Alfa Romeo MiTo 1.3 JTDm Eco Distinctive (2012)

Alfa Romeo MiTo 1.3 JTDm Eco Distinctive (2012)

UitvoeringMiTo 1.3 JTDm Eco Distinctive
Bouwjaar2012
Jaar van aanschaf2012

Goedkoop rijden kan ook mooi zijn!

Doordat we zakelijk veel kilometers gingen rijden moesten zowel de fantastische BMW 316 touring (met M-pakket) en de Mini Cooper S het veld ruimen voor iets dat zowel praktisch als zuinig was. De BMW werd privé verkocht. Bij de Mini lukte dit niet voor een goede prijs. Daarom besloten om een aantal dealers te bezoeken om te zien of we een goede inruilprijs zouden kunnen krijgen.

We hebben ons in eerste instantie georiënteerd op en proefgereden met de volgende potentiele vervangers: BMW 1 serie, Mini Countryman en de Alfa Romeo Guilietta, waarbij de Guilietta mijns inziens de fijnste rijders auto is. De geboden inruilprijzen lagen dicht bij elkaar. Echter volgens mij veel te weinig in vergelijking met wat er op internet voor een gebruikte gevraagd werd.
Toevallig kwam ik bij Wensink Zwolle. Altijd gedacht dat zij alleen Mercedes verkochten, niet dus. De showroom stond vol met schitterende Mito’s en Guilietta’s. Ik had echter mijn twijfels over de Mito, omdat de auto ook vooral als lange afstands-reisauto ingezet zou worden. Toch maar eens proefgereden in een 1.3 JTD. Ik bleef mijn twijfels houden. Echter de voordelen van een superzuinige Eco diesel, de lage bijtelling van slechts 14% en de argumenten van vrouwlief over economisch onzekere tijden gaven de doorslag. Naast het feit dat Wensink een inruilprijs bood die enkele duizenden Euro’s boven die van de andere dealers (incl. een collega Alfa dealer) lag was voor ons ook de manier van zakendoen en de feitenkennis van verkoper Peter Harms de reden om bij Wensink de Mito te bestellen. Na de bestelling belde Peter Harms zelfs nog eens vanaf zijn wintersportadres met info over de leverdatum! Top!

De keuze viel op een Distinctive uitvoering. Omdat ik de auto met lichte velgen te ielig vind, besloten om ze in Titanio kleur te laten spuiten. De rode remklauwen komen hierdoor ook veel beter uit.
Ik heb nog overwogen om de 18 inch velgen te bestellen. Die zien er echt super uit, maar de meerprijs vond ik te hoog. Verder was ik bang dat de auto dan wel erg stuk zou worden. Met name op kinderkopjes en slechte Duitse autobahnen zoals de A31.
Verder een sportpakketje en een lerenstuur met rood stiksel besteld. Dit heeft als voordeel dat je tegelijk een ander soort –fijner- leer krijgt. De spiegels en de omlijsting van de verlichting ook in de kleur Titanio besteld. Ondanks de meerprijs ook een in delen neerklapbare achterbank genomen. Dit maakt de auto toch wat functioneler. Verder heb ik de auto ook uitlaten rusten met een extra verwarmingselement.

Dan nu de eerste ervaringen: in één woord fantastisch! De auto rijdt super strak, (Ik rijd met name in de D-stand) zowel op de snelweg als in bochten. De stoelen zitten subliem. De beste stoelen (ook in vergelijking met de M-stoelen uit de BMW) die ik ooit heb gehad. Ik heb een zwakke rug, maar ook op lange ritten tot nu toe geen enkel probleem. De stoelen zijn ook perfect af te stellen (met lendesteun) en het verstelbare stuur zorgt er voor dat je heel goed een ideale zitpositie kunt vinden. Ook lange vrienden (rond de 1.90 mtr) blijken een goede zitpositie te kunnen vinden.
Het uitzicht naar achteren is niet overweldigend, maar dit wordt goed ondervangen door de achteruitrijsensoren en de grote spiegels. De laatste zorgen er voor dat de auto bijna geen dode hoek kent.
Ook op hoge snelheid- ik heb max. 160 gereden- blijft de motor lekker stil. Je hoort eigenlijk alleen dat het een diesel betreft bij het wegrijden. Uiteraard moet je geen wonderen verwachten met 85 pk, maar de auto kan prima meekomen en trekt lekker door. Het start-stop systeem werkt ook zonder problemen. Het verschil tussen de N en D stand is duidelijk merkbaar. Bij overschakelen naar de D stand voel je een duidelijke duw in de rug. De besturing wordt tegelijk een stuk directer.

Schakelen doet de auto als door boter. Geen enkel probleem.

Wat verder opvalt dat de auto zeer solide aanvoelt. Geen enkel kraakje is te horen.

De bruikbaarheid van de Mito is groter dan je er in eerste instantie van af ziet. Zo slokt de bagageruimte, met neergeklapte achterbank, met gemak 2 mountainbikes op.
Het verbruik bedraagt tot nu toe ongeveer 1:20 bij erg gevarieerd gebruik. De auto wordt zowel gebruikt voor korte ritten als lange internationale. In het buitenland staat de cruise control dan op zo’n 130-140 km/ uur.
Zoals elke auto heeft ook de Mito zijn nadelen / punten voor verbetering:
Als eerste natuurlijk de door iedereen verfoeide tankdop die met een sleutel geopend moet worden. Alfa, graag meteen bij eerste update aanpassen. Dit kan echt niet meer!
Dan tegelijk graag een extra handgreep / uitsparing in de deuren die verder naar achteren zit. Doordat de deuren zo groot zijn zit het handvat namelijk te ver weg.

Kort samengevat kan ik zeggen absoluut geen spijt te hebben van de aankoop en het eigenlijk onbegrijpelijk te vinden dat er relatief zo weinig van rijden.

30.000 km beurt

Afgelopen weekend begon de indicator te knipperen dat de olie vervangen moest worden. Omdat over 5.000km er toch een kleine beurt gedaan moest worden dit maar tegelijk laten doen.
De Alfa bevalt na 30.000 KM nog steeds uitstekend. Geen enkel probleem gehad.
Ik rijd regelmatig lange afstanden van 1.000 km en stap dan nog altijd fris uit. De stoelen zitten ook op lange afstanden uitstekend.
Ook het DNA bevalt erg goed. Zelf rijd ik meestal in de D terwijl vrouwlief de stand N prefereert. In tegenstelling tot anderen, merk ik duidelijk een turboboost als de D stand tijdens het rijden wordt ingeschakeld.
Tijdens de koude winterdagen valt het op dat de extra verwarmingsunit zijn werk goed doet. De auto is snel op temperatuur.
Verbruik valt wel wat tegen: 1:19,34. Ik moet er bij vermelden dat er soms met dakkoffer en fietsendrager gereden wordt wat het verbruik natuurlijk wel behoorlijk doet toenemen.

Kortom ik ben nog zeer tevreden over de auto.

Olie ververst

Olie ververst. Verder nog steeds zeer tevreden met de auto. De Alfa loopt nu ongeveer 1:20. In de tussentijd alleen remmen een keer schoon laten maken omdat ze piepten. Dit werd volgens de dealer veroorzaakt doordat de open velgen veel vuil door laten. We krijgen verder veel lovende reacties over het design, het dashboard met carbonlook en de velgen.

70.000 KM beurt

Vandaag een 70.000 KM beurt laten uitvoeren door Wim Prins in Nunspeet. De prijs van deze grote beurt bedroeg slechts € 326,46. Alleen filters behoefden vervangen te worden. Verder geen bijzonderheden. De auto bevalt nog steeds uitstekend. Geen enkel mankement gehad tijdens deze 70.000 km of het moest zijn dat met 50.000 km de achterremmen begonnen te piepen en schoongemaakt zijn. Verder valt op hoe solide de auto aanvoelt. Tot op heden geen gekraak te horen.
Wat een erg sterk punt is: de stoelen. Deze geven ook op lange trajecten veel steun. Lange passagiers merken op dat er voorin zoveel beenruimte is. Het gebruik bedraagt nu ruim 1:20.

Grote beurt

Inmiddels kwam de datum van de eerste APK in zicht. De auto daarom meteen maar een grote beurt (105.000 KM) laten geven. Kosten Euro 697,32. Dit is inclusief vervanging van de remblokken en schijven voor. Ongeveer met KM stand 85.000 heb ik een voorlicht en de kentekenverlichting vervangen. Verder totaal geen kosten gehad. Auto bevalt nog steeds zeer goed. Geen enkel rammeltje of kraakje is te horen. Het verbruik ligt momenteel boven de 1:20. Het valt ook op hoe ruim de auto is. Onze zoon van 1,85 mtr kan, met een beetje inschikkelijkheid van de voorpassagier, prima achter in zitten. En dit ook op de lange reizen naar Oostenrijk. Met name de stoelen ondersteunen op lange afstanden erg goed.

Beurt

Vandaag de auto weggbracht voor een beurt. Olie ververst en de achterremmen waren aan de beurt (schijven incl. blokken). Ook moesten een aantal kleinigheden verholpen worden. Zo trilde het glas van de linker spiegel (vastgezet) en was de schakelaar van de alarmlichten /centr. deurvergrendeling naar binnen gedrukt. Dit is ook verholpen. totale kosten € 594,80
Nog steeds heel tevreden over de auto. Wat opvalt is dat het verbruik steeds lager wordt.
Wat wel irritant is: de melding om olie te verversen gebeurt tijdens het rijden om de 3 minuten. Mag van mij vervangen worden door alleen een melding tijdens het starten.

140.000 Km beurt

Inmiddels heeft de Mito de 140.000 Km beurt gehad. Deze kilometers zijn probleemloos verlopen. Alleen de filters zijn vervangen. Ook bij de recente APK zijn geen onvolkomenheden aan het licht gekomen. We zijn nog steeds erg tevreden over deze Mito en krijgen nog steeds complimenten over het design. Inmiddels zijn ook de standaard Pirelli's vervangen door Michelin Primacy. Een wereld van verschil. Je hoort bijna geen bandengeluid meer !

Olie verversen

Bij 155.228 de olie en filters laten vervangen. Kosten € 139.85
Auto bevalt nog steeds uitstekend. Geen bijzonderheden. Wel is het verbruik na vervanging van de Pirelli's door Michelins iets gestegen.

APK + kleinigheidje

Afgelopen periode begon de auto naar diesel te stinken. Bij de APK meteen even naar laten kijken. De brandplaatjes van de 1e en 2e cilinder bleken te lekken en zijn vervangen. Geen big deal dus.
De auto bevalt nog steeds uitstekend, voelt zeer solide aan (er is geen rammeltje of kraakje te horen) en vertoont ook met deze kilometerstand nog steeds geen slijtageplekken in het interieur. We hebben daarom besloten om nog zeker door te rijden tot 250.000 km.

175.000 Km beurt

Bij 173.178 is de 175.000 KM beurt uitgevoerd. Alleen het lucht- en pollenfilter diende vervangen te worden. Tevens kwam er een melding dat een gloeibougie niet goed werkte. Deze ook vervangen.
totale kosten € 183,96
We zijn nog steeds zeer tevreden over deze auto en hebben besloten tot 250.000 km door te rijden

209.469 km en still going strong !

Inmiddels de 2 ton ruimschoots gepasseerd en nog steeds geen bijzonderheden te melden. Bij de laatste beurt zijn de voorremmen volledig vernieuwd (moet ongeveer om de 100.000 km), de accu is vervangen en verder de beurt uit laten voeren volgens het boekje.
Nog steeds geen storingen of bijzonderheden te melden.
Ook is er nog geen rammeltje of piepje te horen. Zelfs slijtage plekken ontbreken m.u.v. de linker vloermat. Kortom een zeer betrouwbare auto.

Helaas !!!

Helaas, na ruim 200.000 probleemloze kilometers begon de auto vorige week rauw te lopen en erg te stoten. Met name bij koude start. Daarnaast werd gedrurende 2 km na de koude start een rookgordijn gelegd. Eerst de dealer gevraagd, maar die kon zo geen duidelijke diagnose stellen. Daarom contact gelegd met de experts van Carrec uit Soesterberg. Ik kon de auto meteen brengen. Helaas was het telefoontje er niet een om blij van te worden: 1 verstuiver helemaal versleten en de andere 3 ook hard op weg. E.e.a. betekende een kostenpost incl btw van Euro 1821. Gelukkig was de auto diezelfde dag nog gerepareerd en loopt hij weer als nieuw. Hulde aan de technici in Soesterberg ! Dit bedrijf is echt een aanrader voor technische vraagstukken waar de dealer niet uitkomt.
We hebben daarom besloten om tot de 300.000 km door te rijden.
Wat ook nog een vermelding waard is: rond de 80.000 km hield de motor soms licht in. Volgens de Alfa dealer kwam er destijds niets uit de diagnose en lag het aan onze rijstijl (achteraf gezien, hoe verzin je het). Omdat het soms voordeed en er prima mee te leven was, hebben we toen besloten om er geen tijd en geld aan te besteden. Frapant detail is dat dit probleem nu ook weg is. Blijkbaar was deze verstuiver toen al niet lekker. We hebben daarom geen vertrouwen meer in onze Alfa dealer en gaan voor toekomstig onderhoud naar een vakgarage. Een simpel beurtje geven is daar veel goedkoper en de technische kennis ongetwijfeld beter.

240000 km beurt

Vandaag weer even een beurt laten geven en een nieuwe APK erop. Alleen filters en olieververst. Verder geen bijzonderheden. Kosten € 234,63. Morgen de nieuwe winterbanden (Continentals) erop. De vakgarage gaf aan onlangs ook een Mito met kapotte verstuivers gehad te hebben (zie vorige verslag). Komt dus regelmatig voor bij dit type.

Mito ingeruild

We hadden ons voorgenomen om de Mito door te rijden tot 300.000 km, dus nog ruim een jaar te gaan. We liepen echter tegen een hele mooie Honda Civic 1.6 diesel aan met slechts 105.000 km op de teller. De keuze was toen gauw gemaakt en daarom hebben we afscheid van de Mito genomen.
Overall zijn we erg tevreden met de auto geweest. Helaas sloeg het noodlot toe met 238.000 km, maar los van de verstuivers hebben we zo goed als geen probleem gehad.