Alfa Romeo MiTo 1.3 JTDm Eco Distinctive (2012)

Alfa Romeo MiTo 1.3 JTDm Eco Distinctive (2012)

UitvoeringMiTo 1.3 JTDm Eco Distinctive
Bouwjaar2012
Jaar van aanschaf2013

Reeds eerder een review overwogen,en na een jaar Alfa Romeo Mito wil ik graag middels dit forum mijn ervaringen delen.
In 2012 deze Mito aangeschaft bij Haaker in Badhoevendorp.Aflevering geschiedde keurig en correct.
De afgelopen 14 jaar uitsluitend Volkswagen gereden,varierend van Caddy tot Passat,vele uitvoeringen gehad.
Mijn voorlaatste aanschaf was een Polo Blue Motion.Uiteraard aan het budget gedacht,BPM vrij,en toen nog belasting vrij.Deze auto beviel me niet,ik maak jaarlijks erg veel kilometers,maar kreeg er geen goed gevoel bij.Auto was nog geen 3 maanden oud,maar had me inmiddels 2 keer in de steek gelaten.Daarbij,ondersteunende woorden van de dienstdoende wegenwacht maakten me ook niet echt hoopvol.,,Geen auto meneer voor heel veel kilometers,dat kan dat blokje met 3 cylinders echt niet aan....,waarschijnlijk geen VW fan deze wegenwachter....
Dat was niet de uiteindelijke reden dat ik van deze auto af wilde....
Ben op een vrije Zaterdag ,,vreemd,, gegaan naar de Fiat dealer,omdat ik veel goede reacties las over de Punto Evo.
Proefritje gemaakt in een lounge uitvoering,vele opties en mooie auto.Deze auto heeft standaard een open dak,wat inhoud dat een lang iemand zoals ik ben (1,95)kansloos is in deze auto.Voelt niet fijn dat mijn steeds spaarzamere haren constant tegen het dak aanzitten....
Dat ging 'm dus niet worden,temeer ook omdat alle andere uitvoeringen van deze Punto sowieso mindere stoelen hadden,en niet de opties die de lounge uitvoering wel had.
Op advies van de verkoper mijn aandacht verlegd naar de Alfa Romeo Mito.
Wat een prachtige auto....ik was meteen verkocht omdat uiterlijk ook wel iets zegt..nog geen ritje gemaakt,maar de eerste indruk was zeer positief te noemen.
Meer dan uitstekende stoelen,dus prima zitpositie.Inrichting van deze auto is prima in orde,de prijs die deze auto met zich meebracht was zonder meer aantrekkelijk.
En dan......een aantal dagen later het proefritje.Voor zover er nog twijfel aanwezig was,sloeg deze twijfel om als sneeuw voor de zon.Heerlijke auto,en prima prijs/kwaliteit verhouding.
Omdat ik bij deze dealer niet kon slagen in de door mij gewenste Mito,eentje waarbij de ,,kop,,vanaf was,ben ik verder gaan winkelen via internet.
Zoals eerder vermeld in dit review uitgekomen bij Haaker in Badhoevendorp.
Daar stond mijn bella donna te glimmen in de showroom.Nero black,prachige metallic lak met rode gloed erdoor,Navigatie,regen-en licht sensor,alle nodige opties die in mijn optiek noodzakelijk zijn.
Nette aflevering,en nu ruim een jaar verder al weer 71000 km op de teller.
Geen kraakje of wat dan ook,35000- en 70.000 km beurt behalve het reguliere onderhoud,niets anders.
Inmiddels de winterbanden weer vervangen door de zomer sloffen,ik rijd op Falken banden via een leverancier uit Belgie,omdat ik daar zakelijk veel vertoef.
Uitstekende banden,icm de 17 inch lm velgen een prima combinatie.
Onderstaand in dit revieuw nog een kleine opsomming van positieve- en wat negatieve punten.
Omdat je als Alfa rijder snel besmet word door het voor mij nog onbekende Alfa Virus kruipt het bloed verder.....uit deze 85 PK motor,die absoluut zuinig is in gebruik,(140 km op de teller,nog geen 3000 tpm,zijn uitstekende waardes),zijn natuurlijk niet alle mogelijkheden te halen.Acceleratie is niet bijzonder,en zeker op de snelweg als je flnk wilt versnellen bij inhalen bijvoorbeeld,geeft dit motortje niet thuis.
Je bereikt de gewenste snelheid zeker,maar het duurt allemaal wat langer.
Ook via reviews van het Alfa Forum (aanrader om hier eens op in te loggen!)werd ik attent gemaakt op een tuning bij Savali.
In Houten bij Savali eens langs gereden en te woord gestaan door Ronald Vermeulen.Deze man ademt Alfa,en slaapt met Alfa.Zelden zo'n kundig en enthousiast iemand meegemaakt,die ook heel goed weet waar hij over praat.Afspraak voor tuning was dan ook snel gemaakt.
Na een gstvrije ontvangst,en de nodige bakjes koffie,werd in een gesprek met behulp van een pc met grafieken duidelijk uitgelegd wat de mogelijkheden waren.
Auto aan de computer,en na deze handeling stelde Ronald me voor een stukje te gaan rijden,hij wilde graag mee met dit ritje....ik kan kort zijn beste mensen,je krijgt een andere Alfa terug.Vanaf 1500 tpm pakt hij meteen op,zeer groot verschil met een niet getunende Mito.
Ik betrapte me er zelf op dat ik op de terugreis ongemerkt irritante trekjes begon te vertonen op de snelweg,omdat de auto veel sneller reageert op de gasrepons.Duidelijk geval van bumperkleven,ik verafschuw het,en let nu beter op de afstand.
Blij als een klein kind met een nieuwe lolly nog toegezien hoe mijn Mito werd voorzien van striping,zier er strak uit!
Gek genoeg is de auto nog iets zuiniger gaan rijden,enigszins vreemd omdat ik nu zo'n petje in een afgetrapte Golf bij het stoplicht nu wel achter me laat....ik blijf graag in deze Alfa een klein kind.
In mijn geval ben ik zeer blij met deze tuning,en wil ik Ronald Vermeulen van Savali een compliment geven voor deze kennis van zaken.Savali is thans onderdeel van Vireo auto,erkend Alfa dealer,dus bekend met deze motoren,wat zeker voor mij een meerwaarde was tov andere tuning bedrijven.
Tot slot nog een opsomming van enige puntjes...

