Alfa Romeo MiTo 1.3 JTDm Eco Distinctive (2012)

| Uitvoering | MiTo 1.3 JTDm Eco Distinctive |
| Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2012 |
| Jaar van aanschaf | 2013 |
| KM-stand bij aanschaf | 40.000 km |
| KM-stand laatst | 79.000 km |
terug naar alfa romeo
Terug naar Alfa Romeo en wel een Mito 1.3JTD. Na vele alfa's te hebben gehad waaronder de bekende 33,155,147,156 en zelfs een prachtige GT, enkele jaren geleden besloten een brutale overstap te maken naar Mazda en wel een mooie RX8, een Mazda3 MPS en door omstandigheden hierna een Mazda6 2.0 diesel. Gezien de kilometers die er jaarlijks gereden worden geen onverstandige keus en zoals gezegd enigszins door omstandigheden gedwongen. Zoals een hoop alfa rijders weten blijft het ergens aan je vreten dat zo'n auto niet meer voor je deur staat waarna in een opwelling besloten werd te gaan kijken naar een Mito. Uiteindelijk vervoer ik zelden meer dan 1 extra passagier, weinig bagage en rijd zo tegen de 30000km per jaar dus de 1.3 JTD leek de meest voor de hand liggende keuze.
Een collega die ik stomtoevallig met zijn nieuwe Mito voor zag rijden verwees me naar Sam van Dalen in Opmeer waar hij zijn exemplaar gekocht had en goede ervaringen had. Ongeveer twee weken later kwam daar een prachtig exemplaar binnen met zo'n beetje alle opties die handig zijn waaronder navigatie en een prachtige kleurcombinatie van blauwe lak met bruin leder. Werkelijk in mijn ogen een plaatje met maar 40000km op de klok en zijn eerste beurt 5000km daarvoor gehad. Over de prijs waren we het redelijk snel eens want die was met inruil prima waarna de auto direct na mijn vakantie kon worden opgehaald.
De eerste ervaringen zijn prima. Natuurlijk is het geen snelheidsmonster en moet er meer geschakeld worden als met de Mazda 2 liter maar zowel binnen als buiten de bebouwde kom geen enkele klacht over de prestaties. Even wennen na een redelijk forse auto gereden te hebben maar de auto lijkt aan de weg te kleven en stuurt veel directer als zijn voorganger. Het interieur is mijns inziens prachtig ook al vind ik de combinatie handrem en middenarmsteun een ontwerpfout. Ook het gebruik van de tankdop (met sleutel) is niet superhandig maar dat soort dingen vergeet je snel als je plaats neemt achter het stuur.
Verbruik gedurende de eerste 1500 km is ruimschoots 1 op 20 en daarbij heb ik de auto niet gespaard.
bandenspanning
zoals bij alle mitorijders bekend is het opvallend dat bij het nemen van drempels de kunststof zwarte strip aan de onderzijde/voorzijde van de auto de neiging heeft om het wegdek te raken. Bleek ook bij mij het geval. Gisteren voor het eerst de bandenspanning nagekeken en gebracht op 2.5 bar (na aflevering nog niet naar gekeken). Vreemd genoeg lijkt die bandenspanning ervoor te zorgen dat het gedrag zoals boven omschreven voor een groot gedeelte is verdwenen en zich nu alleen voordoet als je met behoorlijke snelheid een drempel neemt.
Ingebouwde blu&me systeem werkt werkelijk prima. Twee telefoons zonder problemen via bluetooth gekoppeld. Bediening via de knoppen op het stuur is even wennen. Ook heel tevreden met de usb aansluiting tussen de voorstoelen. usb stick met MP3 erin en het systeem speelt ze feilloos af met zoekmogelijkheden via de stuurbediening. Eigenaardig blijft de cruisecontrol. Bij mijn mazda kon die middels een "cancel"knop op het stuur tijdelijk worden uitgezet. Bij de mito moet je dan toch echt remmen of het koppelingspedaal intrappen. Verder werkt het systeem keurig overigens.
Nog een heel klein puntje vind ik persoonlijk is dat de richtingsaanwijzer iets te ver van de stuurkolom af lijkt te zitten daarentegen wel bijzonder prettig dat bij aantikken de richtingaanwijzers drie keer knipperen.
redelijk probleemloos
Sinds mijn laatste ervaringen aardig wat kilometers op de klok gezet. Merendeels woon-werkverkeer met een gemiddelde verbruik van 4.8l/100km. Blijft een lekker wagentje en van binnen ruimer als dat de auto aan de buitenkant lijkt. Stoelen zitten zeker op lange afstanden voortreffelijk ook al zou stoelverwarming voor de wintermaanden wel een leuke optie zijn geweest....
Mankementen...jep..tot dusver twee zaken.
1 maal bleek een defecte sensor bij het rechtervoorwiel de oorzaak van irritant veel waarschuwingen op het dashboard waarna de auto alleen nog maar in de neutrale rijstand te rijden was. Onder garantie vervangen en probleem niet meer gehad.
1 maal gedurende een week geen sattelietontvangst waardoor de navigatie geen idee had waar ik reed. Op het moment dat men de gps module onder garantie wilde vervangen bleek de storing er niet meer te zijn. sindsdien geen problemen meer gehad
Eerste APK is ook een feit en zoals verwacht geen enkel puntje te vinden.