bochten natuurlijk wel erg fijn. De B3 laat zich belachelijk snel door de bocht sturen. De afstelling van het onderstel is daarvoor echt briljant. En de de power; wat een kanon als je echt op het gas gaat. De turbo's reageren zeer direct, veel sneller dan ik gewend was met de de B6. Het lijkt sterk op mijn B4.
Het verbruik is ook netjes, 9,1 l/100 km en dat is fijn als je van 11,4 l/100 km komt met de huidige RON98 prijzen.
Alles met elkaar dus vooral zeer positief met een paar zaken waaraan ik moet wennen. Logisch lijkt me, want het is allemaal veel nieuwer en een compleet ander platform.
De zilveren Decoset (striping) is besteld bij Alpina, en als die binnen is gaat de B3 naar de detailer voor een polijstbeurt en na het aanbrengen van de striping in de glascoating. Foto's volgen dan uiteraard.