Positief.

Betrouwbare en zeer fraaie auto.
Gunstig verbruik.
Perfecte stoelen,ook voor lange mensen.
Ook zonder opties standaard al rijk uitgerust.
Rijd als een kart,geweldige wegligging.

Negatief.

De benzine dop....foei,hoe kunnen ze het zo moeilijk maken voor mensen die rechtshandig zijn....
Zicht naar achteren is niet hoogstaand.PDC is absoluut noodzakelijk op deze auto.
Auto ligt erg laag.Verkeersdrempels met enige snelheid ,,nemen,, is niet mogelijk.

Ik zal deze review verder regelmatig updaten.Ben van plan deze auto nog minimaal 4 jaar te rijden,wat inhoud dat na die tijd de kilometerstand van minimaal 350.000 km is bereikt.
Ik zie dit overigens niet als een probleem,auto verbaasd mij positief in vele opzichten.
Als laatste is nu een afspraak gemaakt om de velgen donker te maken,maakt de auto echt af.

Update

En we blijven rijden.........inmiddels 83000 km,alleen noodzakelijke beurten hebben plaatsgevonden.Vandaag ritje Duitsland,175 km op de CC,geen centje pijn.
Op naar de ton !

Afscheid......

Helaas, van deze heerlijke auto afscheid genomen. Heb toen mede mijn keuze gemaakt op financiële gronden.Nu er wat meer zekerheid gecreëerd is gekozen voor een grotere auto.Renault Megane GT line.
Ook hier volgt weer een review van.

4,5

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens