Alfa Romeo MiTo 1.4 Turbo MultiAir S&S Distinctive (2012) #2
Versnellingen | 6, Automaat met dubbele koppeling |
Bouwjaar | 2012 |
Jaar van aanschaf | 2021 |
Bella Macchina
Na een lange zoektocht en veel vergelijken hebben wij in juni 2021 deze prachtige MiTo gekocht. Na een klein halfjaar een Renault Clio uit 2006 te hebben gereden was het tijd voor een stapje beter, luxer mooier en more fun to drive. In de zoektocht zijn meerdere mooie auto's gepasseerd, een Mini Cooper S of een Fiesta ST line maar uiteindelijk is het toch deze Alfa Romeo MiTo geworden (je moet er 1 hebben gehad als autoliefhebber).
Nu zijn we een halfjaar verder en staat er alweer bijna 14.000 km bij (je zou bijna een diesel kopen). De auto bevalt enorm goed, geen rare gebreken of vreemde rammels of kraakjes en dat voor een Italiaan! Op een loshangend hitteschild van de uitlaat na hebben we eigenlijk niets te klagen... althans.
Het verbruik is ENORM, de fabrieksopgave van 1 op 22 op de snelweg kun je gerust met een korrel zout nemen (wel de grove variant) want het realistische verbruik ligt eerder rond de 1 op 15. En dat is dan netjes cruise control 100 km/h.
De rijbeleving daarentegen is fantastisch! Behoorlijk strak geveerd zonder dat het vervelend word, je stuurt hem makkelijk een bocht in en de auto daagt je uit om iets sportiever te rijden. Wat ook opvalt is dat als je de automaatbak naar de manual modus zet hij ook echt blijft staan in de versnelling die geselecteerd is, bij de concurrentie leeft de versnellingsbak toch meer een eigen leven en schakelt te pas en te onpas op en terug.
Onderhoudskosten vallen ook enigszins mee en zijn te vergelijken met andere auto's in het B-Segment. Een kleine onderhoudsbeurt kost om en nabij de 300,- euro en voor groot onderhoud ben je tegen de 4 a 500,- euro kwijt, uiteraard afhankelijk van wie het onderhoud uitvoert (dealer of universele garage).
Resume:
+ Rijbeleving
+ Automaat (mits goed onderhouden)
- Verbruik (astronomisch hoog)
- Geen muziek te streamen via de Bluetooth (Blue&me)